ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τους προηγούμενους μήνες δεκάδες ζοφερές προβλέψεις εκτιμούσαν μια βίαιη ανατροπή στην αγορά εργασίας, με χιλιάδες θέσεις εργασίας να χάνονται στο βωμό της έλευσης της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Μία έρευνα του ΜΙΤ όμως διαψεύδει τις δυσοίωνες εκτιμήσεις, σημειώνοντας ότι το ΑΙ είναι πολύ ακριβό για τις επιχειρήσεις. Ακριβότερο από τους δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, οι οποίοι δυνητικά θα μπορούσαν να χάσουν τη δουλειά τους από κάποιο avatar.
Τα ευρήματα
Οι ερευνητές του ΜΙΤ εστίασαν κατά τη μελέτη τους σε εργασίες που σχετίζονται με την υπολογιστική όραση, η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να αυτοματοποιήσει εργασίες που μέχρι στιγμής υλοποιούνται από εργατικό δυναμικό.
Για παράδειγμα η ανάλυση εικόνων από διαγνωστικό εξοπλισμό στον κλάδο της υγείας ή η εξέταση δίσκων για το αν περιέχουν τα σωστά αντικείμενα, στον κλάδο των υπηρεσιών είναι μερικές από τις θέσεις που θα μπορούσαν να εξαφανιστούν τα επόμενα χρόνια.
Η «οικονομική βιωσιμότητα» ήταν το επίκεντρο της έρευνας, η οποία ανέλυσε το κόστος εργασίας, το κόστος επίτευξης της εργασίας ανάμεσα σε έναν εργαζόμενο και σε ένα σύστημα ΑΙ και το κόστος της ψηφιακής μετάβασης μιας εταιρείες σε ένα πρόγραμμα Τεχνητής Νοημοσύνης.
Η έρευνα διαπίστωσε ότι είναι ιδιαίτερα δαπανηρή η μεταστροφή των εταιρειών σε υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης λόγω της υποδομής που χρειάζονται στο αρχικό στάδιο. «Ακόμα και με ταχείς ρυθμούς μείωσης του κόστους για το ΑΙ, της τάξης του 20% ετησίως, θα χρειαστούν δεκαετίες για να είναι το νέο μοντέλο οικονομικά πιο αποδοτικό για τις επιχειρήσεις», αναφέρει η έρευνα.
Οι ερευνητές του ΜΙΤ αναφέρουν ότι ευρήματά τους ισχύουν και σε άλλους κλάδους της τεχνητής νοημοσύνης όπως οι αυτοματοποιημένες εργασίες ή η γενετική τεχνητή νοημοσύνη.
Κι αυτό γιατί όπως υποστηρίζουν, το κάθε μοντέλο απαιτεί προσαρμογή στα ειδικά χαρακτηριστικά και ανάγκες της κάθε επιχείρησης, μία διαδικασία ιδιαίτερα κοστοβόρα.
Το υψηλό κόστος
«Συνολικά, τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η εκτόπιση ανθρώπινου δυναμικού από εταιρείες λόγω αυτοματοποιημένων διαδικασιών θα είναι σημαντική αλλά σταδιακή. Θα υπάρχει χρόνος παρέμβασης των κυβερνήσεων ώστε να μετριάσουν τις επιπτώσεις της ανεργίας», αναφέρει η μελέτη.
«Παρόλο που υπάρχει κάποια αλλαγή που έρχεται, υπάρχει επίσης κάποιος χρόνος για να προσαρμοστούμε σε αυτήν», λέει στο TIME ο Neil Thompson, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Δεν πρόκειται να συμβεί τόσο γρήγορα, ώστε τα πάντα να περιέλθουν στο χάος αμέσως».
Παράλληλα, οι ερευνητές σημειώνουν ότι οποιαδήποτε αλλαγή δεν θα μπορούσε να είναι οριζόντια στο χώρο των επιχειρήσεων. Για μία μεγάλη εταιρεία η επένδυση σε αυτοματοποιημένες ενέργειες χάρη στην Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να αποδειχτεί εν καιρώ οικονομικά αποδοτική, όμως μικρότερες εταιρείες δεν έχουν τη πολυτέλεια να καλύψουν το κόστος άμεσα κι εφόσον ένας εργαζόμενος θα τους κοστίσει πολύ λιγότερο για να υλοποιεί κάποιες εργασίες.
Η εν λόγω μελέτη διεξήχθη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και δημοσιεύθηκε ταυτόχρονα με το φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, όπου η τεχνητή νοημοσύνη ήταν το κύριο θέμα συζήτησης.
Παραμένει όμως μία διαφορετική φωνή από την πλειονότητα όσων προειδοποιούν ότι η επέλαση της τεχνητής νοημοσύνης θα είναι πολύ πιο βίαιη και σαρωτική.
Μία πρόσφατη μελέτη του OpenAI εκτιμάει ότι το 19% των εργαζόμενων θα μπορούσε να δει τα καθήκοντά του να επηρεάζονται από τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες.
Διαβάστε επίσης:
Μελέτη για Τεχνητή Νοημοσύνη: Πόσα δισ. μπορεί να συμβάλλει στο ΑΕΠ σε βάθος 15ετίας;
Παπαστεργίου για Τεχνητή Νοημοσύνη: Πώς θα φέρουμε μια «μικρή» επανάσταση στην καθημερινότητα
Αλέξανδρος Μάνος (Netcompany-Intrasoft): Διψήφιος ρυθμός ανάπτυξης το 2023
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε «κατά λάθος» στην Ερυθρά Θάλασσα
- Οι πέντε βασικές προτεραιότητες του ΥΠΕΘΟ για το 2025
- Χρηματιστήριο Αθηνών: Θετικό το αφήγημα και για το 2025, σύμφωνα με τους αναλυτές
- Τέλη κυκλοφορίας: Μέχρι 31 Δεκεμβρίου η πληρωμή – Δεν θα δοθεί παράταση δηλώνουν από το υπουργείο Οικονομικών