Μια δεύτερη και τελευταία προθεσμία, μόλις πέντε ημερών, έδωσε ο εισαγγελέας Δραγάτσης στην οικογένεια Κουτσολιούτσου και στους υπόλοιπους επτά υπόπτους της Folli Follie για να παραδώσουν τις έγγραφες εξηγήσεις τους για την οικονομική κατάρρευση της εταιρείας.

Την ερχόμενη Τρίτη 13 Νοεμβρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία που έδωσε ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας στους δικηγόρους των δέκα υπόπτων, οι οποίοι προσήλθαν χθες στο γραφείο του με πρόθεση να πάρουν μία ακόμα μεγαλύτερη προθεσμία προκειμένου να επεξεργαστούν την ογκώδη δικογραφία.

Ο Δημήτρης, η Κατερίνα και ο Γιώργος Κουτσολιούτσος, ωστόσο, δεν φαίνονται διατεθειμένοι να ανοίξουν όλα τους τα χαρτιά στα υπομνήματα των εξηγήσεων που θα στείλουν την ερχόμενη εβδομάδα. Γνωρίζουν πλέον και από επίσημα χείλη ότι τα κακουργήματα της απάτης σε βάρος του επενδυτικού κοινού και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος που τώρα καλούνται να αντικρούσουν, δεν θα είναι οι μοναδικές κατηγορίες για τις οποίες θα δώσουν ανωμοτί εξηγήσεις.

Με… μισάνοιχτα χαρτιά

 

 

 

«Είμαστε πρόθυμοι να προσέλθουμε ενώπιον σας και να απαντήσουμε στις ερωτήσεις σας όταν ολοκληρώσετε το σύνολο της έρευνας σας για την εταιρεία», φέρονται να διαμήνυσαν χθες, δια των συνηγόρων τους, ο ιδρυτής και πρώην πρόεδρος του ΔΣ της Folli Follie Δημήτρης Κουτσολιούτσος και η παραιτηθείσα αντιπρόεδρος της εταιρείας Κατερίνα Κουτσολιούτσου.

Στην παρούσα φάση, οι δύο βασικοί κατηγορούμενοι φέρονται αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουν την πρώτη τους κλήση ως ύποπτοι με… μισάνοιχτα χαρτιά.

Θέλουν να γνωρίζουν το σύνολο του αποδεικτικού υλικού πριν προχωρήσουν σε λεπτομερείς εξηγήσεις και αυτή ουσιαστικά φαίνεται πως θα είναι η άτυπη απάντηση τους στην απόφαση του εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση να διαχωρίσει τη δικογραφία σε επιμέρους σκέλη και να προχωρήσει τώρα, στο πρώτο κύμα κλήτευσης υπόπτων μόνο για τα αδικήματα της απάτης και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Οι πληροφορίες λένε ότι τα υπομνήματα που θα παραδώσουν την Τρίτη οι δικηγόροι του ιδρυτή της εταιρείας και της συζύγου του (αρνούμενοι τις κατηγορίες), θα περιέχουν αποκλειστικά τα νομικά επιχειρήματα τους για τη μη στοιχειοθέτηση του αδικήματος της απάτης.

Στην ίδια γραμμή θα κινηθεί και ο υιός Γιώργος Κουτσολιούτσος, διευθύνων σύμβουλος και μέλος του ΔΣ της εταιρείας.

Είναι αξιοσημείωτο πάντως ότι γονείς και γιος επέλεξαν να εκπροσωπηθούν σε αυτό το στάδιο της εισαγγελικής έρευνας από δύο διαφορετικά δικηγορικά γραφεία, αμφότερα εκ των κορυφαίων της Αθήνας. Ο Δημήτρης και η Κατερίνα Κουτσολιούτσου, δηλαδή, θα έχουν διαφορετικούς νομικούς παραστάτες από το γιο τους Γιώργο. Ενδεικτικό ίσως της προσπάθειας τους να διαχωρίσει ο καθείς το ρόλο του στον Όμιλο (και κατ’ επέκταση, διαφορετική βαρύτητα μιας ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης).

«Στην Ασία οι ευθύνες»

 

 

 

Με την ιδιότητα του υπόπτου διάπραξης απάτης και ξεπλύματος μαύρου χρήματος θα δώσουν εξηγήσεις εκτός από την οικογένεια Κουτσολιούτσου, ο οικονομικός διευθυντής και ο διευθυντής του λογιστηρίου της εταιρείας, ακόμα τρία μέλη του ΔΣ την επίδικη περίοδο, ο επικεφαλής της θυγατρικής του Ομίλου στην Ασία και ο ορκωτός λογιστής που φέρεται να παρουσίασε παραποιημένα οικονομικά στοιχεία στον ισολογισμό του 2017.

Η πλειονότητα αναμένεται να “δείξει” ευθύνες στη μακρινή Ασία και στο γκρουπ του Ομίλου με τις 18 θυγατρικές εταιρείες.

Χαρακτηριστικός θα είναι ο ισχυρισμός του υπερήλικα πρωην προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου και μέλους του ΔΣ της εταιρείας:

«Εγώ οδοντίατρος ήμουν, όχι οικονομολόγος. Αν έστελναν από την Ασία λανθασμένες οικονομικές καταστάσεις, πώς θα μπορούσα να κάνω έλεγχο αυτών των στοιχείων; Εγώ υπέγραφα ελέγχους βάσει αυτών των στοιχείων.»

Μετά το πέρας των εξηγήσεων των 10 υπόπτων, ο εισαγγελέας Δραγάτσης θα προχωρήσει την έρευνα του και για τα υπόλοιπα σκέλη, με πρώτο αυτό για το αδίκημα της χειραγώγησης της αγοράς.

Εκτός από την οικογένεια Κουτσολιούτσου, στο εισαγγελικό στόχαστρο βρίσκεται σειρά άλλων προσώπων και εταιρειών. Οπως οι δύο μεγαλομέτοχοι νομικα πρόσωπα  της Folli Follie, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για το εάν επόπτευε επαρκώς την εισηγμένη στο Χρηματιστήριο εταιρεία, η ΕΛΤΕ (Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων) για το εάν προχώρησε σε επαρκείς ελέγχους των ισολογισμών της εταιρείας, οι τουλάχιστον 3 ελληνικές Τράπεζες που προχώρησαν σε δανεισμό της εταιρείας, χωρίς να ελέγχουν τους ισολογισμούς της, οι δύο αλλοδαπές Τράπεζες που εξέδωσαν ομολογιακά δάνεια, οι χρηματιστηριακές εταιρείες που προώθησαν τα ομολογιακά δάνεια αλλά και οι διαχειριστές Private Banking και funds που προωθούσαν αγορές και πωλήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Folli Follie: Νέα «καμπάνα» 20.000 ευρώ από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υπόθεση Folli Follie: Προσπάθεια Κουτσολιούτσου «να τα βρει» με τις τράπεζες για τα Attica Stores

MH ΧΑΣΕΤΕ: Folli Follie: Πώς «έσκασε» το ομόλογο των 250 εκατ. ευρώ