• Business

    Έρχονται ριζοσπαστικά Νομοσχέδια με υπογραφή Σκυλακάκη

    Θεόδωρος Σκυλακάκης, υπουργός Ενέργειας


    Λύσεις με πρωτοποριακή και διαφορετική προσέγγιση στις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα το περιβάλλον και η ενέργεια φέρνει ο Θοδωρής Σκυλακάκης, ως υπουργός ενέργειας και ετοιμάζει μια σειρά νομοσχεδίων που θα κατατεθούν τις επόμενες δύο εβδομάδες στη Βουλή.

    Έχοντας συμπληρώσει μόλις τρεις μήνες από την ανάληψη της ηγεσίας του υπουργείο, ο Θοδωρής Σκυλακάκης, με πολύ δουλειά, και τεχνοκρατική αντίληψη, είναι σήμερα έτοιμος να αφήσει το στίγμα του στο δύσκολο υπουργείο του.

    Προτείνει καινοτόμες προσεγγίσεις όχι με στόχο το άμεσο όφελος, αλλά τη δημιουργία μιας νέας κατάστασης που θα μπορεί να λύνει τα προβλήματα μακροπρόθεσμα. Τόσο ο τομέας της ενέργειας όσο και το περιβάλλον, απαιτούν μακροχρόνιο σχεδιασμό και προβλεπτικότητα,  και καθαρή σκέψη καθώς αποτελούν συστήματα που επηρεάζουν και επηρεάζονται από πολλούς και ισχυρούς παίκτες.

    Ο κ. Σκυλακάκης αναλαμβάνει την ευθύνη να φέρει αποτελέσματα και γι αυτό προχωρά σε τολμηρές λύσεις και ο Νοέμβριος είναι ο μήνας του. Ο μήνας που θα φέρει το πρώτο δείγμα γραφής, με προτάσεις νόμου για τα δύσκολα ζητήματα του υπουργείο Ενέργειας, για τα οποία προτείνει λύσεις μακράς διάρκειας και μόνιμων αποτελεσμάτων και όχι διορθώσεις της στιγμής που δημιουργούν μεγαλύτερα προβλήματα μεσοπρόθεσμα, όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

    Τα δάση χρειάζονται πόρους για να προστατεύονται

    Έχοντας αναλάβει το καλοκαίρι, όταν οι  μεγάλες πυρκαγιές που έκαψαν περισσότερο από 1,5 εκ. στρέμματα,  βάζει πρώτη προτεραιότητα την οχύρωση των δασών για να μην ξανασυμβεί και για αυτό  η διαχείριση των δασών είναι η πρώτη του παρέμβαση.

    Σήμερα το μεσημέρι θα παρουσιαστεί αναλυτικά το νέο νομοσχέδιο για την προστασία των δασών και είναι η πρώτη φορά που υπουργός Περιβάλλοντος, λαμβάνει τόσο άμεσα αλλά και μακράς πνοής μέτρα. Και για πρώτη φορά παρουσιάστηκε το μεγάλο έλλειμμα της χώρας στη διαχείριση δασών, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των δασών μας δεν καθαρίζονται από την καύσιμη ύλη, τη βιομάζα με αποτέλεσμα να μην προστατεύονται. Ο κ. Σκυλακάκης φέρνει μια σειρά από κίνητρα, ώστε οι  ιδιώτες να αναλάβουν τον καθορισμό των δασών, ενισχύοντάς τους με επιδοτήσεις, αλλά και δίνοντάς τους τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν έσοδα από την  νέα αγορά, την Εθελούσια Αγορά Άνθρακα, η οποία θα αποζημιώνει όσους επενδύουν σε περιβαλλοντικές επενδύσεις.

    Ερανιστικό νομοσχέδιο- νέο τιμολόγιο

    Θα ακολουθήσει το ερανιστικό νομοσχέδιο, ένα νόμο σκούπα με δεκάδες διατάξεις που θα επιχειρήσει να φέρει λύσεις σε εκκρεμότητες του παρελθόντος, με στόχο να διευκολύνει την ενεργειακή μετάβαση αλλά και να βάλει σε τάξη διάφορα θέματα στον κλάδο της ενέργειας.

    Οι νέες μεταρρυθμίσεις αφορούν μεταξύ άλλων, την αδειοδοτική διαδικασία για data centers, τη φύτευση και συντήρηση φυτών στους φωτοβολταϊκούς σταθμούς, τη λειτουργία υπαίθριων σταθμών αυτοκινήτων στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, τη θέσπιση πολεοδομικής και περιβαλλοντικής εισφοράς αλλά και τη δέσμευση ηλεκτρικού χώρου για την εγκατάσταση έργων ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ).

    Ταυτόχρονα στο τέλος του μήνα, αναμένεται και η νομοθετική ρύθμιση για το νέο τιμολόγιο, που ο υπουργός θέλει να προσθέσει η ΡΑΑΕΥ στην πρότασή της για τα τιμολόγια που θα ισχύουν από 1/1/2024. Πρόκειται για μια παρέμβαση του υπουργού με στόχο να προφυλάξει όσο μπορεί το καταναλωτικό κοινό από ενδεχόμενες αυθαιρεσίες των εταιρειών προμήθειας.

    Το κουβάρι των ΑΠΕ

    Μεγάλη πρόκληση για τον νέο υπουργό Ενέργειας, είναι και να βρει λύσεις για την αγορά των ΑΠΕ. Αντιλαμβανόμενος, ότι προτεραιότητα είναι να υπάρχει ηλεκτρικός χώρος για να υπάρχουν νέες ΑΠΕ, ο κ, Σκυλακάκης, θέλει να προτείνει λύσεις που θα παρακινούν τους επενδυτές να αυξήσουν τη χωρητικότητα ενέργεια που διαθέτουν με την αποθήκευση στις μπαταρίες.

    Μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου αναμένεται και νέα ρύθμιση για τις ΑΠΕ, που θα προσδιορίζει τα κίνητρα προς όσους συνδυάσουν την παραγωγή ΑΠΕ με μπαταρίες, ώστε να επιδοτηθεί η ανάπτυξη του ηλεκτρικού χώρου.



    ΣΧΟΛΙΑ