Tρεις με τέσσερις μονάδες παραγωγής ενέργειας από  καύση σκουπιδιών θα γίνουν στην Ελλάδα, σύμφωνα με το  σχεδιασμό του ΥΠΕΝ, μια στην Κρήτη (που θα δέχεται σκουπίδια και από τα νησιά), μια στην Αττική, μία στη Μακεδονία (πιθανότατα στη Δυτική) και μία στην Πελοπόννησο (πιθανώς στις εκτάσεις της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη). Πέρα από τη ΔΕΗ, το ενδιαφέρον από την αγορά όπως υποστηρίζει το ΥΠΕΝ, είναι τεράστιο.

Υπενθυμίζεται ότι στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ  που είχε παρουσιαστεί στους επενδυτές πριν από περίπου έναν χρόνο  είχε αναφερθεί στη θεμελίωση μιας νέας μονάδας ενεργειακής αξιοποίησης ισχύος 56 MW το 2023, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί έως το 2025, μια επένδυση προϋπολογισμού 340 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα είναι ανοιχτή η συζήτηση για την ανάγκη ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων (τα οποία θα συγκεντρώνονται από την Αττική και τα νησιά), στη μονάδα Συνδυασμένου Κύκλου, με καύσιμο φυσικό αέριο, της ΔΕΗ στο Λαύριο.

Στη Δυτική Μακεδονία ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ και Περιφέρεια δηλώνουν δημοσίως την πρόθεση να προχωρήσουν σε κατασκευή μονάδας καύσης απορριμμάτων για παραγωγή ενέργειας. Ο Δημοσθένης Μαυρίδης Διευθυντής της ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ της Εταιρείας Διαχείρισης Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας έθεσε ανοιχτά το θέμα της δημιουργίας μονάδας ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων στην περιοχή, μιλώντας στην ημερίδα «ΟΤΑ και Δίκαιη Μετάβαση».
Ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ, κ. Μανώλης Γραφάκος εξέφρασε πρόσφατα τη στήριξη της κυβέρνησης στην ενεργειακή αξιοποίηση των σκουπιδιών, μιλώντας σε επενδυτικό φόρουμ.  Εξάλλου πρόσφατα τροποποιήθηκε ο εθνικός σχεδιασμός για τα απορρίμματα ανοίγοντας  τον δρόμο για καύση και σε υφιστάμενες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Γραφάκος, μόνο στην περίπτωση που η αγορά δεν ανταποκριθεί η κυβέρνηση θα προχωρήσει τα έργα με ΣΔΙΤ. Σχετικά με το δευτερογενές καύσιμο SRF που σήμερα κατευθύνεται στις τσιμεντοβιομηχανίες της χώρας, οι οποίες πληρώνονται για να το χρησιμοποιούν, ο Γενικός Γραμματέας επεσήμανε ότι θα πρέπει άμεσα να κινηθεί σε μια τιμή κοντά στο μηδέν, την οποία θεωρεί πλέον ρεαλιστική, ώστε να μην σηκώνουν όλο το κόστος της διαχείρισης σκουπιδιών μόνο οι πολίτες.

Τα RDF (Refuse Derived Fuel) και SRF (Solid Recovered Fuel) είναι απορριμματογενή καύσιμα που παράγονται σε Μονάδες Επεξεργασίας σύμμεικτων Απορριμμάτων (ΜΕΑ), ως διαχωρισμένα και ομογενοποιημένα κλάσματα υψηλής θερμογόνου δύναμης, τα οποία αποτελούνται από χαρτί, πλαστικά και άλλα καύσιμα υλικά.

Η χρήση RDF/SRF ως καύσιμο στην τσιμεντοβιομηχανία εμφανίζει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις συμβατικές μονάδες καύσης, γιατί οι υψηλές θερμοκρασίες και οι συνθήκες της καύσης εξασφαλίζουν την καταστροφή του οργανικού μέρους των καυσίμων.