ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Ακόμη ένας μαύρος κρίκος έρχεται να προστεθεί στην αλυσίδα της αμαρτωλής ιστορίας των Folli Follie… Αρκετοί από εκείνους που ενστερνίστηκαν τις αρχικές απόψεις της πλευράς Κουτσολιούτσου περί «πάλλευκης εταιρείας» και «άμεσης τιμωρίας των συκοφαντών», θα κληθούν να πληρώσουν αδρά το απόγευμα της ερχόμενης Παρασκευής το τίμημα της ευπιστίας τους. Διότι στις 21 Σεπτεμβρίου και αμέσως μετά από τη λήξη της χρηματιστηριακής συνεδρίασης, θα γίνει η διαγραφή και η εκκαθάριση των «ξεχασμένων» συμβολαίων στα Παράγωγα, επί των μετοχών της Folli Follie.
Κάτι που όμως σημαίνει ότι οι… αισιόδοξοι «παίκτες», οι οποίοι πόνταραν στην άνοδο των τιμών, θα τιμωρηθούν τώρα οικονομικά, για δεύτερη φορά. Αφού πρέπει να καταβάλουν 835.200 ευρώ συνολικά για να κλείσουν τις θέσεις τους. Έχοντας ήδη πληρώσει στο μεσοδιάστημα τις μεγάλες ζημιές, με σαφώς πολλαπλάσιο κόστος. Ζημιές που επέφερε η αστοχία των «στοιχημάτων» τους, καθώς αντί για την προσδοκία ανόδου των μετοχών, επήλθε η ραγδαία απαξίωσή τους. Απόρροια των καταιγιστικών αποκαλύψεων που ακολούθησαν, κονιορτοποιώντας κάθε έννοια αξιοπιστίας των βερμπαλιστών βασικών μετόχων.
Όπως όλα δείχνουν ,ορισμένοι από τους «καμένους» στα Παράγωγα, σκοπεύουν να κινηθούν δικαστικά, με μηνύσεις και αγωγές κατά Κουτσολιούτσου. Θεωρώντας ότι παραπλανήθηκαν και ότι η περίπτωσή τους συνιστά άλλο ένα παράπλευρο σκάνδαλο, μέσα στο γενικότερο κάδρο των ανομημάτων της Folli Follie. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, υπήρξε ήδη και προσφυγή σε ασφαλιστικά μέτρα από τέσσερις επενδυτές, που στρέφονται κατά των εκτελεστικών μελών του Δ.Σ. των Folli, όμως η εκδίκαση της υπόθεσης πήρε αναβολή.
Αναμφίβολα και οι εξελίξεις αυτές, αναμένεται να αξιολογηθούν με ιδιαίτερη προσοχή από τον οικονομικό εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση, ο οποίος χειρίζεται τις πολύπλευρες έρευνες για τη διαλεύκανση της υπόθεσης Folli.
Αν και πολλοί από τους «παγιδευμένους» στα Παράγωγα είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους, στην πιο ανώδυνη γι’ αυτούς λύση του χρηματικού διακανονισμού, εν τούτοις οι χρηματιστηριακές αρχές αποφάσισαν να εφαρμόσουν το γράμμα του νόμου. Δηλαδή να γίνει ο διακανονισμός με φυσική παράδοση τίτλων και έναντι καταβολής τιμήματος, όπως ορίζουν οι κανονιστικές διατάξεις.
Με 174.000 μετοχές θα γίνει ο διακανονισμός
Κάτω από αυτές τις συνθήκες οι Long ‘’παίκτες’’ των Folli στα Παράγωγα, είναι υποχρεωμένοι να αγοράσουν τις μετοχές της εταιρείας, ανάλογα με τον αριθμό των Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης, που κρατάνε ακόμα στα χέρια τους. Το κάθε ένα από τα οποία ισοδυναμεί με 100 μετοχές και όπως δείχνουν τα στοιχεία του χρηματιστηρίου, υπάρχουν 1740 ανοικτά Συμβόλαια ,που αντιστοιχούν σε 174.000 μετοχές των Folli. Η κάθε μία από τις οποίες θα πρέπει να αγοραστεί έναντι 4,8 ευρώ. Στην τιμή δηλαδή όπου σταμάτησε να διαπραγματεύεται το ‘’χαρτί’’ στις 25 του μηνός του περασμένου Μαΐου.
Πρακτικά, οι μετοχές αυτές είναι άνευ αντικρίσματος, αφού η Folli είναι εκτός χρηματιστηρίου και κανένας δεν μπορεί να προδικάσει το πότε και το εάν θα επιστρέψει. Αν δεν επιβιώσει η εταιρεία της οικογένειας Κουτσολιούτσου, τότε αναπόφευκτα και η αξία της μετοχής θα μηδενιστεί. Σε διαφορετική περίπτωση, ακόμη κι αν επανέλθει «στο ταμπλό», το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι να πάει η τιμή ακόμη χαμηλότερα από εκεί όπου σταμάτησε και όχι ψηλότερα…
Η αγορά των Παραγώγων και συνακόλουθα τα Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης, είναι επί της ουσίας ένα παίγνιο μηδενικού αθροίσματος. Το κάθε διακυβευόμενο «στοίχημα» για την πορεία μιάς μετοχής έχει δύο αντισυμβαλλόμενους, με συνέπεια το κέρδος του ενός να μεταφράζεται σε ζημιά του άλλου. Στη Folli, οι Short «παίκτες» που πόνταραν στην πτώση ήταν οι μεγάλοι νικητές, ενώ οι Long, οι οποίοι «στοιχημάτισαν» στην άνοδο, βρέθηκαν στη θέση των μεγάλων ηττημένων.
Παχυλά κέρδη, απέναντι στις μεγάλες ζημιές
Με βάση τα πραγματικά στοιχεία του χρηματιστηρίου, προκύπτει ότι αν κάποιος για παράδειγμα, είχε πάρει Short θέση στα Folli στα τέλη Απριλίου, τότε για κάθε 10 Συμβόλαια( των 100 μετοχών το κάθε ένα) της ‘’σειράς’’ λήξεως του περασμένου Ιουνίου, θα έπρεπε να καταβάλλει περιθώριο ασφάλισης 1.890 ευρώ. Διατηρώντας μέχρι τέλους τη θέση αυτή( μέχρι τις 25 Μαίου στην πραγματικότητα) θα είχε εισπράξει κέρδη 10.890 ευρώ, αφού η μετοχή βούτηξε στα τάρταρα. Πρόκειται για μια τεράστια απόδοση της τάξεως του..576,2% επί του αρχικά, διακυβευόμενου κεφαλαίου. Με τα κέρδη του σορταρίσματος προέρχονται από τους ημερήσιους διακανονισμούς και τις πληρωμές που γίνονται από τον Long «παίκτη, ο οποίος και διατηρεί την αντίθετη θέση.
Την ερχόμενη Παρασκευή τα Συμβόλαια στα Παράγωγα θα κλείσουν, με τους Short να παραδίδουν τις μετοχές των Folli στους Long. Σχεδόν εξ ολοκλήρου ο όγκος των Συμβολαίων αφορά τη ‘’σειρά’’ του Ιουνίου, η οποία μπήκε σε πρώτο πλάνο διαπραγμάτευσης, στις 19 του μηνός του περασμένου Μαρτίου. H κίνηση της παράδοσης μετοχών από όσους σόρταραν είναι εύκολη, αφού και στην περίπτωση που δεν έχουν τα ‘’χαρτιά’’, εύκολα μπορεί να τα βρούν από την αγορά.
Για όσους όμως πρέπει να αγοράσουν, η κατάσταση είναι πολύ στενάχωρη. Ένα τμήμα των οφειλών τους έχει παρακρατηθεί από το λογαριασμό του περιθωρίου ασφάλισης (Margin) που από το αρχικό 12% της ονομαστικής αξίας των Συμβολαίων ανέβηκε στο 27%, μετά τις αρχικές αποκαλύψεις, οι οποίες κλόνισαν συθέμελα το επιχειρηματικό οικοδόμημα των Folli.
Κυρώσεις σε όσους αρνηθούν
Οι έχοντες ανοικτές θέσεις πρέπει να βρουν όλα τα επιπλέον κεφάλαια για την αγορά των μετοχών. Σε περίπτωση άρνησης αναμένεται να υποστούν τις κυρώσεις. Με συνέπεια, είτε την εκποίηση άλλων μετοχών που κατέχουν, είτε τη δέσμευση χρηματικών υπολοίπων που διατηρούν στις ‘’μερίδες’’ τους.
Εκτός από ιδιώτες, τέτοιου είδους ανοικτές θέσεις έχουν και χρηματιστηριακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα Παράγωγα. Εκτιμάται πάντως ότι οι ανοικτές θέσεις είναι διάσπαρτες και δεν προκύπτουν ιδιαίτερα μεγάλες οφειλές από κάποιους, οι οποίες μπορεί να επιφέρουν σοβαρά προβλήματα στην αγορά.
Βέβαια εκτός από επικείμενο κλείσιμο θέσεων, υπάρχουν και οι ζημιές που προηγήθηκαν, το πραγματικό ύψος των οποίων παραμένει άδηλο. Δεν είναι άλλωστε λίγοι οι ιδιώτες επενδυτές, που υποστηρίζουν ότι η κεφαλαιαγορά και το χρηματιστήριο θα έπρεπε εξ αρχής να «παγώσει» τη διαπραγμάτευση των Folli Follie και όχι έπειτα από 15 συνεδριάσεις, όπως και έγινε. Αλλά όλα αυτά, όπως και πολλά άλλα, μόνο η εισαγγελική έρευνα μπορεί να τα βρει και να αποδώσει ευθύνες.