• Business

    Έρχονται νέα, αυξημένα ασφάλιστρα για αυτοκίνητα και ακίνητα

    Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος

    Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος της ΕΑΕΕ


    Νέα ασφάλιστρα, λόγω των νέων μέτρων για υποχρεωτική κάλυψη των αυτοκινήτων για φυσικές καταστροφές, αναμένεται να αντιμετωπίσουν οι πολίτες από 1η Ιανουαρίου.

    Σύμφωνα με πηγές της ασφαλιστικής αγοράς, οι μεγάλες (ακούγεται ακόμα και 15% ανάλογα τις καλύψεις και την εταιρεία) αυξήσεις θα είναι για όσους ασφαλισμένους δεν έχουν προσθέσει στο ήδη υπάρχον συμβόλαιό τους κάλυψη για φυσικές καταστροφές, που όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς είναι αρκετοί.

    Αυτοί οι πολίτες από αρχές του χρόνου θα υποχρεωθούν να ασφαλίσουν το αυτοκίνητό τους και για φυσικές καταστροφές, όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ πριν περίπου δύο εβδομάδες και φυσικά θα κληθούν να πληρώνουν αρκετά περισσότερα χρήματα.

    Από την άλλη, όπως επισημαίνουν κύκλοι της αγοράς, αυτό το μέτρο «ευνόησε» τις ασφαλιστικές, οι οποίες «τρίβουν τα χέρια τους», καθώς αναμένεται να δουν ακόμα και 20% αύξηση στα έσοδά τους. Ενώ θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και τα επιπλέον μέτρα υπέρ της ιδιωτικής ασφάλισης που εξαγγέλθηκαν, όπως η υποχρεωτική (επί της ουσίας) ασφάλιση επιχειρήσεων με τζίρο άνω των 500.000 ευρώ (αντί για 2 εκατ. που ήταν πριν λίγους μήνες). Με την προθεσμία να τοποθετείται στις 1/6/2025.

    Παράλληλα η ζήτηση για ασφαλιστικά προϊόντα που καλύπτουν φυσικές καταστροφές θα αυξηθεί, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για τις ασφαλιστικές εταιρείες. Καθώς όπως λένε πηγές, οι ασφαλιστικές θα ευνοηθούν και από τις ασφαλίσεις περιουσίας, που αναμένονται να αυξηθούν τα ασφάλιστρα, καθώς τα περισσότερα κτίρια που είναι μέσω bancassurance δεν έχουν κάλυψη για φυσικές καταστροφές, καθώς μέχρι τώρα οι τράπεζες ζητούσαν μόνο για φωτιά και σεισμό.

    Τα νέα μέτρα

    Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προχωρά σε παρεμβάσεις που διαφοροποιούν ριζικά τον «χάρτη» υποχρεωτικής ασφάλισης στη χώρα μας.

    Η κυβέρνηση προωθεί κίνητρα για την ασφάλιση ακινήτων μέσω της αύξησης της έκπτωσης του ΕΝΦΙΑ από 10% σε 20% για κατοικίες αξίας έως 500.000 ευρώ.

    Για ακίνητα με μεγαλύτερη αξία, η έκπτωση παραμένει στο 10%. Η αύξηση αυτή αναμένεται να ενθαρρύνει περισσότερους ιδιοκτήτες να ασφαλίσουν τις περιουσίες τους, καθιστώντας την ασφάλιση πιο προσιτή οικονομικά.

    Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός και εξειδίκευσε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, όσοι δεν ασφαλίσουν τα ακίνητά τους, το κράτος δεν θα σταθεί δίπλα τους καθώς δεν θα παρέχει αποζημιώσεις, μέτρο που φαίνεται να λειτουργήσει ως κίνητρο για τους ιδιοκτήτες να ασφαλίσουν τις περιουσίες τους.

    Η υποχρεωτική ασφάλιση επεκτείνεται και στις επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 500.000 ευρώ. Οι επιχειρήσεις που δεν ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές δεν θα δικαιούνται αποζημιώσεις από το κράτος. Αυτό το μέτρο αναμένεται να επηρεάσει κυρίως τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για την ασφαλιστική αγορά.

    Διαβάστε επίσης:

    Wood & Company για Aegean Airlines: Διατηρεί την ουδέτερη αξιολόγηση και μειώνει την τιμή στόχο στα €11

    ΤΑΙΠΕΔ: Μεταβιβάστηκε το 67% του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου σε Grimaldi – Μινωικές Γραμμές, έναντι 80 εκατ. ευρώ

    Capital Economics: Γιατί η ανάκαμψη της Ελλάδας θα συνεχιστεί



    ΣΧΟΛΙΑ