• Business

    Έρχεται το Wi-Fi στους σταθμούς του μετρό

    Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου

    Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου


    Στις ράγες μπαίνει το εμβληματικό έργο του ελεύθερου Wi-Fi στους σταθμούς του μετρό, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες στα τέλη Ιουλίου θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του πρώτου σταθμού με Wi-Fi, βάζοντας ουσιαστικά τις βάσεις για ακόμα περισσότερους.

    Μετά από χρόνια καθυστερήσεων, διαβουλεύσεων και διάφορων δυσκολιών το έργο που χρόνια περίμεναν τόσο η κυβέρνηση, καθώς ήταν ψηλά στη λίστα αλλά και οι πολίτες φαίνεται πως παίρνει σάρκα και οστά. Στα τέλη του μήνα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, θα εγκαινιάσει τον πρώτο σταθμό του μετρό που θα έχει Wi-Fi ενώ παράλληλα θα παρουσιάσει και το πλάνο των επόμενων κινήσεων. Και από Σεπτέμβρη-Οκτώβρη θα αρχίσουν ακόμα περισσότεροι σταθμοί να αποκτούν free Wi-Fi.

    Αν και ακόμα δεν είναι γνωστό ποιος θα είναι αυτός ο πρώτος σταθμός, πληροφορίες λένε ότι θα είναι μεταξύ των στάσεων Αγίου Δημητρίου-Ελληνικό (κόκκινη γραμμή).

    Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΣΤΑΣΥ και υπουργείο Ψηφιακής υπεγράφη τον Φεβρουάριο του 2023, ωστόσο λόγω διάφορων δυσκολιών αλλά και επειδή δεν υπήρχε σαφές χρονοδιάγραμμα το έργο καθυστέρησε αρκετά. Ωστόσο θετικό είναι ότι επιτέλους μπαίνει στις…ράγες. Ένα έργο που σε πολλές χώρες της Ευρώπης έχει ολοκληρωθεί και εδώ τα πράγματα προχωρούσαν με αργούς ρυθμούς.

    Παράλληλα το επόμενο διάστημα το υπουργείο Ψηφιακής έχει βάλει στα σκαριά το έργο για δίκτυα κινητής τηλεφωνίας (5G) στο μετρό αλλά και Wi-Fi στα λεωφορεία του ΟΣΥ.

    Πώς θα γίνει – Ο αρχικός σχεδιασμός

    Η αρχή θα γίνει με την εγκατάσταση δημόσια προσβάσιμου WiFi σε χώρους σταθμών του Μετρό, με την ένταξη της ΣΤΑ.ΣΥ στο έργο  «WiFi4GR – Ανάπτυξη δημοσίων σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο».

    Με τον τρόπο αυτό, οι επιβάτες του Μετρό θα μπορούν κατά την παραμονή τους στους σταθμούς να έχουν δωρεάν ευρυζωνική πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

    Το έργο όπως είχε αρχικά προκηρυχθεί  αφορούσε στην προμήθεια, εγκατάσταση, παραμετροποίηση, σύνδεση και θέση σε λειτουργία σημείων ασύρματης πρόσβασης – WiFi (Hotspots) στο Διαδίκτυο σε διάφορες περιοχές πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος με διασπορά σε ολόκληρη την χώρα. Στο πλαίσιο του έργου, θα παρασχεθεί η δυνατότητα ευρυζωνικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο μέσω WiFi Hotspots σε δημόσιους χώρους σε όλη την Επικράτεια.

    Όπως προβλέπει, ο  σχεδιασμός του έργου, το πιλοτικό πρόγραμμα τοποθέτησης του απαραίτητου εξοπλισμού στους τρείς σταθμούς της Γραμμής 2 θα βοηθήσει στην άντληση χρήσιμων στοιχείων για την υλοποίηση του έργου τοποθέτησης wi-fi σε όλους τους σταθμούς των Γραμμών 2 και 3.

    Διαβάστε επίσης:

    Δημήτρης Παπαστεργίου: Η χώρα μας αποκτά 15 νέους μικροδορυφόρους

    Οπτική ίνα για γρήγορο και φθηνότερο ίντερνετ το μεγάλο στοίχημα – Ο ρόλος των vouchers

    Ανατροπή με το ψηφιακό πορτοφόλι – Τι θα έχει το νέο wallet – Κοντά και ο προσωπικός αριθμός



    ΣΧΟΛΙΑ