ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αλλαγές με κλιμακωτό ακατάσχετο επιχειρηματικό λογαριασμό για τους οφειλέτες της Εφορίας και ακατάσχετο λογαριασμό για τα POS, υπόσχεται τώρα η κυβέρνηση στους εμπόρους, συνεχίζοντας τις προεκλογικές παροχές.
Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τη δυνατότητα ύπαρξης ακατάσχετου λογαριασμού στην περίπτωση ηλεκτρονικών συναλλαγών με χρήση POS, καθώς και τη δυνατότητα ύπαρξης ενός συστήματος κλιμακωτού ακατάσχετου λογαριασμού. Με το σύστημα αυτό, οι οφειλέτες του Δημοσίου θα μπορέσουν σταδιακά να ανακτήσουν τον έλεγχο των λογαριασμών τους, οι οποίοι λόγω χρεών που έχουν προς το Δημόσιο είναι δεσμευμένοι ακόμα και για μελλοντικά υπόλοιπα.
Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης ενημέρωσε για τις δράσεις που προωθεί το υπουργείο με στόχο την στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, στη συνάντηση που είχε με το νέο διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.
Πληροφορίες αναφέρουν πως το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, δουλεύουν με εντατικούς ρυθμούς προκειμένου κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου η ρύθμιση που θα ξεκλειδώνει σταδιακά τους μπλοκαρισμένους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων που χρωστούν στο Δημόσιο. Βέβαια απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι η ρύθμιση των οφειλών και η εξυπηρέτησή της. Ο οφειλέτης θα πρέπει δηλαδή να είναι συνεπής στη ρύθμιση και κάθε μήνα να πληρώνει τις δόσεις.
Όσο τηρείται η ρύθμιση εξόφλησης των οφειλών ο λογαριασμός θα αποδεσμεύεται σταδιακά. Για κάθε ποσό οφειλής που θα εξοφλεί ο φορολογούμενος βάση της ρύθμισης θα αποδεσμεύεται από τον λογαριασμό του πολλαπλάσιο ποσό. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ποσό του λογαριασμού που θα αποδεσμεύεται θα είναι τρεις με τέσσερις φορές υψηλότερο της μηνιαίας δόσης της ρύθμισης που πληρώνει προς την Εφορία ο οφειλέτης.
Ακόμη, εντός του πρώτου τριμήνου του 2019 συγκροτείται Δίκτυο Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Μετασχηματισμού Επιχειρήσεων, με στόχο την εξειδικευμένη υποστήριξη των μικρομεσαίων, ολοκληρώνεται το νομοσχέδιο για την αναπτυξιακή τράπεζα ενώ εντός του πρώτου τετραμήνου 2019 θεσμοθετείται πολιτική με στόχο την παροχή λειτουργικών δαπανών με τη μορφή μισθολογικού κόστους, σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές.
Οι δράσεις που μελετά το υπουργείο
Ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε διεξοδικά σε όλες τις ενέργειες που σχεδιάζει η κυβέρνηση όσον αφορά τα ζητήματα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και του εμπορίου.
Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός αναφέρθηκε στα εξής:
- Στην εξέταση ενός είδους ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού,
- Στην διεύρυνση των δράσεων του ΕΣΠΑ, ώστε να περιλαμβάνουν πρακτικά προγράμματα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όπως η προώθηση της «εργαλειοθήκης της επιχειρηματικότητας»,
- Στις μικροπιστώσεις, των οποίων το πλαίσιο σύντομα νομοθετείται, ως δανείων περιορισμένου ύψους προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, χωρίς εγγυήσεις,
- Στην χαλάρωση των κριτηρίων του εξωδικαστικού μηχανισμού με την αύξηση του εισαγωγικού ορίου ένταξης που απαιτεί έκθεση βιωσιμότητας,
- Στην ψηφιακή σύσταση επιχειρήσεων, η οποία σύντομα θα διευρυνθεί ώστε να περιλαμβάνει και τις ατομικές επιχειρήσεις, προκειμένου να διευκολυνθεί η δημιουργία τους,
- Στο νέο μοντέλο αδειοδότησης, το οποίο θα μηδενίσει τις άδειες και θα εστιάσει κυρίως στον έλεγχο της λειτουργίας,
- Στο νέο πλαίσιο εποπτείας της επιχειρηματικότητας με έμφαση στην πρόληψη, που θα περιλαμβάνει αναβάθμιση του ΓΕΜΗ και των υπηρεσιών του και διασφαλίσεις προληπτικού χαρακτήρα.
- Στην ενίσχυση της εξωστρέφειας του εμπορίου, με κύριο άξονα την ενθάρρυνση της εξαγωγικής στροφής των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων.
Ο υπουργός στην παρέμβαση του επεσήμανε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
– η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας βασίζεται σε παράγοντες όπως η αύξηση των εξαγωγών, η μείωση της ανεργίας, η αύξηση του κατώτατου μισθού, ο αυξημένος αριθμός ιδρύσεων επιχειρήσεων. Επίσης, να σημειωθεί, ότι εκτιμάται πως το 2018 οι καταθέσεις ιδιωτών αυξήθηκαν κατά 9,4% σε σχέση με πέρυσι. Συνεπώς, ο κορμός της ανάκαμψης της οικονομίας στηρίζεται στη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα και, γενικότερα, τη μεσαία τάξη – μια τάση που είναι βεβαίως ακόμη στην αρχή.
– Με τη δομή που έχει η ελληνική κοινωνία χωρίς την ανάκαμψη της μεσαίας τάξης και τη στήριξη των πιο φτωχών στρωμάτων δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάκαμψη της οικονομίας. Γι’ αυτό και η πολιτική μας είχε αυτό τον πολιτικό στόχο. Αρχικά δώσαμε βάρος στην αντιμετώπιση των πιο ακραίων μορφών φτώχειας ώστε να αποτρέψουμε τον κοινωνικό αποκλεισμό. Στη συνέχεια βαθμιαία, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα που κατακτούμε διευρύνουμε το φάσμα της πολιτικής μας για τη στήριξη της μεσαίας τάξης και της μικρής επιχειρηματικότητας.
– Τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα την αντιμετωπίζουμε λοιπόν ως σύμμαχο και βασικό πυλώνα της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Με στοχευμένες δράσεις και αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις μειώνουμε τα διοικητικά βάρη, περιορίζουμε τη γραφειοκρατία, καταργούμε τους μεσάζοντες και τις διαμεσολαβήσεις αντικειμενοποιώντας τις σχέσεις με το κράτος. Διευρύνουμε τις δυνατότητες χρηματοδότησης με ενεργητικές δράσεις και εργαλεία πέραν του τραπεζικού συστήματος. Ενισχύουμε την καινοτομία την εξωστρέφεια, τη συνεργασία, τη συλλογικότητα διότι μόνο έτσι η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα μπορεί να αντιμετωπίσει τα μεγέθη του διεθνούς ανταγωνισμού. Δημιουργούμε νέους θεσμούς και πολιτικές και αντιμετωπίζουμε χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα και επιτρέπουμε την αξιοποίηση των νέων δυνατοτήτων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η ψήφιση του ακατάσχετου για τους λογαριασμούς των αγροτών
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυξάνεται το ακατάσχετο έως 4.000 ευρώ για τους συνεπείς οφειλέτες
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κατασχέσεις: Πώς εξαφανίζονται απροειδοποίητα από ακατάσχετους λογαριασμούς μισθοί, συντάξεις και επιδόματα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Παύλος Μαρινάκης: Προχωρούν οι διαδικασίες για την εκκίνηση δυο σημαντικών στεγαστικών προγραμμάτων
- Eυρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες: Ετοιμάζουν εκπτώσεις στα ηλεκτρικά οχήματα – Οι προβλέψεις δείχνουν αύξηση πωλήσεων
- Τεχνητή νοημοσύνη: Πάνω από 7 στους 10 εργαζόμενους παγκοσμίως χρησιμοποιούν GenAI
- Εταιρικός στόλος ηλεκτρικών αυτοκινήτων