Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Epsilon Net: Η «μητέρα των μαχών» για την έκβαση της δημόσιας πρότασης που λήγει την Παρασκευή και ο ρόλος του fund Βarca

Ιωάννης Μίχος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Epsilon Net

Ιωάννης Μίχος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Epsilon Net

Απομένουν πλέον μόλις δυόμιση μέρες, μαζί με τη σημερινή, για να ολοκληρωθεί χρονικά η διαδικασία της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης για την Epsilon Net.

Όμως, ακόμα είναι όλα ανοικτά, καθώς έχει συγκεντρωθεί μέχρι τώρα το 83,47% των μετοχών και υπολείπεται άλλο 6,53% για να πιαστεί ο στόχος του 90%. Έτσι ώστε να καταστεί εφικτή η έξοδος της εταιρείας πληροφορικής από τη χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας.

Όπως όλα δείχνουν η «μητέρα των μαχών» θα δοθεί έως την Παρασκευή, όταν και το απόγευμα εκείνης της ημέρας εκπνέει η προθεσμία για την έκβαση της δημόσιας πρότασης.

Ο σημαντικότερος κρίκος των εξελίξεων αφορά τη στάση που θα τηρήσει το αμερικανικό fund Barca Global Master με έδρα στην πολιτεία του Ντέλαγουερ και  επικεφαλής τον Ράιαν Φλόιντ. Στο χαρτοφυλάκιο του fund υπάρχει το 7,03% της Epsilon Net, που αντιστοιχεί σε 3.808.394 μετοχές.

Έως τώρα το Barca Global δεν έχει «ανοίξει τα χαρτιά» του για τι τελικά θα πράξει, ενώ εξ αρχής είχε αφήσει να διαχέεται η αίσθηση ότι θα ήθελε κάτι παρά πάνω από τιμή των 12 ευρώ ανά μετοχή. Η οποία οριοθετήθηκε από τη δημόσια πρόταση και δεν αναθεωρήθηκε μέχρι τις 25 Ιουλίου, όταν και έληξε η περίοδος που υπήρχε για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, από την πλευρά του προτείνοντος. Δηλαδή της εταιρείας ειδικού σκοπού Ginger Digital, ελεγχόμενης από την General Atlantic, που είναι ένα ισχυρό, αμερικανικό Private Equity Fahd ,το οποίο ειδικεύεται σε επενδύσεις εταιρειών τεχνολογίας.

Με την General Atlantic συμπράττουν τόσο ο μετοχικός και διοικητικός ηγέτης της Epsilon Net Γιάννης Μίχος που κατέχει το 55,42% της εταιρείας, όσο και η Εθνική τράπεζα που έχει τώρα το 7,5%.

Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι το Barca Fund είναι πολύ πιθανό να λάβει την τελική του απόφαση, κυριολεκτικά ‘’στο παρά πέντε’’ της εκπνοής της δημόσιας πρότασης. Αν πεί το ‘’ναι’’ που φαντάζει ως η πιο πιθανή εκδοχή, τότε προφανώς θα υπερκεραστεί ο στόχος συγκέντρωσης του 90%. Σε διαφορετική περίπτωση όμως, τα πράγματα μπορεί να μπλέξουν, αν και αυτό το σενάριο δεν φαίνεται να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες.

Πυκνώνουν οι διεργασίες και για το υπόλοιπο 9,5%

Σήμερα και αύριο πάντως αναμένεται να πυκνώσουν οι διεργασίες προσέλκυσης και των άλλων επενδυτών, πέραν του αμερικανικού fund, που κατέχουν το 9,5% του συνόλου των μετοχών της Epsilon Net. Εξ αυτών περί το 2% είναι σε Έλληνες ιδιώτες και το υπόλοιπο 7,5% βρίσκεται διάσπαρτο σε διεθνή χαρτοφυλάκια κατά κύριο λόγο.

Όσο περισσότερες από αυτές τις μετοχές συγκεντρωθούν, τόσο πιο κοντά θα φτάσει στην επιτυχία η δημόσια πρόταση.

Το σύνολο των επενδυτών της Epsilon Net έχει καρπωθεί σημαντικές υπεραξίες, καθώς η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας από τα 32,16 εκατ. ευρώ, όπου ήταν μετά την αύξηση κεφαλαίου και την μετάταξή της στην Κύρια Αγορά (τον Ιούλιο του 2020) βρίσκεται τώρα στα επίπεδα των 650 εκατ. ευρώ. Δηλαδή…20,2 φορές πάνω. Έχοντας προχωρήσει στο μεσοδιάστημα και σε split ,με την κάθε μία μετοχή να μετατρέπεται σε τέσσερις.

Το fund Barca Global εκτιμάται ότι έχει κόστος κτήσης περί τα 2,4 εκατ. ευρώ και από τη στιγμή που θα αποδεχθεί τη δημόσια πρόταση θα λάβει 45,7εκατ. ευρώ. Κατοχυρώνοντας μια απόδοση της τάξεως του…1.804% σε διάστημα 4 ετών.

Χθες, η μετοχή της Epsilon Net έκλεισε πάνω από την τιμή της δημόσιας πρότασης, καθώς διαμορφώθηκε στα 12,02 ευρώ.  Χάρις σε μια εντολή αγοράς 250 μετοχών, αξίας 3.005 ευρώ… Κάτι  που πρακτικά είναι άνευ αντικρίσματος για τους  αγοραστές, οι οποίοι και προγενέστερα έχουν κάνει αντίστοιχες ,πολύ μικρές κινήσεις. Πλην όμως περιθώριο αυξημένου τιμήματος δεν υπάρχει…

Αν στη διαδικασία της δημόσιας πρότασης συγκεντρωθεί το 100% των μετοχών της Epsilon Net, τότε το συνολικό κόστος θα ανέλθει σε 241,2 εκατ. ευρώ. Σε αυτήν την περίπτωση ο Γιάννης Μίχος θα διατηρήσει το υφιστάμενο ποσοστό του (55,42%) ενώ η General Atlantic, μέσω της Ginger Digital, θα φτάσει να κατέχει το 29,58%. Η Εθνική τράπεζα από την άλλη πλευρά θα αυξήσει το ποσοστό της από το 7,5% ( που έχει αποκτηθεί έναντι 30,446 εκατ. ευρώ) σε 15%. Με επιπρόσθετο κόστος 48,78 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Euroxx: Δεν αλλάζει το τίμημα της δημόσιας πρότασης για την Epsilon Net

Epsilon Net: Αύξηση 33,3% στον κύκλο εργασιών και 42,8% στα καθαρά κέρδη προ φόρων στο α’ τρίμηνο

Epsilon Net: Στο 83,31% το ποσοστό της Ginger Digital