ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα ακίνητα της οικογένειας Μαλαματίνα στην Μύκονο, η κλινική Ολύμπιον στα Γιάννενα, το οικόπεδο της οικογένειας Λιβάνη και η μεζονέτα της οικογένειας Κοντοβερού στη Βούλα βγαίνουν σε πλειστηριασμό αυτή την εβδομάδα.
Μαλαματίνα
Στο σφυρί βγαίνουν στις 2 Μαΐου δύο ακίνητα της γνωστής οικογένειας Μαλαματίνα που κατείχε τα σκήπτρα της ομώνυμης οινοποιίας, στη Μύκονο.
Το πρώτο σφυρί αφορά ένα αγροτεμάχιο με κτίσμα στο νησί των ανέμων που βρίσκεται στις λίστες των πλειστηριασμών με τιμή εκκίνησης τα 3.415.000 ευρώ και επισπεύδουσα την intrum.
Συγκεκριμένα οφειλέτρια είναι η Aικατερίνη Μαλαματίνα πρώην σύζυγος του Κωνσταντίνου Μαλαματίνα.
Πρόκειται για ένα οικόπεδο άρτιο στην θέση «Χουλάκια» Μυκόνου με συνολική έκταση 5.752τμ.
Σύμφωνα με την κατασχετήρια έκθεση εντός του οικοπέδου έχουν ανεγερθεί δύο ημιτελής οικοδομές με πιθανό υπόγειο διαμορφωμένο χώρο, οι οποίες φαίνεται να περιλαμβάνουν 2 διώροφες κατοικίες η κάθε μία. Η κτηριακή τους ετοιμότητα κρίνεται περί το 30% (στάδιο σκελετού) έχει κατασκευαστεί ο στατικός φορέας και οι τοιχοποιίες, αλλά δεν έχουν τοποθετηθεί κουφώματα και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις κλπ.
Το δεύτερο σε σειρά ακίνητο που βγαίνει σε πλειστηριασμό αφορά πάλι ακίνητο με τιμή εκκίνησης τα 2.734.956 ευρώ και οφειλέτες την Αικατερίνη Μαλαματίνα και Καρολίνα Μαλαματίνα Κόρη του Κωνσταντίνου Μαλαματίνα.
Πρόκειται για αγροτεμάχιο με έκταση 1.248,30τμ. επί του οποίου ανεγερθεί κατοικία αποτελούμενη από ισόγειο επιφάνειας 49,80μ2 καθώς και πρόσθετοι χώροι κύριας χρήσης στο ισόγειο συνολικού εμβαδού 208,86 τ.μ. ήτοι : α) χώρος κατοικίας εμβαδού 156,15 τ.μ. που περιλαμβάνει σαλόνι, κουζίνα δωμάτιο και εσωτερικό κλιμακοστάσιο β) ξενώνας εμβαδού 46,71 τ.μ., καθώς και χώρος κύριας χρήσης στον πρώτο (Α΄) όροφο εμβαδού 25,49 τ.μ.
Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις κατά την εξωτερική αυτοψία πρόκειται για διώροφη κατασκευή και καλής κατασκευαστικής ποιότητας και αρχιτεκτονικής οικοδομή, καλής συντήρησης με εμφανή δείγματα βελτιωτικών εργασιών ή επεμβάσεων. Ως έτος αποπεράτωσης της οικοδομής θεωρείται το 1993.
Η ιστορία της Μαλαματίνας
Η οινοποιία «Μαλαματίνα» συνδεδεμένη για δεκαετίες με την παραδοσιακή ελληνική ρετσίνα, εδώ και κάποια χρόνια έχει περάσει στα χέρια του Ομίλου Mantis.
Πλέον, η οικογένεια Μαλαματίνα απασχολεί με τις οικογενειακές της συγκρούσεις και διαμάχες, με τις κατασχέσεις προσωπικών περιουσιακών στοιχείων και τους πλειστηριασμούς.
To 1895 η οικογένεια Μαλαματίνα δημιουργεί στην Αλεξανδρούπολη το πρώτο της οινοποιείο, σημειώνοντας σήμερα 129 χρόνια ιστορίας για ένα κρασί που είναι ταυτισμένο με τις παρέες, τους νέους και την ανεπιτήδευτη διασκέδαση.
Η ιστορία ωστόσο ξεκινάει λίγο πιο πίσω και συγκεκριμένα στο ακόμη πιο μακρινό 1860 στην Τένεδο, όπου οι οικογένειες Ελλήνων παράγουν μια ιδιαίτερη ποικιλία σταφυλιού τα τσαούσια, γνωστά για την ποιότητα και το άρωμά τους.
Ο Ευστράτιος Μαλαματίνας από τα οικογενειακά του αμπέλια συμμετείχε στην καλλιέργεια της περιοχής με τα χαρακτηριστικά σταφύλια μέχρι το 1895, όταν ο γιος του Κωσταντίνος Μαλαματίνας θα φτιάξει το πρώτο του οινοποιείο στην Αλεξανδρούπολη, με την επωνυμία «Η Τένεδος».
Έπειτα, ο Κωσταντίνος με τις εμπορικές του ικανότητες φροντίζει να διασπείρει τη φήμη του κρασιού τους σε όλη την Ελλάδα.
Το 1922 η Μικρασιατική καταστροφή είχε ως αποτέλεσμα για την οικογένεια Μαλαματίνα να χάσει τα αμπέλια της στην Τένεδο, όπου και παρήγαγε ένα ξεχωριστό είδος κρασιού.
Έτσι το προϊόν της οικογένειας αλλάζει, εφόσον ο Μαλαματίνας ξεκινάει νέα παραγωγή κρασιού με σταφύλια τοπικής παραγωγής και έτσι παράγει «κρασί της Ελλάδος», όπως ο ίδιος αποκαλούσε το ρετσινάτο.
Το 1934 δημιούργησε μια νέα οινοποιητική μονάδα πάλι με την ταμπέλα «Τένεδος», ερχόμενος σε επαφή όμως με άλλες ποικιλίες σταφυλιού όπως το «Σαββατιανό».
Το 1957 ο Ευάγγελος Μαλαματίνας, γιός του Κωνσταντίνου εμφιαλώνει το κρασί και έτσι ταξιδεύει με γυάλινο μπουκάλι σε όλη την Ελλάδα.
Το 1960, γεννιέται το θρυλικό σήμα με το ανθρωπάκι και το κλειδί.
Ο αστικός μύθος, που ίσως δεν απέχει σε μεγάλο βαθμό από την πραγματικότητα είναι ότι το σήμα, που χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα αποτελεί ιδέα του αξέχαστου ηθοποιού Νίκου Σταυρίδη, προσωπικού φίλου του Ευάγγελου Μαλαματίνα, ο οποίος υποστήριζε ότι «Η Μαλαματίνα είναι το κλειδί στο στομάχι μου!».
Άλλωστε μια από τις πιο γνωστές ανά τις δεκαετίες διαφημιστική καμπάνια της Μαλαματίνας, έχει ως πρωταγωνιστή τον ίδιο τον Νίκο Σταυρίδη.
Το 1980 είναι περίοδος ανάπτυξης για την οινοποιεία Μαλαματίνα, όπου στη διαδοχή της διοίκησης έρχεται ο Κώστας Μαλαματίνας γιός του Ευάγγελου.
Την εποχή αυτή οι παραγωγικές εγκαταστάσεις επεκτείνονται από τον Φάρο και τη Ριτσώνα Αυλίδας, στην Ασωπία Βοιωτίας και το εμφιαλωτήριο στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, το οποίο βγαίνει σε πλειστηριασμό τον Δεκέμβριο.
Στις μέρες μας η ιστορία του κρασιού από την Τένεδο ζει μέσα από την επωνυμία «Μαλαματίνα» και αποτελεί συνώνυμο της ρετσίνας στην Ελλάδα.
Παρά την αυξανόμενα επιτυχημένη επιχειρηματική πορεία που ακολουθούσε για πάνω από 120 χρόνια η οικογένεια του κρασιού «Μαλαματίνα», τα τελευταία χρόνια χρέη και δικαστικές διαμάχες οδήγησαν στο να αλλάξει χέρια.
Οι οικονομικές περιπέτειες που αντιμετώπιζε η «Μαλαματίνα» οδήγησε σε καθεστώς εξυγίανσης το 2022, με τα προβλήματα να κυκλώνουν την οικογένεια που οδηγούνταν σε ανεπανάληπτες διαμάχες στο εσωτερικό της.
Συγκεκριμένα, ο Κωνσταντίνος και η πρώην σύζυγός του Κατερίνα Μαλαματίνα συγκρούονταν ανοιχτά για την πορεία της επιχείρησης, ενώ στο φως της δημοσιότητας έρχονταν κατηγορίες περί άσκοπων δαπανών που επέρριπταν ο ένας στον άλλο, με τις διαμάχες να φτάνουν στις δικαστικές αίθουσες.
Για παράδειγμα μια χαρακτηριστική περιπέτεια που έφτασε στα δικαστήρια ήταν η προσπάθεια της Κατερίνας Μαλαματίνα να αναλάβει επικεφαλής της εταιρείας καθώς κατείχε το 38,9% της Ε. Μαλαματίνας & Υιός ΑΕΒΕ.
Ο Κωνσταντίνος Μαλαματίνας κατηγορεί τη σύζυγό του για πλαστογραφία και το 2015 έπειτα από μηνήσεις και από τις δύο πλευρές ανακτά τον έλεγχο καθώς το δικαστήριο κρίνει ως ανυπόστατες τις αποφάσεις της εταιρείας Κ. Μαλαματίνας ΑΕΒΕ, που ανέτρεψαν τη μετοχική σύνθεση σε αυτήν.
Ωστόσο, το 2021 το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης αποφάσισε ομόφωνα την αθώωση της Κατερίνας Μαλαματίνα για τις κατηγορίες που της είχαν αποδοθεί σε πρώτο βαθμό.
Ακίνητα της οικογένειας που ανήκαν στην Κατερίνα Μαλαματίνα και την κόρη της Καρολίνα (την οποία έχει αποκτήσει από τον πρώτο της γάμο) βγήκαν σε πλειστηριασμό στις 23 Σεπτεμβρίου του 2024 και συγκεκριμένα οι κατασχέσεις είχαν να κάνουν με δύο βίλες στην Μύκονο, που εμφανίστηκαν στις λίστες του e auction λόγω δανείων και χρεών στο δημόσιο.
Σημειώνεται πως τα πρώτα συμπτώματα της πτώσης της «Μαλαματίνας» εμφανίστηκαν το 2012, με τον ισολογισμό του έτους να καταγράφει μείωση τζίρου και ζημίες κάτι που συνεχίστηκε και το 2013.
Η χαριστική βολή για τη Μαλαματίνα ήρθε με την πανδημία του κορονοϊού ενώ την περίοδο του πρώτου lockdown προχώρησε σε αναστολή της λειτουργίας της καθώς η πτώση των πωλήσεων ήταν κατακόρυφη.
Σε μια προσπάθεια διάσωσης της ιστορικής οινοποιίας πωλήθηκε η θυγατρική εταιρεία Δουμπιά, η οποία δραστηριοποιούνταν στην παραγωγή ανθρακούχου νερού, στον όμιλο της οικογένειας Σαράντη.
Ωστόσο, η καθοριστική κίνηση έγινε το 2022 όταν η εταιρεία Μαλαματίνα, μετά από μια περίοδο σοβαρής κρίσης μπήκε σε μια φάση ριζικής αναδιάρθρωσης και ανάκαμψης υπό τη νέα διοίκηση του Ομίλου Mantis που την εξαγόρασε.
Η εταιρεία πλέον απομακρυσμένη από τα εσωτερικά ζητήματα της ιδρύτριας οικογένειας, βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης με νέες στρατηγικές που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα, την ανάπτυξη της ιστορικής οινοποιίας και νέες επενδύσεις.
Ολύμπιον Περίθαλψη Α.Ε.
Νέος πλειστηριασμός έχει δρομολογηθεί για τις 30 Απριλίου και την εταιρεία «Ολύμπιον Περίθαλψη Α.Ε.» που διαθέτει ιδιωτικές κλινικές αποκατάστασης και αποθεραπείας σε Ιωάννινα, Χανιά, Πάτρα, Θεσσαλία και Ηράκλειο.
Συγκεκριμένα, το σφυρί αφορά το «Ολύμπιον Ιωαννίνων – Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Ανώνυμη Εταιρεία», ένα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης στην Ήπειρο.
Ο πλειστηριασμός που αναμένεται για το τέλος του μήνα, εφόσον δεν μεσολαβήσουν διαδικασίες ανακοπής, έχει αναρτηθεί στην πλατφόρμα e auction με επισπεύδουσα την Frontier Issuer Designated Activity Company και τιμή εκκίνησης τα 2.874.741,35 ευρώ. Σύμφωνα με την κατασχετήρια έκθεση η κατάσχεση επιβλήθηκε για το ποσό των 200.000 ευρώ, και αποτελεί μέρος της συνολικής απαίτησης.
Η περιπέτεια για το εν λόγω ακίνητο ξεκινά τον Μάρτιο του 2023 όπου το «Ολύμπιον» εμφανίστηκε στην λίστα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών με τιμή εκκίνησης τα 4,3 εκατ. ευρώ, ωστόσο ανεστάλη.
Σχεδόν έναν χρόνο μετά, το ακίνητο εμφανίστηκε και πάλι στην πλατφόρμα των σφυριών αυτή την φορά με την τιμή εκκίνησης ελαφρώς ανεβασμένη στα 4.422.679,00 ευρώ.
To ΟΛΥΜΠΙΟΝ βρίσκεται στον χώρο της υγείας από τα τέλη του 2003, παρέχοντας επιστημονική φροντίδα υγείας και μια εξατομικευμένη και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της πάθησης έως την αποθεραπεία και αποκατάστασή της.
Όσον αφορά το Ολύμπιον Ιωαννίνων κέντρο αποθεραπείας και αποκατάστασης, βρίσκεται στην Πεδινή Ιωαννίνων, 8 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων, σε απόσταση αναπνοής από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων αλλά και το Πανεπιστήμιο.
Αποτελεί μια σύγχρονη δομή και το πρώτο και μοναδικό ιδιωτικό κέντρο αποκατάστασης σε όλη την Ήπειρο και την Βορειοδυτική Ελλάδα, ενώ εξυπηρετεί και καλύπτει τις ανάγκες και της υπόλοιπης ευρύτερης περιοχής των Ιόνιων Νήσων.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο εκτιμητής στην αναφορά του, η γενική εικόνα του κτιρίου κρίνεται ως ικανοποιητική καθώς διαθέτει επαρκή κατάσταση συντήρησης και βρίσκεται σε λειτουργία.
Σχετικά με το ακίνητο, πρόκειται για αγροτεμάχιο το οποίο βρίσκεται στη θέση «ΚΑΣΙΜΙΣ» της Δημοτικής Κοινότητας Πεδινής του Δήμου Ιωαννιτών Νομού Ιωαννίνων (πρώην Δημοτικό Διαμέρισμα Πεδινής του Δήμου Μπιζανίου) και εκτός σχεδίου πόλεως με έκταση 13.661,37τμ.
Εντός του οικοπέδου έχει ανεγερθεί κτίριο το οποίο αποτελείται από δύο πτέρυγες που εφάπτονται μεταξύ τους και περιλαμβάνει:
α)Ισόγειο επιφανείας 2.230,00τμ.
β)Πρώτο (Α΄) όροφο επιφανείας 2.200,00τμ.
γ)Δεύτερο (Β΄) όροφο επιφανείας 765,00τμ., ο οποίος εκτείνεται μόνο στη μία πτέρυγα του κτιρίου και διαθέτει μεγάλο ημιυπαίθριο χώρο.
δ)Υπόγειο επιφανείας 2.230,00τμ., το οποίο είναι μερικώς υπερυψωμένο.
Το προαναφερόμενο κτίριο είναι κατασκευασμένο από φέροντα οργανισμό οπλισμένου σκυροδέματος, επιστέγαση δώματος από οπλισμένο σκυρόδεμα και τοιχοπληρώσεις από οπτοπλινθοδομή, όπου στεγάζεται το Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέχει το θεραπευτήριο στην επίσημη ιστοσελίδα του, διαθέτει 40 δωμάτια με 99 κλίνες, δωμάτια νοσηλείας και πολυτελή μονόκλινα, δίκλινα και τρίκλινα τα οποία διαθέτουν τηλεόραση, υποδοχή σύνδεσης προσωπικού υπολογιστή και ασύρματο internet, ηλεκτρικές τηλεχειριζόμενες κλίνες προσωπικής αυτονομίας, ατομικό τηλέφωνο, αυτόνομο κλιματισμό ψύξης και θέρμανσης, καθώς και υπερσύγχρονο σύστημα κλήσης αδελφής. Τα μπάνια είναι ιδιαίτερα ευρύχωρα και εργονομικά, διαθέτουν δε στο σύνολό τους εξοπλισμό για άτομα με κινητικές δυσκολίες.
Τέλος, επισημαίνεται πως τα εν λόγω θεραπευτήρια δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκονται στη δίνη των πλειστηριασμών, καθώς η εταιρεία Ολύμπιον Θεραπευτήριο Γενική Κλινική Πατρών Α.Ε. αναρτήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου του 2023 στην λίστα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, για το ακίνητο όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες αποθεραπείας και αποκατάστασης του «Ολύμπιου Θεραπευτηρίου» στην Πάτρα, με επισπεύδουσα την Special Financial Solutions και τιμή πρώτης προσφοράς τα 5.936.000ευρώ. Ενώ το ποσό για το οποίο επιβλήθηκε η κατάσχεση ήταν τα 3 εκατομμύρια.
Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη
Ένα ακόμη ακίνητο της οικογένειας που βρίσκεται στην πλατφόρμα e auction και έχει προγραμματιστεί για τις 30 Απριλίου, με οφειλέτη τον «ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΒΑΝΗ Ανώνυμη Βιομηχανική Εταιρία» και δ.τ. «ΝΕΑ ΣΥΝΟΡΑ ΑΒΕ» τιμή εκκίνησης τα 576.000 ευρώ και επισπεύδουσα την CEPAL.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για οικόπεδο συνολικής έκτασης 2.394,00τμ, το οποίο βρίσκεται στον Δήμο Φυλής.
Κατά την εξωτερική αυτοψία διαπιστώθηκε ότι εντός του οικοπέδου βρίσκεται παλαιό container – κάδος ενώ έχει καθαιρεθεί τμήμα της περίφραξης και υπάρχουν παρκαρισμένα αυτοκίνητα.
Σύμφωνα με την κατασχετήρια έκθεση προκύπτουν τα εξής βάρη στο όνομα της εταιρείας:
1) Προσημείωση υποθήκης για ευρώ 1.000.000,00 υπέρ της «ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.» εγγραφείσα την 29-9-2011.
2) Προσημείωση υποθήκης για ευρώ 3.000.000,00 υπέρ της «ΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε.» εγγραφείσα την 5-12-2012.
3) Αναγκαστική κατάσχεση για ευρώ 100.000,00 υπέρ της «GALAXY ΙV FUNDING DESIGNATED ACTIVITY COMPANY».
Δεν είναι η πρώτη φορά που η οικογένεια Λιβάνη βρίσκεται στην λίστα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών με κάποιο ακίνητο ιδιοκτησίας της.
Συγκεκριμένα, έχουν προηγηθεί τρείς πλειστηριασμοί που αφορούσαν ένα διαμέρισμα ιδιοκτησίας Ηλία Λιβάνη στη Φιλοθέη, ο οποίος ανεστάλη μετά από ακύρωση της διαταγής πληρωμής.
Μία μονάδα αγροτικής παραγωγής «Ελληνική Ρίζα» στην περιοχή της Βέροιας, η οποία βγήκε στο σφυρί και άλλαξε χέρια το 2024.
Και την ιστορική έδρα των εκδόσεων Λιβάνη, επί της συμβολής των οδών Σόλωνος και Ιπποκράτους.
Η ιστορία
Ο Αντώνης Λιβάνης, ιδρυτής των εκδόσεων, γεννήθηκε το 1925 στην Πάτρα και Σπούδασε στην Ανώτατη Εμπορική Σχολή με σκοπό να ασχοληθεί με τις επιχειρήσεις.
Ο Λιβάνης έγινε παράγοντας της Πάτρας στην υπηρεσία του Γεωργίου Παπανδρέου και το 1964 εισέρχεται στην πολιτική ως Διευθυντής του Γραφείου του Ανδρέα Παπανδρέου.
Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας ο Αντώνης Λιβάνης συλλαμβάνεται και για συνολικά 5,5 χρόνια βρίσκεται σε φυλακές και εξορία.
Την δύσκολη αυτή περίοδο, η οικογένεια Λιβάνη αναγκάστηκε να εκποιήσει τα περιουσιακά της στοιχεία προκειμένου να επιβιώσει.
Ο Λιβάνης επιστρέφει από την εξορία και το 1972, δημιουργεί τον Εκδοτικό Οργανισμό Λιβάνη, μία από τις πιο γνωστές και κερδοφόρες επιχειρήσεις της Ελλάδας στο χώρο των εκδόσεων και του βιβλίου.
Συγκεκριμένα, το 1972 ιδρύεται ο εκδοτικός οίκος «ΝΕΑ ΣΥΝΟΡΑ» από όπου ξεκινά και η έκδοση των βιβλίων της Οριάνας Φαλάτσι και του διάσημου σκηνοθέτη Ελίας Καζάν μια καθοριστική αρχή για να γίνουν γνωστές οι εκδόσεις στο κοινό.
Από το 1974-1979 οι εκδόσεις εμπλουτίζουν το χαρτοφυλάκιο τους με βιβλία γνωστών λογοτεχνών και πολιτικών συγγραφέων, όπως ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες και ο Χορχέ Αμάντο.
Το 1993 ιδρύεται ο Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη με διακριτικό τίτλο «ΝΕΑ ΣΥΝΟΡΑ ΑΒΕ» και το 1995 ο οίκος ανανεωμένος πιά δραστηριοποιείται στις νέες τεχνολογίες, με τα πρώτα ελληνικά CD-ROM.
Το 1996 ξεκινάει η κατασκευή κτιρίων στο Βοτανικό συνολικής έκτασης 2.500τμ., τα οποία προορίζονται για κεντρικές αποθήκες και το 1997 η παραγωγή καθετοποιείται με τη δημιουργία τμήματος προεκτύπωσης, ατελιέ και εκτυπωτικής μονάδας.
Το 1998 στα χέρια του εκδοτικού οίκου περνά νεοκλασικό κτίριο συνολικής έκτασης 1.050τμ. που βρίσκεται στην γωνία Σόλωνος και Ιπποκράτους και το οποίο προοριζόταν να στεγάσει όλες τις διοικητικές υπηρεσίες της εταιρείας.
Το 1999 κατατίθεται αίτηση της εταιρείας για την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η οποία ολοκληρώνεται το 2001 με την είσοδό της.
Η συνέχεια φέρνει μεγάλες εμπορικές επιτυχίες για τον εκδοτικό οίκο και την ανανέωση του παραγωγικού εξοπλισμού με νέες πεντάχρωμες εκτυπωτικές μηχανές.
Το 2006 ξεκινά η ανέγερση νέων ορόφων στο Βοτανικό συνολικής έκτασης 1.030τμ, η οποία ολοκληρώνεται το 2007.
Στη συνέχεια, η κρίση ήρθε να χτυπήσει των κλάδο του βιβλίου και των εκδόσεων και να οδηγήσει μια σειρά από εκδοτικούς οίκους στην συρρίκνωση.
Από το 201ο ξεκινά η υποχώρηση των έντυπων εκδόσεων μια αναπόφευκτη εξέλιξη της ψηφιακής εποχής.
Ο Αντώνης Λιβάνης έχει φύγει από τη ζωή από το 2019, ωστόσο η διοίκηση της κερδοφόρας επιχείρησης είχε περάσει ήδη στην επόμενη γενιά, η οποία είχε να διαχειριστεί ένα βαρύ όνομα συνδεδεμένο με την επιβλητική φιγούρα του ιδρυτή και ταυτόχρονα την επιβίωση της επιχείρησης σε μια κρίσιμη για τον χώρο περίοδο.
Συγκεκριμένα, στα ηνία του οίκου βρίσκεται ο Ηλίας Λιβάνης και η Γιώτα Λιβάνη, οι οποίοι κατέχουν τις θέσεις του Αντιπροέδρου-Διευθύνοντος Συμβούλου και της Προέδρου αντίστοιχα.
Η συνέχεια περιλαμβάνει δυσβάστακτα δάνεια, μείωση του τζίρου, σημαντικές ζημιές και οφειλές της τάξεως των 16 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΜΗ και τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις του 2021, οι πωλήσεις της εταιρείας ανήλθαν σε 1,5 εκατ. ευρώ σε αντίθεση με το 2020 που ανέρχονταν στα 1,49 εκατ. ευρώ, με τις ζημίες να αγγίζουν τα 32 εκατομμύρια ευρώ.
Επιπλέον, η επιχείρηση βρίσκεται σε αναστολή διαπραγμάτευσης, ενώ δεν έχει δημοσιεύσει τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις για το 2022 και το 2023.
Η εταιρεία με την επωνυμία «ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΒΑΝΗ ΑΒΕ» ανακοίνωσε ότι, κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Εισαγωγών και Λειτουργίας Αγορών του Χρηματιστηρίου Αθηνών που πραγματοποιήθηκε την 22.07.2024, αποφασίσθηκε η διαγραφή από το Χ.Α. των μετοχών της Εταιρίας, καθώς τελεί σε αναστολή διαπραγμάτευσης για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ ήδη από τις 15 Απριλίου του 2016 οι μετοχές της εταιρείας βρίσκονταν σε κατάσταση επιτήρησης.
Η οικονομική καθίζηση που υφίσταται τα τελευταία χρόνια ο εκδοτικός όμιλος της οικογένειας Λιβάνη συνεχίζει να οδηγεί τα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας στο σφυρί.
Υπενθυμίζεται ότι εναντίον της εταιρείας έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη πρώην εργαζόμενοί της, οι οποίοι διεκδικούν μέσω αγωγών την αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους.
Κοντοβερός
Στο σφυρί οδηγείται ακόμη ένα ακίνητο της οικογένειας Κοντοβερού μετά το μεγάλο βιομηχανικό ακίνητο στον Ασπρόπυργο που άλλαξε χέρια τον Μάρτιο με 2,8 εκατομμύρια ευρώ.
Το επόμενο σφυρί έρχεται στις 2 Μαϊου , με τιμή εκκίνησης τα 771.200,00 ευρώ, οφειλέτη τον Μάριο Κοντοβέρο και επισπεύδουσα την doValue.
Ειδικότερα, πρόκειται για υπό στοιχεία Μι Κεφαλαίο δύο ή ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΙΙ διπλοκατοικία με υπόγειο, στέγη και πισίνα, η οποία έχει ανεγερθεί επί τμήματος οικοπέδου και αποτελείται από Υπόγειο, Ισόγειο και Πρώτο (Α’) πάνω από το ισόγειο όροφο, που επικοινωνούν εσωτερικά με κλίμακα, συνολικού εμβαδού 800,95 ευρώ.
Το ακίνητο βρίσκεται στην περιοχή «ΚΑΜΙΝΙ», της κτηματικής περιφέρειας της Δημοτικής Ενότητας Βάρης, του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, της Περιφέρειας Αττικής.
Η ιστορία μισού αιώνα
Με ιστορία μισού αιώνα, η εταιρεία «Κοντοβερός» ήταν η πρώτη που εισήγαγε κατεψυγμένα αλιεύματα στη χώρα μας, αλλά και η πρώτη που εξελίχθηκε σε μεταποιητική βιομηχανία σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Πρωταγωνιστής μιας επιτυχημένης πορείας είναι ο αείμνηστος Μανώλης Κοντοβερός.
Με καταγωγή από την Κω, έφυγε για το Βελγικό Κονγκό στην Αφρική όπου εκεί ίδρυσε με έναν συνέταιρο, την εταιρεία γενικού εμπορίου Societa Menase Contoveros.
Λίγα χρόνια μετά όμως, φεύγει από το Κονγκό αφού γνωρίζει τη γυναίκα του Κυριακή, κόρη επιχειρηματία με αλιευτικά σκάφη στον Πειραιά.
Πίσω στην Ελλάδα κάνει τη δική του αρχή, αλλάζοντας τα καταναλωτικά δεδομένα και φέρνοντας για πρώτη φορά κατεψυγμένα αλιευτικά στην Ελλάδα.
Έτσι η freskot ιδρύεται το 1968 από τον Εμμανουήλ Κοντοβερό, με έδρα το Μοσχάτο Αττικής και αντικείμενο την εισαγωγή, εμπορία, επεξεργασία, τυποποίηση, συσκευασία και διανομή κατεψυγμένων αλιευμάτων και άλλων κατεψυγμένων τροφίμων.
Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, η εταιρεία ξεκίνησε δυναμικά και τις εξαγωγές.
Το 2001, από την μονάδα στο Μοσχάτο, η εταιρεία μεταφέρεται στις νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της στον Ασπρόπυργο Αττικής.
Τα χρόνια που ακολούθησαν η εταιρεία έλαβε σημαντικές διακρίσεις για τα καινοτόμα προϊόντα της, όπως με το “Κοντοβερός Μεζεδάκι” με το οποίο κατέκτησε την πρώτη θέση στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Διατροφικής Καινοτομίας “Ecotrophelia 2011”.
Στην κεφαλή της επιχείρησης βρίσκονταν τα τελευταία χρόνια τα αδέλφια Μάριος και Χρίστος Κοντοβερός.
Μέχρι το 2011 η εταιρεία σημείωνε μόνο επιτυχία και αναγνώριση, με τζίρους της τάξης των 48 εκατ. ευρώ.
Από το 2022 αρχίζει για την freskot η καθοδική πορεία, όπως φαίνεται και μέσα από τους ισολογισμούς.
Για παράδειγμα, οι τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις δείχνουν κύκλο εργασιών στο 1,714 εκατ. ευρώ από 3,184 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση, με το μικτό κέρδος στις 352.987 ευρώ και το καθαρό αποτέλεσμα ζημιογόνο κατά 3,131 εκατ. ευρώ.
Οι υποχρεώσεις ξεπερνούσαν τα 2,2 εκατ. τόσο προς τη φορολογική διοίκηση όσο τον ΕΦΚΑ, τις τράπεζες και τους προμηθευτές.
Έκτοτε, η εταιρεία πήρε αποκλειστικά τον δρόμο της οικονομικής καταστροφής με τα περιουσιακά της στοιχεία και τη βιομηχανική μονάδα που έστησε το 2001 στον Ασπρόπυργο να βγαίνουν σε πλειστηριασμό.
Από τον Μάρτιο του 2024 η εταιρεία έχει περιέλθει σε παύση πληρωμών, καθώς απέτυχαν οι διαπραγματεύσεις με πιθανούς αγοραστές και επενδυτές και κατέστη ανέφικτη η συμφωνία με τους πιστωτές για υπαγωγή της εταιρείας σε καθεστώς εξυγίανσης.
Στη συνέχεια το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας κατεψυγμένων και νωπών ειδών διατροφής Frescot, με επικεφαλής τον Μάριο Κοντοβερό, αποφάσισε την άμεση διακοπή της λειτουργίας της βιομηχανικής μονάδας στον Ασπρόπυργο.
Να σημειωθεί πως το σύνολο των τραπεζικών υποχρεώσεων στο τέλος του 2022 ήταν στα 24,048 εκατ. ευρώ, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στο δημόσιο άνω των 4 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ποιος είναι ο Σαουδάραβας που ξεκινά τον Ιούνιο κρουαζιέρες σε Τουρκία και Ελλάδα με αφετήριο λιμάνι την Κωνσταντινούπολη
- Κλειστά ακίνητα: Πόσο επηρέασαν τη στεγαστική κρίση
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με ETE, Apple, Boeing, JP Morgan, Tesla
- Αλλάζει το τοπίο στα σούπερ μάρκετ: Τι θα κάνουν Μασούτης, ΑΒ Βασιλόπουλος και Lidl
