Απογοήτευση επικρατεί στους εκπροσώπους της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ) για τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχαν σήμερα με την ηγεσία του
υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της ΕΠΟΕΣ, Γιάννη Λιάρο ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας δεν φάνηκε να συμμερίζεται την ανησυχία του κλάδου για την ασφυκτική πίεση που εξακολουθεί να υφίσταται από τις επιπτώσεις της πανδημίας, απορρίπτοντας τα αιτήματα για συνέχιση των μέτρων στήριξης. «Ήταν μια ψυχρολουσία. Αλλιώς περιμέναμε να εξελιχθούν τα πράγματα και αλλιώς ήρθαν…», σημειώνει ο κ. Λιάρος.

Αναφερόμενος στη συνάντηση που κράτησε μιάμιση ώρα λέει πως ο υπουργός διαμήνυσε στο επιτελείο του ΕΠΟΕΣ πως τα μέτρα στήριξης εξέπνευσαν στις 30 Ιουνίου και πως δεν υπάρχουν περιθώρια να συνεχισθούν –με τα σημερινά δεδομένα-, υποστηρίζοντας μάλιστα πως ο κλάδος αρχίζει να ανακάμπτει και μάλιστα πηγαίνει πολύ καλύτερα ακόμη και από το 2019. Ο υπουργός λέγεται πως απέρριψε και το ενδεχόμενο να παγώσουν οι εξώσεις μέχρι το τέλος του 2021.

Η μεγαλύτερη απογοήτευση, σύμφωνα με το στέλεχος της ΕΠΟΕΣ που εκπροσωπεί ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της εστίασης (Goody’s – Everest, Γρηγόρης, Friday’s, κα.) ήρθε όταν ο υπουργός άφησε να εννοηθεί πως επίκειται και η κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στο 13%, ένα μέτρο που όπως είπε είχε προσωρινό χαρακτήρα.

Ο κ. Λιάρος δηλώνει εξαιρετικά ανήσυχος με την τροπή που παίρνουν τα πράγματα, υποστηρίζοντας πως ο κλάδος αφήνεται κυριολεκτικά στην τύχη του, τη στιγμή που η κατάσταση στην αγορά της εστίασης παραμένει δύσκολη. «Είμαστε σε κενό μέτρων… και κινούμαστε σε αχαρτογράφητα νερά», σημειώνει χαρακτηριστικά και διαφωνεί με την προσέγγιση του υπουργείου ότι τα πράγματα έχουν ομαλοποιηθεί ενώ δεν θεωρεί πως αρκούν οι τρεις παρεμβάσεις που αφορούν στην κάλυψη των δανειακών υποχρεώσεων (πρόγραμμα – γέφυρα, επιδότηση κεφαλαίου κίνησης και επιδότηση παγίων δαπανών) για να μετριασθεί η άρση του πλέγματος προστασίας από την 1η Ιουλίου.

Υπογραμμίζει πως η ΕΠΟΕΣ δεν ζητάει οριζόντια μέτρα, αλλά στοχευμένα μέτρα για τις επιχειρήσεις που διαθέτουν μόνο εσωτερικούς χώρους και παραμένουν κλειστές (υπολογίζεται ότι εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να είναι κλειστές 2 στις 10 επιχειρήσεις). Πρόκειται, όπως λέει, κυρίως για επιχειρήσεις που λειτουργούν σε κλειστές αγορές (εμπορικά κέντρα, αεροδρόμια και τουριστικές περιοχές) και έχουν υποστεί σημαντική καθίζηση των πωλήσεών τους.

Επισημαίνει ακόμη πως οι επαγγελματίες του κλάδου επιθυμούν να εργαστούν και σε καμία περίπτωση δεν έχουν επαναπαυτεί στην επιδότηση, -κάτι που υπογράμμισε και ενώπιων του υπουργού-, τονίζοντας όμως πως όσο υπάρχουν οι περιορισμοί που εμποδίζουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων χρειάζονται προστασία. Τέλος, δηλώνει πως ο κλάδος είναι εξαιρετικά προβληματισμένος για τον διαχωρισμό των εσωτερικών χώρων των εστιατορίων σε αμιγείς και μικτούς χώρους, μετά τις 15 Ιουλίου, λέγοντας πως η εφαρμογή του ενέχει αρκετές δυσκολίες.

Διαβάστε ακόμη:

Θερινές εκπτώσεις: «Ημέρες 2019» ζει το λιανεμπόριο – Υψηλή κίνηση παρά τα αυξημένα κρούσματα

Σε διπλό κλοιό η αγορά: Ο κίνδυνος της ακρίβειας και η «αδυναμία» των καταναλωτών

Γ. Καντώνιας (Cosmos Aluminium) στο mononews: «Γιατί δώσαμε έξτρα bonus εμβολιασμού 500 ευρώ»

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση