ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Χθες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έκανε έφοδο στις μεγάλες χρηματιστηριακές εταιρείες (και σε μια ΑΕΠΕΥ συστημικής τράπεζας), όπου σήκωσε τα… λογισμικά και τα τηλεφωνικά αρχεία (αφού οι κλήσεις καταγράφονται όταν ο πελάτης δίνει εντολή) προκειμένου να διαπιστώσει αν υπάρχουν ευθύνες κατά τις τρελές διακυμάνσεις της μετοχής τις προηγούμενες μέρες.
Η ΑΕΠΕΥ δεν φέρει καμία ευθύνη αλλά οι πελάτες της που προφανώς πρωταγωνίστησαν στο μεγάλο αυτό σκάνδαλο.
Πράγματα ασυνήθιστα για την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, η Επιτροπή αναλαμβάνει να φέρει σε πέρας και να κόψει εν τη γενέσει του ένα χρηματιστηριακό σκάνδαλο που κινήθηκε απο την φημολογία, όπως μεταφέρουν στο mononews.gr , πηγές από την Επιτροπή, για την δημιουργία του “πέμπτου τραπεζικού πυλώνα”…
Χθες, παρατηρήθηκε ουρά στην… έξοδο με 3,074 εκατ. ανεκτέλεστα κομμάτια πώλησης κλείνοντας στο -30% η μετοχή της Τράπεζας Αττικής, κάτι που φάνηκε άλλωστε από το προάνοιγμα της συνεδρίασης της Δευτέρας.
Βεβαίως, η ανακοίνωση που εστάλη στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και δημοσιεύθηκε στην πλατφόρμα του Χρηματιστηρίου έγινε 67 λεπτά μετά το άνοιγμα των συναλλαγών και παρά το γεγονός ότι η Κεφαλαιαγορά είχε στείλει ερώτημα στην διοίκηση της Τράπεζας να σχολιάζει τον λόγο της τόσο μεγάλης ανόδου της μετοχής.
Κι αυτό, διότι στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, πριν την απάντηση της τράπεζας, από το -30%, που είναι και το limit down, η μετοχή “ξεκλείδωσε“, υποχωρώντας περί το 24%, με κάποιους να θεωρούν ευκαιρία νέων τοποθετήσεων.
Αδαείς ή πονηροί;
Σε κάθε περίπτωση, όπως μεταφέρουν κορυφαίες πηγές της Επ. Κεφαλαιαγοράς έχουν γνώση οι φύλακες. Όπως αναφέρθηκε στο mononews.gr, “δεν περιμένουμε τα δημοσιεύματα για να δράσουμε”.
Κάνουμε τη δουλειά μας μεθοδικά και με πρόγραμμα και κυρίως με γνώση της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας. “Έχουμε φτάσει στο σημείο να γνωρίζουμε ποιοι είναι αυτοί που κρύβονται πίσω από τις εντολές αγοράς, ξεσκονίζοντας κάθε κωδικό και κάθε συναλλαγή“.
Για να προσθέσει πως, “οι ενέργειες της Επιτροπής χαρακτηρίζονται από πλήρη εχεμύθεια, όπως προβλέπει το νομοθετικό πλαίσιο δραστηριότητάς της”.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κινείται και στην κατεύθυνση της επίπληξης ή της επιβολής προστίμων σε χρηματιστηριακές εταιρείες οι οποίες έχουν την υποχρέωση όταν διαπιστώνουν μεγάλες διακυμάνσεις στις μετοχές να ενημερώνουν αυτομάτως την Επιτροπή.
Σύμφωνα με την Ε.Κ., την ενημέρωση αυτή καλούνται να παρέχουν όλες οι χρηματιστηριακές. Έχει παρατηρηθεί όμως, ότι οι μεγάλες χρηματιστηριακές ανταποκρίνονται πιο εύκολα σε σχέση με τις μικρότερες. Ταυτόχρονα, διερευνάται το αν υπήρχε χειραγώγηση, διαχωρίζοντάς την από την εσωτερική πληροφόρηση.
Το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, το οποίο ανέδειξε με αλλεπάλληλα δημοσιεύματά του μέσα στο Σαββατοκύριακο που μας πέρασε το mononews.gr.
Η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας, η οποία έχει 3,3 δις. Ευρώ κόκκινα ανοίγματα, ανήλθε κοντά στα 500 εκατ. Ευρώ στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής.
Ως προς το αν θα υπάρξουν ποινές ή ενημέρωση για τους υπεύθυνους που πήγαν να στήσουν πυραμίδα με τη μετοχή της Τράπεζας Αττικής, είναι κάτι που θα γίνει γνωστό εφόσον εντοπιστούν οι παραβάσεις στις συναλλαγές επί των μετοχών της Αττικής.
Δηλαδή, η έρευνα κορυφώνεται.
Τα κέρδη στη μετοχή από την αρχή της χρονιάς ξεπερνούν το 170%.
Διαβάστε επίσης
Titan Cement International: Μέτοχος στην Περλίτες Αιγαίου από κοινού με την οικογένεια Γοβδελά
Τι γλιτώνει η MIG από την ανταλλαγή των δανείων της Attica – Οι καταγγελίες Ηλιόπουλου στη ΓΣ