Την ανάγκη αναθεώρησης της νομοθεσίας για την Εταιρική Διακυβέρνηση αλλά και την αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου για τις γνωστοποιήσεις ESG, διαπιστώνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, και ετοιμάζει μια σειρά παρεμβάσεων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς πραγματοποιεί ένα κύκλο συναντήσεων με τις μεγάλες εισηγμένες για να δει τι βελτιώσεις χρειάζονται συνολικά, ώστε να τις συμπεριλάβει στη νέα σειρά διατάξεων που ετοιμάζει όχι μόνο για τις εισηγμένες αλλά γενικότερα θέματα που αφορούν την Κεφαλαιαγορά.

1

Ακολούθως θα διερευνήσει τί αλλαγές χρειάζονται στη νομοθεσία της Εταιρικής Διακυβέρνησης, καθώς η νομοθεσία είναι ήδη δύο ετών και ετοιμάζεται η αναθεώρησή της.  ‘Ηδη έχουν διαμορφωθεί κάποιες διατάξεις οι οποίες θα αποσταλούν στο υπουργείο αφού πρώτα προηγηθεί διαβούλευση με όλους τους φορείς και τις εισηγμένες. Αυτό που διαπιστώνεται είναι ότι χρειάζονται περισσότερες διευκρινίσεις , ώστε να υπάρχει καλύτερη κατανόηση κάποιων θεμάτων (όπως το θέμα του Ανεξάρτητου Συμβούλου).

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών προετοιμάζει την Εθνική Στρατηγική για την Κεφαλαιαγορά, και στο πλαίσιο αυτό η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ετοιμάζει τις δικές της προτάσεις, που θα γίνουν αφού προηγηθεί διαβούλευση με τη Συμβουλευτική Επιτροπή.

Όσον αφορά την εναρμόνιση με τα κριτήρια ESG, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, θεωρεί ότι χρειάζεται αυστηροποίηση του πλαισίου, με πρόστιμα στις εταιρείες που παραβαίνουν τη νομοθεσία του Taxonomy. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την Οδηγία SFDR οι Διαχειριστές έχουν κάποιες υποχρεώσεις γνωστοποιήσεων σχετικά με την εναρμόνιση με τα κριτήρια ESG των συμμετοχών τους.

Κάποιες αλλαγές έχουν ήδη προταθεί στο ΥΠΕΘΟ, κάποιες άλλες προετοιμάζονται και θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις και για την Εταιρική Διακυβέρνηση, και από το φθινόπωρο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα αποστείλει τις προτάσεις της στο ΥΠΕΘΟ.

Σημειώνετια ότ οι τρεις βασικότερες προτεραιότητες της Επιτροπής για το 2023 είναι η παρακολούθηση της εφαρμογής του κανονιστικού πλαισίου στα ζητήματα της Βιωσιμότητας (ESG κριτήρια), η συνέχιση της προληπτικής εποπτείας ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις μη αδειοδοτημένες πλατφόρμες συναλλαγών, καθώς και μια σειρά δράσεων στο μέτωπο του Οικονομικού Αλφαβητισμού.

Διαβάστε επίσης

ΤΑΙΠΕΔ: Ξεκινά η αξιοποίηση του ακινήτου στην περιοχή «Βερβερόντα» στο Πόρτο Χέλι

N. Καραμούζης: «Κλειδί» για την ανάπτυξη η σταθερότητα – Ποια προβλήματα παραμένουν

Ευρωκοινοβούλιο: Μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 11,7% σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως το 2030