• Business

    Επιτροπή Ανταγωνισμού: «Πράσινο φως» σε συνένωση εταιρειών στον κλάδο των λιπασμάτων

    • NewsRoom
    Ειρήνη Σαρπ, Πρόεδρος Επιτροπής Ανταγωνισμού

    Ειρήνη Σαρπ, Πρόεδρος Επιτροπής Ανταγωνισμού


    Η Επιτροπή Ανταγωνισμού με την υπ. αριθμ. 854/2024 απόφασή της σε Τμήμα ενέκρινε ομόφωνα υπό όρους και προϋποθέσεις, την μεταβολή ελέγχου επί της εταιρείας K. & N. ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ – ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (Κ & Ν Ευθυμιάδης) από αποκλειστικό σε κοινό από τις εταιρείες Certis Belchim B.V. (Certis Belchim) και ΡΑΙΔΕΣΤΟΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ-ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, ΕΜΠΟΡΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ (Ραιδεστός) κατ’ άρθρο 8 παρ. 3 και παρ. 4Α του Ν. 3959/2011. Η Κ & Ν Ευθυμιάδης τελούσε υπό τον έλεγχο της Ραιδεστός.

    Η έρευνα της ΕΑ

    Η συγκέντρωση αφορά στους κλάδους των προϊόντων φυτοπροστασίας καλλιεργειών (ΠΠΚ) και σπόρων.

    Η Certis Belchim, και ο ευρύτερος όμιλος MITSUI στον οποίο ανήκει, δραστηριοποιείται παγκοσμίως στην παραγωγή/προμήθεια ΠΠΚ και σπόρων.

    Η Κ & Ν Ευθυμιάδης, θυγατρική της Ραιδεστός, δραστηριοποιείται πρωτίστως στο στάδιο της εμπορίας/διανομής και διανέμει σειρά προϊόντων ΠΠΚ, σπόρων και λιπασμάτων, συμπεριλαμβανομένων προϊόντων της Certis Belchim.

    Σήμερα, η Certis Belchim και η Ραιδεστός έχουν εμπορική συνεργασία προμηθευτή – διανομέα. Με την απόκτηση της Κ & Ν Ευθυμιάδης, όλες οι δραστηριότητες των μερών στη διάθεση ΠΠΚ και σπόρων στην Ελλάδα θα πραγματοποιούνται εφεξής από την κοινώς ελεγχόμενη Κ & Ν Ευθυμιάδης.

    Η έρευνα της ΕΑ έδειξε ότι στην Ελλάδα η Certis Belcim έχει υψηλά μερίδια αγοράς στην προμήθεια εντομοκτόνων – βιολογικών προϊόντων (στάδιο προηγούμενης οικονομικής βαθμίδας) ενώ η Κ & Ν Ευθυμιάδης έχει σημαντική παρουσία στο στάδιο της εμπορίας/διανομής αυτής της κατηγορίας προϊόντων (στάδιο επόμενης οικονομικής βαθμίδας).

    Οι δεσμεύσεις

    Για να αντιμετωπιστούν οι αμφιβολίες της ΕΑ αναφορικά με το ενδεχόμενο αποκλεισμού διανομέων – ανταγωνιστών της Κ & Ν Ευθυμιάδης από την πρόσβαση σε εντομοκτόνα βιολογικά σκευάσματα στην Ελλάδα (αποκλεισμός από εισροή), τα μέρη πρότειναν και ανέλαβαν δεσμεύσεις.

    Συγκεκριμένα, οι μητρικές εταιρείες θα συνεχίσουν την πώληση, διανομή ή διάθεση με άλλο τρόπο της επίμαχης κατηγορίας προϊόντων από (ή για λογαριασμό) συγκεκριμένης θυγατρικής τους σε υφιστάμενους και μελλοντικούς πελάτες στην Ελλάδα, ανταγωνιστές της Κ & Ν Ευθυμιάδης. Τα μέρη θα εφαρμόσουν την συμφωνία συγχώνευσης με τρόπο που να μην επηρεάζει άμεσα ή έμμεσα αυτές τις πωλήσεις, τη διανομή ή διάθεση των επίμαχων προϊόντων. Οι δεσμεύσεις διαρκούν πέντε (5) έτη.

    Πρόκειται για τη δεύτερη συγκέντρωση στην οποία η ΕΑ δέχεται δεσμεύσεις κατά τη σύντομη διαδικασία αξιολόγησης σε Φάση Ι, εξασφαλίζοντας ευελιξία και ταχύτητα στη διαδικασία.

    Διαβάστε επίσης

    Εθνική Ασφαλιστική: Απόλυτη προτεραιότητα στις αποζημιώσεις για τους πληγέντες

    Lufthansa: Και τρίτη αναστολή πτήσεων στη Μέση Ανατολή υπό το φόβο ανάφλεξης στην περιοχή

    Rossmann: Λήγει τη συνεργασία της με την Tesla λόγω πολιτικής διαφωνίας με τον Έλον Μασκ

     



    ΣΧΟΛΙΑ