Η αλλαγή φρουράς στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ήταν αναμενόμενη. Η πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, κ.  Αϊρίν-Έβελυν-Μικέλα-Μαίρη Σάρπ, περνά σήμερα από ακρόαση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής προκείμενου να αναλάβει τα καθήκοντά της από τις 3 Ιανουαρίου, που λήγει η θητεία του νυν προέδρου κ. Ιωάννη Λιανού.

Η μετωπική σύγκρουση του απερχόμενου προέδρου με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης,  πρόσφατα με τον κ. Σκρέκα και ενάμιση χρόνο νωρίτερα με τον προκάτοχό του Αδωνι Γεωργιάδη προδίκαζε τις εξελίξεις.

1

Σύγκρουση, την οποία ο κ. Λιανός δεν αποδέχεται, όπως λέει στο mononews. «Από τη δική μου πλευρά δεν υπήρξε ποτέ σύγκρουση. Θεωρώ ότι τα πράγματα ήταν ξεκάθαρα. Κινούμαστε πάντα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας και θεωρώ ότι πρέπει να συνεργαζόμαστε. Άλλωστε πολλές από τις ενέργειες της ΔΙΜΕΑ αφορούσαν σε αγορές που έχουμε χαρτογραφήσει εμείς και έχουν επιβληθεί πρόστιμα στις ίδιες εταιρείες που έχουμε βάλει εμείς στο παρελθόν (σ.σ. Unilever)» τονίζει.

Δεν ήταν και οι πιο κατάλληλες συνθήκες για ουσιαστικό έργο

Υπεραμύνεται του έργου του στην Επιτροπή Ανταγωνισμού κατά τη διάρκεια της θητείας του σημειώνοντας ωστόσο ότι «οι συνθήκες στην Ελλάδα δεν ήταν και οι πιο κατάλληλες για να μπορέσει να γίνει ουσιαστικό έργο».

Και τονίζει ότι δεν φεύγει με πικρία, άλλωστε όπως λέει ο ίδιος,  από τον περασμένο Απρίλιο είχε ενημερώσει ότι δεν επιθυμεί να ανανεωθεί η θητεία του.

«Ταράξαμε στάσιμα νερά»

«Δεν φεύγω με πικρία. Ήξερα πολύ καλά όταν αποδέχτηκα την πρόσκληση, πού έμπαινα. Γνώριζα τις δυσκολίες και τις στρεβλώσεις του ανταγωνισμού που υπάρχουν στην Ελλάδα, γνώριζα πολύ καλά τι συνέβαινε  για αυτό και στην πρώτη μου συνέντευξη  τότε, είχα πει ότι θα ταράξουμε στάσιμα νερά. Θεωρώ ότι αυτό το κάναμε».

Απαντώντας στο ερώτημα αν ως επικεφαλής της Επιτροπής τάραξε τα νερά εκτός από τα ζητήματα ανταγωνισμού και στην πολιτική σκηνή, ο κ. Λιανός τονίζει ότι αυτή ίσως είναι και η μόνη πικρία που έχει ότι δηλαδή η Επιτροπή Ανταγωνισμού έγινε θέμα πολιτικής συζήτησης αν και δεν θα έπρεπε.

Ο κ. Λιανός, ο οποίος επικρίθηκε εντονότατα από τον υπουργό Ανάπτυξης, κ. Κώστα Σκρέκα τον περασμένο μήνα όταν καταλόγισε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ότι δεν κάνει ελέγχους και δεν επιβάλλει πρόστιμα, παρά το γεγονός ότι απάντησε σε λιγότερο από 24 ώρες με ένα μακροσκελέστατο τουιτάρισμα σημειώνοντας ότι η Επιτροπή δεν είναι Αγορανομία, επιδιώκει να υποβαθμίσει το θέμα τονίζοντας ότι «δεν θεωρώ ότι ο υπουργός εννοούσε ότι μπορούσαμε να κάνουμε κάτι άλλο ότι δηλαδή να είμαστε αγορανομία. Θεωρώ ότι γνωρίζει τις αρμοδιότητές μας. Μπορεί εν τη ρύμη του λόγου να είπε κάτι αλλά δεν είναι κάτι που με αφορά. Έχω δείξει ότι δεν με ενδιαφέρει το τι πιστεύει ο οποιοσδήποτε».

«Κάνω τη δουλειά μου και κρίνομαι και από τους συναδέλφους μου»

Κάνω τη δουλειά μου και κρίνομαι από τους συναδέλφους μου. Δεν είναι τυχαίο ότι για πρώτη φορά Έλληνας έχει εκλεγεί στο ΔΣ της Επιτροπής Ανταγωνισμού του ΟΟΣΑ ή ότι για πρώτη φορά Έλληνας μπήκε στο high level για την εφαρμογή της πράξης των ψηφιακών αγορών (DMA) και πιστεύω ότι όλα αυτά δείχνουν ότι χαίρουμε ιδιαίτερης εκτίμησης από τους συναδέλφους στο εξωτερικό και φυσικά η Επιτροπή Ανταγωνισμού».

Πάντως αναφορικά με το έργο της Επιτροπής από το 2019 που είναι στο «τιμόνι» σημειώνει οι επόμενοι θα κρίνουν το αποτέλεσμα που είναι μετρήσιμο ακόμη και σε βάθος διετίας, καθώς πολλές υποθέσεις που έχουν ξεκινήσει θα ολοκληρωθούν πολύ αργότερα, όπως συνέβη και όταν ανέλαβε ο ίδιος.

Επιβάλλαμε περισσότερα πρόστιμα και από τη γερμανική Αρχή Ανταγωνισμού

Αναφέρεται στις αποφάσεις για την επιβολή προστίμων σημειώνοντας ότι το 2022, είναι μια χρονιά ρεκόρ σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις για επιβολή προστίμων, σημειώνοντας ότι  η ελληνική Αρχή έχει περισσότερα πρόστιμα από την γερμανική Αρχή Ανταγωνισμού.

Κάνει λόγο για άλματα προόδου της Επιτροπής τα τελευταία χρόνια, καθώς και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει εκφράζοντας την ελπίδα να διατηρηθούν και υπό την επόμενη ηγεσία.

«Η Επιτροπή Ανταγωνισμού του  2023 είναι τελείως διαφορετική σε σχέση με αυτή του 2019. Εχει αλλάξει και σε δομή και σε οργάνωση και σε χρήση τεχνολογιών. Είμαστε πλέον από τις πρώτες επιτροπές στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τη χρήση τεχνολογίας για τις υποθέσεις μας. Το γεγονός ότι για δεκαετίες λέγαμε ότι οι υποθέσεις της Επιτροπής ήταν στα συρτάρια για πολλά χρόνια, τώρα η πιο παλιά υπόθεση που έχουμε είναι του 2019 ενώ όταν ανέλαβα εγώ η πιο παλιά υπόθεση ήταν του 1996.

Και από εκεί και πέρα και οι χρόνοι ολοκλήρωσης των υποθέσεων έχουν βελτιωθεί και θεωρώ επίσης ότι πολλές κομβικές υποθέσεις και πολύπλοκες θα ολοκληρωθούν στα πλαίσια του ευρωπαϊκού μέσου όρου,  κάτι το οποίο δεν συνέβαινε, γιατί μεγάλες τέτοιες υποθέσεις παλαιότερα έπαιρναν αρκετό χρόνο και πολλές φορές και δεκαετία. Πιστεύω ότι αν διατηρηθούν αυτά, και ελπίζω να διατηρηθούν, θα συνεχίσει ακόμη καλύτερα και αν γίνουν και οι προσλήψεις που επιτέλους περιμένουμε από το 2021, τότε πιστεύω θα απογειωθεί η Επιτροπή» καταλήγει ο κ. Λιανός.

Διαβάστε επίσης

Επιβεβαίωση Mononews: Η Μαίρη Σαρπ πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού – Αντικαθιστά τον Ιωάννη Λιανό

Αποχαιρετά την Επιτροπή Ανταγωνισμού ο Γιάννης Λιανός

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Μετωπική σύγκρουση Σκρέκα με Λιανό, ο οποίος φεύγει το 2024