Ένα νέο επεισόδιο έρχεται να προστεθεί στη διαμάχη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με Δήμους της Περιφέρειας Αττικής, οι οποίοι παγώνουν την έκδοση οικοδομικών αδειών για τα νέα κτίρια που χρησιμοποιούν συνδυαστικά τα άρθρα του νέου οικοδομικού κανονισμού (ΝΟΚ) και κερδίζουν «ύψος».

Το νέο αυτό επεισόδιο είναι η προδιαγεγραμμένη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης για τη μερική αναστολή των οικοδομικών αδειών που κάνουν χρήση του ΝΟΚ και όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση «οδηγούν στην υπερδόμηση και την αλλοίωση της φυσιογνωμίας της κηπούπολης».

Πρόκειται για μία απόφαση, η οποία σύμφωνα με τον Δήμο αποτελεί κλιμάκωση των ενεργειών στη μάχη που δίνουν φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, για την προστασία των πόλεών τους και τη διεκδίκηση του αυτονόητου δικαιώματός τους, να αποφασίζουν οι δήμοι για τα τοπικά ζητήματα, όπως άλλωστε ορίζει το Σύνταγμα της Ελλάδας.

Τονίζεται, δε, ότι η απόφαση σκοπό έχει να φρενάρει τους ιδιοκτήτες συνολικά 1140 αδόμητων οικοπέδων, οι οποίοι εμφανίζουν την τάση να εκδίδουν άδειες κατεδάφισης, προκειμένου να εκμεταλλευτούν την υπερδόμηση που προσφέρουν οι διατάξεις του ΝΟΚ.

Ο πόλεμος με το υπουργείο Περιβάλλοντος

Εκτός όμως από το πάγωμα των οικοδομικών αδειών, κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου της 20ης Μαρτίου συζητήθηκε και η στάση του υπουργείου περιβάλλοντος, το οποίο με διευκρινιστική του ανακοίνωση σχετικά με το ΝΟΚ είχε κάνει λόγο για αυθαίρετες αποφάσεις που πλήττουν εν τέλει το αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα της ιδιοκτησίας.

Μάλιστα πηγές του υπουργείου είχαν επισημάνει στο mononews ότι οι Δήμαρχοι δεν έχουν καμία θεσμική ισχύ να αναστέλλουν τις οικοδομικές άδειες και θα ήταν καλό να περιμένουν να βγει η σχετική απόφαση του ΣτΕ για τη «δίκη του ΝΟΚ» (σ.σ. ο Δήμος Αλίμου έχει ήδη προσφύγει για την αντισυνταγματικότητα του νόμου και έχει καταφέρει μία σημαντική πρώτη νίκη καθώς η υπόθεση πήγε στην ολομέλεια), ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις στο υφιστάμενο πλαίσιο.

Τόνισαν, δε, οι Δήμοι θα βρουν απέναντί τους και τους πολίτες καθώς έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν δικαστικά. Είχαν προσθέσει μάλιστα, ότι το πάγωμα των οικοδομικών αδειών αποτελεί μία αυθαίρετη απόφαση δύο δημάρχων από το σύνολο των 66 Δήμων στην Περιφέρεια Αττικής και τους 332 Δήμους σε όλη την επικράτεια.

Από τη πλευρά του ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος χαρακτήρισε κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου απαράδεκτη και άκρως προσβλητική για το θεσμό που εκπροσωπούν οι 332 εκλεγμένοι δήμαρχοι και οι χιλιάδες δημοτικοί σύμβουλοι της χώρας. Ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ο εγγύτερος στην κοινωνία θεσμός διακυβέρνησης της χώρας και η διοικητική του αυτοτέλεια ορίζεται από το άρθρο 102 του Συντάγματος της Ελλάδας το οποίο στη συνέχεια αναφέρει: «Το Κράτος ασκεί στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης εποπτεία που συνίσταται αποκλειστικά σε έλεγχο νομιμότητας και δεν επιτρέπεται να εμποδίζει την πρωτοβουλία και την ελεύθερη δράση τους».

Επιβάλλεται, όπως συνέχισε ο κ. Κωνσταντέλλος, κατά συνέπεια η ηγεσία του Υπουργείο Περιβάλλοντος, να είναι πιο προσεκτική όποτε αποφασίζει να αναφέρεται στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να σέβεται το θεσμικό της ρόλο.

Ποιοι Δήμοι αντιστέκονται στο υπουργείο

Στην παρούσα φάση οι Δήμοι που αντιδρούν φανερά και έχουν ή αναμένεται να παγώσουν την έκδοση οικοδομικών αδειών είναι ο Δήμος Αλίμου και ο Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης.

Σε αυτούς ενδέχεται να προστεθεί και ο Δήμος Γλυφάδας σύμφωνα με πηγές του υπουργείου περιβάλλοντος, αλλά παρά τα επανειλημμένα ερωτήματα του mononews o Δήμαρχος Γλυφάδας δεν έδωσε κάποια απάντηση.

Το πρόβλημα των Δήμων αυτών είναι το γεγονός ότι η συνδυαστική χρήση των διατάξεων του ΝΟΚ δίνει ένα μπόνους ύψους σε κτίρια εφόσον λάβουν μέτρα για την «εξοικονόμηση ενέργειας». Ωστόσο οι Δήμοι αντιδρούν καθώς εκτός από την αλλοίωση της φυσιογνωμίας προκύπτουν και άλλα πιο πρακτικά ζητήματα, όπως το γεγονός ότι δημιουργούνται «κρυφά» διαμερίσματα (κυρίως δηλώνονται ως πατάρια), τα οποία μπορούν να πωληθούν και να αγοραστούν χωρίς ωστόσο να αναγνωρίζονται από τον πολεοδομικό νόμο.

Μάλιστα το τελευταίο, όπως είχε αναφέρει ο Δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κανδύλης στο mononews, εκτός από σημαντικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο που έχει για τους Δήμους απαξιώνει και την περιουσία των κατοίκων, ενώ «κανιβαλίζει» την αξία της περιοχής, καθώς τα κτίρια που θα κατασκευαστούν με το καθεστώς του ΝΟΚ θα έχουν σαφές πλεονέκτημα έναντι όσων έχουν κατασκευαστεί με το Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό (ΓΟΚ).

Επιπλέον, περισσότερο λάδι στη φωτιά έρχεται να ρίξει και η απόφαση του υπουργείου περιβάλλοντος να εξαιρέσει το 2023 με τροπολογία από τα μπόνους του ΝΟΚ το Ψυχικό, τη Φιλοθέη και την Εκάλη.

Μαζί με τους παραπάνω Δήμους αντιδρά και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), την οποία εκπροσωπεί ο κ. Κωνσταντέλλος στην ειδική ομάδα του ΥΠΕΝ για τις αλλαγές στο ΝΟΚ, καθώς πάγιο αίτημά της παραμένει να μη χορηγούνται αδιακρίτως και ειδικά σε περιοχές που καλύπτονται από Ειδικά Προεδρικά Διατάγματα.

Διαβάστε επίσης

Συνεχίζεται ο πόλεμος Ταγαρά-Κωνσταντέλλου-Κονδύλη για το ύψος των κτιρίων και τις οικοδομικές άδειες

Νέα ανατροπή: Δεύτερος δήμος στην Αττική παγώνει τις οικοδομικές άδειες

Σε ποια περιοχή παγώνουν οι οικοδομικές άδειες