ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ένας χρήσιμος οδηγός που αφορά την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση βρίσκεται στη διάθεση των επιχειρήσεων, για την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών στη μείωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος.
Ειδικότερα, στον οδηγό που δημιούργησε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), οι επιχειρήσεις μπορούν να ενημερωθούν για τα 5+1 πρακτικά βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουν, προκειμένου να ενημερωθούν και να βοηθηθούν στο κομμάτι της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης.
Ο Οδηγός του ΣΕΒ για «Ψηφιακές τεχνολογίες για μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος» περιλαμβάνει πρακτικές πληροφορίες για τις κρίσιμες τεχνολογίες, αλλά και για τις απαραίτητες επιχειρηματικές αποφάσεις, πάντα με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
Όπως επισημαίνουν οι συντάκτες του Οδηγού, οι έξυπνες ψηφιακές τεχνολογίες επιτρέπουν τη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των επιχειρήσεων: ενδεικτικά, μπορούν να μειώσουν έως και 30% τις εκπομπές CO2 στον κύκλο ζωής των προϊόντων τους, έως και 90% τα παραγόμενα απόβλητα, έως 15% το συνολικό αποτύπωμα του μεταφορικού τους στόλου, έως 25% τις απώλειες ενέργειας σε εμπορικά κτίρια, και έως 50% την κατανάλωση ενέργειας σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις.
Άλλωστε, σήμερα στην Ελλάδα, το 20% των επιχειρήσεων συνδέουν τη μείωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος με αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητάς τους, τη στιγμή που το 44% των επιχειρήσεων παγκοσμίως απαιτούν συγκεκριμένα κριτήρια περιβαλλοντικής βιωσιμότητας από προμηθευτές και συνεργάτες.
Τα 5+1 πρακτικά βήματα που προτείνει ο ΣΕΒ
Ο Οδηγός του ΣΕΒ προτείνει τα βασικά βήματα που μπορούν να ακολουθήσουν οι επιχειρήσεις για να ενισχύσουν ταυτόχρονα την πράσινη και ψηφιακή τους μετάβαση.
Συγκεκριμένα:
1. Τι σημαίνει πρακτικά η δίδυμη μετάβαση για τις επιχειρήσεις;
Ότι δεν υπάρχει δίλημμα ανάμεσα σε ψηφιακές ή πράσινες επενδύσεις. Τα ψηφιακά εργαλεία βελτιώνουν την αποδοτικότητα μιας επιχείρησης και σε πράσινους όρους.
2. Ποιες είναι οι ωφέλειες από το συνδυασμό του πράσινου και του ψηφιακού μετασχηματισμού;
Οι ψηφιακές τεχνολογίες διευκολύνουν την παρακολούθηση και βελτίωση της ενεργειακής κατανάλωσης και αποδοτικότητας, την επίτευξη περιβαλλοντικών πιστοποιήσεων, και την καλύτερη εναρμόνιση μιας επιχείρησης με τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες πελατών, προμηθευτών, χρηματοδοτών και κοινωνίας.
3. Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν;
Όλες, ανεξαρτήτως μεγέθους και κλάδου, σε ολόκληρη τη χώρα.
4. Τι πρέπει να κάνει μια επιχείρηση για να ωφεληθεί;
- Πρώτον, να προσδιορίσει το τρέχον περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, το τι και το πόσο επιθυμεί ή πρέπει να βελτιώσει, και να σχεδιάσει ένα ενιαίο πλάνο στόχων βιωσιμότητας και ψηφιακού μετασχηματισμού.
- Δεύτερον, να αναπτύξει ένα μηχανισμό για την απρόσκοπτη ροή, συλλογή, ανάλυση, και συνολική αξιοποίηση των δεδομένων της, ώστε να παρακολουθεί τις περιβαλλοντικές της επιδόσεις και να λαμβάνει τις δέουσες αποφάσεις.
- Τρίτον, να καλλιεργήσει όχι μόνο ψηφιακές δεξιότητες, αλλά και πράσινη κουλτούρα για τους ανθρώπους της. Και,
- Τέταρτον, να αντιμετωπίζει επιμελώς τις υποχρεώσεις συμμόρφωσης με κατευθυντήριες αρχές, νομοθετικές πρωτοβουλίες και υποχρεώσεις δράσεων γύρω από την πράσινη μετάβαση.
5. Ποιες ψηφιακές τεχνολογίες μπορούν να αξιοποιηθούν;
Οι δυνατότητες είναι ατελείωτες. Από βασικά εργαλεία cloud, Internet of Things, Data Analytics, και ευρέως διαδεδομένα συστήματα διαχείρισης εγγράφων, κτιρίων, ενέργειας, και στόλων οχημάτων, μέχρι λύσεις ρομποτικής, digital twins, 3D modeling, blockchain, αυτόματης ανίχνευσης και διάγνωσης βλαβών, μηχανικής μάθησης και τεχνητής νοημοσύνης.
6. Σε ποιες λειτουργίες της επιχείρησης μπορούν να εφαρμοστούν ψηφιακές λύσεις που θα βελτιώσουν το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα;
Σε όλες τις διαδικασίες, όπως ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη προϊόντων, ο εφοδιασμός και η προμήθεια πρώτων υλών, η διαχείριση φυσικών πόρων, όπως η ενέργεια και το νερό, η παραγωγή, οι διοικητικές διαδικασίες, οι μεταφορές και μετακινήσεις εμπορευμάτων, η διαχείριση αποβλήτων, κ.ο.κ.
Σημειώνεται ότι ο Οδηγός του ΣΕΒ θα παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση με επίκεντρο τα Πρακτικά βήματα και οφέλη για τις επιχειρήσεις την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024 στις 16:00, στα γραφεία του, στην οδό Ξενοφώντος 5.
Η δίδυμη, ψηφιακή και πράσινη, μετάβαση μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για τις επιχειρήσεις.
Για να τις βοηθήσει να τα καρπωθούν, ο ΣΕΒ ανοίγει τη συζήτηση για τους τρόπους με τους οποίους οι ψηφιακές λύσεις προσθέτουν «πράσινη» αξία στα διαφορετικά στάδια της παραγωγικής διαδικασίας και επιχειρηματικής λειτουργίας, βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητά τους και επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες απαιτήσεις που θέτει το σύγχρονο ρυθμιστικό πλαίσιο.
Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν διακεκριμένοι ομιλητές από την επιχειρηματική κοινότητα που θα συζητήσουν για τους κρίσιμους παράγοντες για τη δίδυμη μετάβαση (ψηφιακή και πράσινη), τις ψηφιακές λύσεις που έχουν στη διάθεσή τους οι επιχειρήσεις, τα πεδία εφαρμογής τους στην παραγωγική διαδικασία, αλλά και τα οφέλη για επιχειρήσεις όλων των μεγεθών.
Η Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ, κ. Ράνια Αικατερινάρη, δήλωσε:
«Ο συγκερασμός του ψηφιακού και του πράσινου μετασχηματισμού στη διαδρομή της βιομηχανίας προς τη μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου κατά 55% μέχρι το 2030 και την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας το 2050, δημιουργεί σημαντικές δυνατότητες και ευκαιρίες.
Ταυτόχρονα θα προσδιορίσει, σε μεγάλο βαθμό, την παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων στο παρόν και στο μέλλον.
Στον ΣΕΒ προσπαθούμε να ενισχύσουμε τις επιχειρήσεις – μέλη μέσα από την ανταλλαγή εμπειριών και πληροφοριών για καλές πρακτικές και μια ολοκληρωμένη στρατηγική προσέγγιση με ψηφιακές λύσεις για καλύτερες περιβαλλοντικές επιδόσεις.
Ειδικά για τη βιομηχανία, τα κριτήρια ESG που σχετίζονται με το περιβάλλον είναι πολλά και σύνθετα, απαιτούν δράσεις και σημαντικές επενδύσεις, ενώ για τις εισηγμένες εταιρείες οι στόχοι (βραχυπρόθεσμοι και μεσοπρόθεσμοι) δημοσιοποιούνται και παρακολουθείται συστηματικά η πρόοδος υλοποίησης τους.
Οι ψηφιακές και τεχνολογικές λύσεις αναμφισβήτητα θα αποτελέσουν καταλυτικό παράγοντα στην πρόοδο αυτή. Ήδη, 1 στις 5 ελληνικές επιχειρήσεις αξιοποιούν τέτοιες λύσεις για να επιτύχουν τους πράσινους στόχους τους. Θέλουμε, και πρέπει, οι επιχειρήσεις αυτές να γίνουν περισσότερες, και μπορούν να γίνουν περισσότερες.»
Δείτε εδώ αναλυτικά τον οδηγό του ΣΕΒ
Διαβάστε επίσης:
ΔΕΗ: Μείωση κατά 6,1% στο πράσινο οικιακό τιμολόγιο για τον Οκτώβριο
Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Αναβαθμίζεται σε Manager Director της Heineken ο Αλέκος Δανιηλίδης
Pepsico: Κοντά σε συμφωνία ύψους $1 δισ. για εξαγορά εταιρείας παραγωγής υγιεινών τορτίγια τσιπς
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Φοροελαφρύνσεις: Ποιοι θα δουν μείωση φόρου και τι αλλάζει στη διαδικασία υποβολής δηλώσεων
- Φουστανέλες και τσαρούχια, τα σκληρά χρόνια του Στέφανος κι ο Αλέξης με το κιάλι
- Αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις σήμερα
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς