Συγκλονισμένοι είναι από χθες το πρωί όλοι οι επιχειρηματίες της χώρας από τον αιφνίδιο θάνατο του ιδιαίτερα αγαπητού Στέλιου Σκλαβενίτη. Από τα τις 7,30 που έγινε γνωστός ο θάνατος του,  άπαντες αναρωτιούνται πως σε λίγες ώρες ο επιχειρηματίας πέθανε νοσηλευόμενος μάλιστα στην εντατική του Υγεία.  Ένας από τους μεγαλύτερους σουπερμαρκετάδες της χώρας εμφανώς συντετριμμένος μάλιστα τον είχε συναντήσει πριν από 2 εβδομάδες καθώς οι δυο άνδρες υπέγραψαν μεταξύ τους κάποια συμφωνία.

“Ήταν υγιέστατος , γεμάτος ενέργεια και ροδοκόκκινος”  έλεγε χθες το μεσημέρι ο επιχειρηματίας σε φίλο του. Μάλιστα κάποιος άλλος επρόκειτο να τον συναντήσει σήμερα Δευτέρα καθώς έχει να συζητήσουν ένα πολύ σοβαρό θέμα.  “Ήταν να βρεθούμε την προηγουμενη εβδομάδα αλλά το ακυρώσαμε” έλεγε ο ίδιος σε φιλικό του πρόσωπο.

Τι έγραφε νωρίτερα το mononews.gr 

Ο αιφνίδιος θάνατος του επιχειρηματία Στέλιου Σκλαβενίτη έχει σοκάρει από τα ξημερώματα της Κυριακής ολόκληρη την χώρα. Από το πρωί που έγινε γνωστός ο θάνατος του άπαντες αναρωτιούνται πως σε λίγες ώρες ο επιχειρηματίας πέθανε νοσηλευόμενος μάλιστα στην εντατική του νοσοκομείου Υγεία.

Έμπειροι γιατροί επισημαίνουν (σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις) ότι ο θάνατος του Στέλιου Σκλαβενίτη είναι μάλλον ένα σπάνιο γεγονός. Κάθε χρόνο νοσούν από γρίπη περίπου 3.000.000 Έλληνες. Για την συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών η γρίπη περνάει χωρίς πυρετό ενώ κάποιοι άλλοι νοσούν για 2-3 ημέρες με πυρετό έως 38.

Πολύ σπάνιες είναι οι περιπτώσεις που εμφανίζονται επιπλοκές που είναι μοιραίες για τον άνθρωπο. Σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές περίπου 200 έως 300 άτομα πεθαίνουν από διάφορες επιπλοκές. Κάποιες από αυτές δεν ανακοινώνονται καθώς πρόκειται για ανθρώπους που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (υπέργηρους , με επιβαρυμένη υγεία κλπ ).

 Προφανώς όπως λένε οι ίδιοι γιατροί ο άτυχος επιχειρηματίας πέθανε ακριβώς από αυτές τις επιπλοκές. Δηλαδή κάνουν λόγο για ποσοστό θανάτου 1 στους 30.000.

«Παρότι εφέτος είχαμε μια ήπια περίοδο γρίπης, με σημαντικά μικρότερο αριθμό σοβαρών κρουσμάτων και θανάτων σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, η κυριαρχία της γρίπης τύπου Β μας κράτησε σε επιφυλακή» λεει , ο καθηγητής Παθολογίας, επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), κ. Σωτήρης Τσιόδρας.

«Είναι μια μορφή της γρίπης η οποία πάντοτε τονίζουμε ότι θέλει προσοχή, καθώς είναι «ύπουλη» και μπορεί να είναι απρόβλεπτη στην εξέλιξη της» εξηγεί ο ειδικός.

Τι λένε οι ειδικοί 

Ποια είναι τα συμπτώματα του ιού της γρίπης;

Τα συμπτώματα της γρίπης τύπου Α και τύπου Β, μοιάζουν με τα αντίστοιχα της εποχικής γρίπης και περιλαμβάνουν: αιφνίδια έναρξη πυρετού, βήχα, καταρροή, πονόλαιμο, πονοκέφαλο, ρίγη, αίσθημα κόπωσης, πόνο στους μύες, διάρροια και εμετούς.

Πώς μεταδίδεται ο ιός της γρίπης;

Ο ιοί της γρίπης Α (Η1Ν1, Η3Ν2) και τύπου Β μεταδίδονται με τον ίδιο τρόπο που μεταδίδεται και η εποχική γρίπη. Πιο συγκεκριμένα, ο ιός της γρίπης μεταδίδεται άμεσα από άνθρωπο σε άνθρωπο, μέσω σταγονιδίων, από ασθενή που βήχει ή φτερνίζεται.

Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και έμμεσα μέσω της επαφής των χεριών με επιφάνειες όπου υπάρχουν σταγονίδια με τον ιό της νέας γρίπης ή της επαφής των χεριών με τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια.

Ποιες είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου για πιθανές επιπλοκές από τη γρίπη;

Υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες ατόμων, οι οποίες ονομάζονται ομάδες υψηλού κινδύνου, γιατί στα άτομα αυτά ακόμα και μια κοινή γρίπη ενδέχεται να δημιουργήσει επιπλοκές.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν :

•Άτομα με καρδιαγγειακά νοσήματα, με χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού, με άσθμα, με χρόνια νοσήματα μεταβολισμού και σακχαρώδη διαβήτη, με χρόνια νοσήματα του ήπατος και των νεφρών, με νοσήματα που επηρεάζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, με νευρολογικά και νευρομυικά νοσήματα, με νοσογόνο παχυσαρκία

•Γυναίκες που βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης,

•Παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών και τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

Πώς μπορούμε να προστατευτούμε από τον ιό της γρίπης;

Δύο είναι τα μέτρα πρόληψης από τον ιό της γρίπης:

1Τήρηση Κανόνων Υγιεινής

2Εμβολιασμός

Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε και τους άλλους στην περίπτωση που νοσήσουμε από τον συγκεκριμένο ιό;

Αν νοσήσουμε από τη γρίπη, πρέπει να παραμείνουμε σπίτι και να αποφύγουμε τους κλειστούς χώρους και τη στενή επαφή με άλλους, κυρίως με παιδιά, για χρονικό διάστημα 7 ημερών.

Τι πρέπει να κάνουμε αν αισθανθούμε συμπτώματα γρίπης;

Όταν αισθανθεί κάποιος αδιαθεσία που συνοδεύεται από πυρετό, βήχα ή και έντονα συμπτώματα κρυολογήματος, καλό θα είναι να μείνει σπίτι του και να ειδοποιήσει τον οικογενειακό του γιατρό για συμβουλές.

Σοκ και θλίψη 

Σοκ και θλίψη στον επιχειρηματικό κόσμο αλλά και στους χιλιάδες εργαζόμενους της εταιρείας Σκλαβενίτης προκάλεσε η είδηση του αναπάντεχου θανάτου του Στέλιου Σκλαβενίτη.

Ο 52χρονος επιχειρηματίας, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή το πρωί της Κυριακής ενώ νοσηλεύονταν στην εντατική του νοσοκομείου «Υγεία», ήταν πολύ αγαπητός στους εργαζομένους της οικογενειακής επιχείρησης που διοικούσε μαζί με τον αδελφό του Γεράσιμο και την αδελφή του Μαρία ενώ απολάμβανε τον σεβασμό από συνεργάτες και αντιπάλους, για την ευγένεια, το ήθος αλλά και τις ηγετικές ικανότητές του.

Από τη στιγμή που έγινε γνωστή η είδηση του θανάτού του, εκατοντάδες αναρτήσεις κατέκλυσαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από εκείνους που έσπευσαν να εκφράσουν τα συλλυπητήρια τους.

«Δυστυχώς δεν είναι ψέμα… έφυγε ένας πατριώτης», αναφέρει μια ανάρτηση ενώ σε μια άλλη γίνεται λόγος για έναν άνθρωπο πάντοτε χαμογελαστό που στήριζε τους εργαζόμενους, τους οποίους θεωρούσε το μεγαλύτερο κεφάλαιο της εταιρείας.

Αλλά και όσοι τον γνώρισαν έχουν να μιλούν για έναν άνθρωπο πράο, πάντοτε ευγενικό και με σπάνιο ήθος για τις μέρες μας. «Όπως και η υπόλοιπη οικογένεια, ήταν ένας άνθρωπος που σε κέρδιζε από την πρώτη στιγμή, χωρίς ίχνος έπαρσης και αλαζονείας… », σημειώνουν χαρακτηριστικά.

To μεσημέρι εξεδόθη και το ιατρικό ανακοινωθέν από του Υγεία, στο οποίο αναφέρεται πως ο αποθανών προσήλθε εκτάκτως στα Εξωτερικά Ιατρεία του ΥΓΕΙΑ στις 31/03/2018 και ώρα 22:00 μ.μ. λόγω οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας και αμέσως μεταφέρθηκε  στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) όπου διεγνώσθη σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS) επί εδάφους λοίμωξης από τον ιό της γρίπης τύπου Β.

Παρά την φαρμακευτική και μηχανική υποστήριξη, ανέπτυξε σύνδρομο πολυοργανικής ανεπάρκειας και κατέληξε λόγω ενδοπνευμονικής αιμορραγίας στις 07:18 π.μ. της επόμενης ημέρας.

Ο Στέλιος Σκλαβενίτης ήταν πατέρας τεσσάρων παιδιών.  Μαζί με τα αδέλφια του Μαρία και Γεράσιμο, ο Στέλιος Σκλαβενίτης, βρισκόταν στη διοίκηση του ομίλου και είχαν σηκώσει το «βάρος» της συγχώνευσης με τον «Μαρινόπουλο» ενώ ήταν αυτός που είχε την ευθύνη συνεργασίας με τους προμηθευτές του ομίλου Σκλαβενίτη.

Ο όμιλος που δημιούργησαν τα τρία αδέλφια Σκλαβενίτη αριθμεί σήμερα περίπου 500 καταστήματα και απασχολεί 23.000 εργαζομένους, όντας ο μεγαλύτερος εργοδότης στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1954 από τους Ιωάννη Σκλαβενίτη, Σπύρο Σκλαβενίτη και τον Μιλτιάδη Παπαδόπουλο, αρχικά ως Χονδρέμπορος.

Το πρώτο σούπερ μάρκετ άνοιξε το 1969 στο Περιστέρι της Αθήνας.

Τις επόμενες ώρες αναμένεται και επίσημη ανακοίνωση από την εταιρεία.