ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Επί ποδός βρίσκονται οι ασφαλιστικές εταιρείες προκειμένου να εκτιμήσουν τις ζημιές που προκάλεσε η πρωτοφανής βροχόπτωση στη Θεσσαλία που άφησε χάος πίσω της.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες, ήδη βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές κλιμάκια εμπειρογνωμόνων προκειμένου να εκτιμήσουν το μέγεθος των ζημιών. Με τις καταστροφές να έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και με το νερό σε πολλές περιοχές να μην έχει υποχωρήσει ακόμα, το έργο τους καθίσταται πολύ δύσκολο για ακριβείς στοιχεία. Οι αποζημιώσεις που πρόκειται να καταβληθούν πρόκειται να είναι υψηλές, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πάνω από 300 εκατ. ευρώ. Ωστόσο αυτό που τονίζεται είναι ότι τα πρώτα επίσημα στοιχεία αναμένεται να βγουν μέσα στις επόμενες 2-3 εβδομάδες.
Μετά τον «Ιανό», πηγές αναφέρουν ο αριθμός των επιχειρήσεων που έχουν ασφαλιστεί για φυσικές καταστροφές στην περιοχή της Θεσσαλίας έχει αυξηθεί. Ωστόσο, όπως λένε, οι κατοικίες παραμένουν σε μεγάλο ποσοστό ανασφάλιστες κατά των φυσικών καταστροφών, γεγονός που επιβεβαιώνει περίτρανα το πάγιο αίτημα των ασφαλιστών για δραστικότερα μέτρα.
Υπενθυμίζεται ότι μετά από παρότρυνση του κλάδου και της Ένωσης Ασφαλιστών, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θέσπισε μέτρο για μείωση στον ΕΝΦΙΑ κατά 10% εφόσον οι κατοικίες είναι ασφαλισμένες για φυσικές καταστροφές. Μέτρο που απ’ ό,τι φάνηκε με τις φετινές πλημμύρες και πυρκαγιές ήταν αναγκαίο.
Πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι οι ασφαλιστές θα συνεχίσουν να ζητούν επιπλέον μέτρα καθώς το ποσοστό των ασφαλισμένων είναι δραματικά μικρότερο συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, ενώ άλλοι υποστηρίζουν τη διεύρυνση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ από το 10% στο 30%.
Πάντως το ερώτημα για το αν θα αυξηθούν τα ασφάλιστρα μετά τις καταστροφικές πλημμύρες παραμένει. Στην υπόλοιπη Ευρώπη τα πράγματα είναι πιο…σκληρά, καθώς οι τιμές έχουν αυξηθεί 10%-12% ενώ στις ΗΠΑ οι τιμές για την ασφάλιση έχουν αυξηθεί έως και 40% το τελευταίο έτος.
Πολλαπλάσιες οι ζημιές
Πηγές τονίζουν ότι το μέγεθος των ζημιών από τον Daniel είναι τεράστιο, πολλαπλάσιο τόσο συγκριτικά με τον Ιανό αλλά και σε σχέση με τις καταστροφές στο Μάτι.
Και ακριβώς για τον λόγο αυτό είναι πολύ νωρίς να γίνει οποιαδήποτε εκτίμηση σχετικά με το ύψος των αποζημιώσεων, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι τα πρώτα στοιχεία αναμένεται να βγουν μέσα στις επόμενες 3 εβδομάδες.
Το κόστος των καταστροφών αναμένεται να επηρεάσει τον προϋπολογισμό. Σύμφωνα με το Bloomberg, το κόστος των καταστροφικών πυρκαγιών στην Ελλάδα εκτιμάται πως φτάνει τα 1,66 δισ. ευρώ. Αν υπολογίσει κανείς πως το ΑΕΠ της χώρας μας αγγίζει πλέον τα 224 δις ευρώ, θα αντιληφθεί πως πρόκειται για το 0,7% του ετήσιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.
Αυτό μόνο για τις πυρκαγιές που έκαψαν εκατομμύρια εκτάσεις στην Ελλάδα μέσα στο καλοκαίρι και έως τις 30 Αυγούστου, όπως αναφέρει έκθεση της Distrelec, η οποία βασίστηκε σε δεδομένα από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών για τις Δασικές Πυρκαγιές.
Αν υπολογίσει κανείς το κόστος και των πλημμυρών, το ποσό εκτοξεύεται πολύ πάνω από το 1% του ΑΕΠ, ενώ δεν αποκλείεται να αυξηθεί ακόμα παραπάνω.
Δύσκολα τα πράγματα σε Ευρώπη και ΗΠΑ
Η κλιματική αλλαγή έχει φέρει… αλλαγές και στον υπόλοιπο κόσμο, με πολλές ασφαλιστικές να αυξάνουν τα ασφάλιστρα ή να μην δέχονται άλλους πελάτες.
Βάσει των τελευταίων στοιχείων της μεγάλης αντασφαλιστικής εταιρείας Munich Re, το πρώτο εξάμηνο του 2023 οι αθροιστικές ζημίες από σεισμούς, θύελλες, πλημμύρες και πυρκαγιές αποτιμώνται στα 110 δισ. δολάρια, υπερβαίνοντας τον μέσο όρο δεκαετίας των 98 δισ. δολαρίων .
Στην Ευρώπη «η πρόκληση αφορά κυρίως το αν μπορεί να ανταποκριθεί οικονομικά κάποιος στο κόστος της ασφάλισης και όχι αν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα με την προσφορά της ασφάλισης όχι η διαθεσιμότητα της ασφάλισης», δήλωσε ο Ernst Rauch, επικεφαλής γεωεπιστήμονας της Munich Re στο Bloomberg.
Στις ΗΠΑ από την άλλη πολλές ασφαλιστικές εταιρείες έχουν διακόψει τα συμβόλαια σπιτιού στην Φλόριντα κρίνοντας ότι η έκθεση τους είναι πολύ μεγάλη.
Υπάρχει έντονη ανησυχία ότι η ασφάλιση πλέον θα είναι προνόμιο των υπερ-πλουσίων. Στο Μαϊάμι, στη χλιδάτη περιοχή του Star Island, o λογαριασμός για την ασφάλιση στις υπερπολυτελείς βίλες έχει εκτοξευτεί στα 620.000 δολάρια το χρόνο. Μόλις πέρσι, σύμφωνα με το Bloomberg, το ασφάλιστρο ήταν στα 200.000 δολάρια.
Διαβάστε επίσης:
Ασφαλιστικές εταιρείες: Αυξήθηκε κατά 1,83% η αξία του ενεργητικού τους το β’ τρίμηνο
Ασφαλιστικές εταιρείες: Στα 2,1 δισ. ευρώ η παραγωγή ασφαλίστρων το πεντάμηνο
Πώς μεγάλοι ξένοι όμιλοι και funds σαρώνουν τις ελληνικές ασφαλιστικές
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί