Η κατά 1 δισ. ευρώ αύξηση της αξίας της αγοράς των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) έως το 2023, δύναται να φέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη 40 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία και σωρευτικά 80 δισ. ευρώ, δημιουργώντας 415.000 νέες θέσεις εργασίας σε άλλους κλάδους (χάρη της ανάπτυξης του κλάδου των ΤΠΕ).

Τα παραπάνω τόνισε ο Γιάννης Σύρρος, γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΣΕΠΕ) μιλώντας στο συνέδριο Mobile & Connected World Conference 2020 της Smartpress, αναφερόμενος στο βασικό συμπέρασμα της μελέτης για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό των ΤΠΕ στη χώρα μας, που εκπόνησε για λογαριασμό του Συνδέσμου η Deloitte.

Όπως είπε ο κ. Σύρρος, η αξία της ελληνικής αγοράς ΤΠΕ μπορεί να διαμορφωθεί το 2023 στο επίπεδο των 7,2 δισ. ευρώ, βάσει ενός δυναμικού σεναρίου «ανάπτυξης» 5%, από 5,7 δισ. ευρώ που ήταν το 2019, ενώ με το σενάριο «αδράνειας», δηλαδή ακολουθώντας τον ρυθμό του ΑΕΠ θα φθάσει τα 6,2 δισ. ευρώ.

Η μελέτη αναδεικνύει συνολικά δέκα στρατηγικές προτεραιότητες, στις οποίες πρέπει να εδραιωθεί το σχέδιο για την ανάπτυξη του κλάδου και οι οποίες είναι: η ανάπτυξη του «ψηφιακού προσανατολισμού» στο εκπαιδευτικό σύστημα, η ενδυνάμωση των ψηφιακών δεξιοτήτων, η υιοθέτηση πρακτικών για την αναστροφή του brain drain, η ανάπτυξη και αναβάθμιση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, η λειτουργία Παρατηρητηρίου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η δημιουργία κέντρων καινοτομίας και προώθησης της έρευνας και ανάπτυξης, η ανάπτυξη ψηφιακών υποδομών, η υποστήριξη της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, η υλοποίηση πλαισίου κινήτρων για την ανταγωνιστικότητα και τέλος η ανάπτυξη φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος.

Οι τομείς που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν για να προσελκύσουν επενδύσεις στη χώρα μας από εταιρείες του εξωτερικού είναι μεταξύ άλλων τα κέντρα ανάπτυξης λογισμικού, οι τεχνολογικές κοινότητες νεοφυών επιχειρήσεων, τα Service Level Agreements, τα κέντρα διαχείρισης υποδομών πληροφορικής, τα κέντρα υπηρεσιών στελεχωμένα με πολύγλωσσο προσωπικό και η συναρμολόγηση και διανομή συσκευών ΤΠΕ. Στους λόγους που θα μπορούσε η Ελλάδα να προσελκύσει επενδύσεις συμπεριλαμβάνονται το εξειδικευμένο ανθρώπινο προσωπικό (το πιστεύει το 74% όσων ερωτήθηκαν) η ευνοϊκή γεωγραφική θέση (45%) το σταθερό φορολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς (30%).