Κλείνουν μια μια οι εκκρεμότητες για τα έργα στο πεδίο των φοιτητικών εστιών που πρόκειται να υλοποιήσει ο όμιλος ΑΚΤΩΡ, ο οποίος όλο και διευρύνει το χαρτοφυλάκιο του με έργα ΣΔΙΤ. Όπως είχε πληροφορήσει το mononews προ ημερών, ο διαγωνισμός που αφορούσε την Κρήτη βρισκόταν στη τελική ευθεία, γεγονός που επιβεβαιώθηκε χθες με την υπογραφή της σύμβασης.

Όπως δήλωσε και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της AKTOR, κ. Αλέξανδρος Εξάρχου μετά τις υπογραφές, ο όμιλος επενδύει στρατηγικά στα έργα ΣΔΙΤ, με στόχο την αναβάθμιση του χρηματοοικονομικού του προφίλ.

1

Υπενθυμίζεται πως πέρα από τις φοιτητικές εστίες στη Θεσσαλία, για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί η χρηματοδότηση του έργου, έχουν εκδοθεί οι εγκριτικές επιστολές και εκκρεμούν μικρές διορθώσεις μέχρι να «πέσουν» οι υπογραφές, ο όμιλος «κέρδισε» ακόμη ένα ΣΔΙΤ καθώς υπέβαλε την μοναδική οικονομική προσφορά για τις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Θράκης, έργο προϋπολογισμού 133 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ. Επίσης, ήδη ο όμιλος έχει εξασφαλίσει τη θέση του σε σημαντικά έργα ΣΔΙΤ που υλοποιούνται σε όλη τη χώρα.

Φοιτητικές εστίες Κρήτης

Το έργο προϋπολογισμού 255 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει τη κατασκευή και λειτουργία των φοιτητικών εστιών Κρήτης, μέσω ΣΔΙΤ και διάρκεια σύμβασης στα 30 έτη, έργα με μεγάλη κοινωνική σημασία που στοχεύουν στη δημιουργία μιας νέας γενιάς φοιτητικών εστιών στις πανεπιστημιουπόλεις του Ρεθύμνου και του Ηρακλείου.

Το έργο χρηματοδοτούν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και η Τράπεζα Πειραιώς με δάνεια ύψους €91,5 εκατ. ευρώ εκάστη και ο Όμιλος AKTOR με δεσμευτική επένδυση ύψους €64,5 εκατ.

Ειδικότερα, ο όμιλος AKTOR πρόκειται να εκπονήσει μελέτες, να αναλάβει την αδειοδότηση και εκτελέσει τις εργασίες κατασκευής, ανάπλασης και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου. Επιπλέον, θα αναλάβει τη χρηματοδότηση του έργου, καθώς και την καθημερινή του διαχείριση, φύλαξη και λειτουργία για 30 χρόνια. Η διάρκεια της περιόδου των εργασιών θα είναι 36 μήνες.

Το έργο των φοιτητικών εστιών αφορά συνολική δυναμικότητα 4.846 κλινών στο Ρέθυμνο (2.710 κλίνες) και Ηράκλειο (2.136 κλίνες), καθώς και άλλων κτιριακών εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου αμφιθεάτρου στην Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου.

Στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός, η βελτίωση και η αύξηση των διαθέσιμων υποδομών και η βελτίωση και αύξηση του αριθμού των φοιτητικών κατοικιών ώστε το Πανεπιστήμιο να ανταποκρίνεται καλύτερα στην κοινωνική αποστολή του.

Επίσης, η βελτίωση των υποδομών για αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, η αύξηση των επιπέδων ποιότητας, ασφάλειας και υγείας των σπουδαστών μέσω της διαμονής τους εντός του χώρου του ιδρύματος, η διεθνοποίηση του ιδρύματος μέσω της δυνατότητας παροχής φιλοξενίας φοιτητών από τρίτες χώρες και η προστασία του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση ενέργειας από τη λειτουργία και χρήση των χώρων μέσω του σχεδιασμού υψηλής ενεργειακής απόδοσης των εγκαταστάσεων.

Το πακέτο των ΣΔΙΤ

Τον δρόμο της υπογραφής έχουν πάρει και οι φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου ανάδοχος κατασκευαστική είναι επίσης η ΑΚΤΩΡ.

Σε αυτή τη φάση η χρηματοδότηση του έργου έχει ήδη ολοκληρωθεί, έχουν εκδοθεί οι εγκριτικές επιστολές και εκκρεμούν κάποιες διορθώσεις οι οποίες θα οδηγήσουν στις υπογραφές όπως εξήγησε προ ολίγων ημερών ο Διευθύνων Σύμβουλος του AKTOR, Αλέξανδρος Εξάρχου.

Πρόκειται για ένα έργο ΣΔΙΤ ύψους 116 εκατ. ευρώ, που αφορά ειδικότερα την αξιοποίηση και την ανάπλαση του ακινήτου της παλιάς Βαμβακουργίας Βόλου το οποίο είναι ιδιοκτησίας της ΔΥΠΑ, και αντίστοιχης έκτασης στη Λαμία όπου θα κατασκευαστούν πάνω από 13.000 τ.μ.

Ειδικότερα, προβλέπεται να διατηρηθούν επτά από τα υφιστάμενα κτίρια συνολικής επιφάνειας περίπου 27.120 τ.μ. με τα υπόλοιπα να κατεδαφίζονται με σκοπό να αντικατασταθούν από νέα κτίρια συνολικής επιφάνειας 56.400 τ.μ. Θα δημιουργηθούν 600 φοιτητικά δωμάτια, από τα οποία τα 80 θα δοθούν στη ΔΥΠΑ ως ανταποδοτικά για την παραχώρηση του ακινήτου.

Στο σχεδιασμό έχει προβλεφθεί και η διαμόρφωση του εξωτερικών χώρων πρασίνου, πλατειών, ποδηλατόδρομων και θέσεων στάθμευσης με συνολική επιφάνεια 39.468 τ.μ.

Η AKTOR επέμεινε και στον διαγωνισμό για τις φοιτητικές εστίες της Θράκης, που εφόσον οριστεί οριστικός ανάδοχος θα αναλάβει την κατασκευή φοιτητικών εστιών, εκπαιδευτικών/ερευνητικών και λοιπών υποδομών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, μέσω ΣΔΙΤ, έργο προϋπολογισμού 133 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ.

Για τον διαγωνισμό είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, Metlen – ΑΤΕΣΕ, χωρίς όμως να ακολουθήσουν στη φάση των δεσμευτικών προσφορών.

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή φοιτητικών εστιών, πανεπιστημιακών κατοικιών, χώρων σίτισης, κεντρικής βιβλιοθήκης κι ενός ερευνητικού κέντρου σε τρείς περιοχές, την Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή και την Ξάνθη.

Πρόκειται επίσης για ένα έργο μεγάλης κοινωνικής αξίας, με το οποίο θα αντιμετωπιστεί ένα τεράστιο πρόβλημα της περιφέρειας που αφορά τη στέγαση φοιτητών αλλά και καθηγητών. Ενώ στο σχεδιασμό ανάπτυξης του έργου προβλέπεται η λειτουργία μίας πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης με τη μορφή πολυχώρου αλλά και ερευνητικού κέντρου για την υποστήριξη της ερευνητικής δραστηριότητα του Πανεπιστημίου.

Τέλος, στο πεδίο των «ακαδημαϊκών» έργων αναμεσά στους ενδιαφερόμενους για το ΣΔΙΤ των φοιτητικών εστιών της Δυτικής Μακεδονίας βρίσκεται επίσης η ΑΚΤΩΡ.

Συγκεκριμένα, ο διαγωνισμός για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας προκηρύχθηκε για δεύτερη φορά το φθινόπωρο, ο οποίος βρίσκεται στη δεύτερη φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, τη κοινοπραξία Άκτωρ Παραχωρήσεις- ΑΚΤΩΡ, η ΜΕΤΚΑ, την ΑΤΕΣΕ και την ΑΒΑΞ.

Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 105 εκατ. ευρώ και προβλέπει την κατασκευή 750 κλινών και συγκεκριμένα 350 στις πανεπιστημιουπόλεις της Κοζάνης, 150 στην Φλώρινα, 150, στην Καστοριά και 100 στην Πτολεμαΐδα.

Ο ιδιωτικός φορέας σύμπραξης θα αναλάβει για διάστημα 30 ετών τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση, καθώς και υπηρεσίες ασφάλειας/φύλαξης και καθαριότητας των φοιτητικών εστιών στην πανεπιστημιούπολη Ζώνη Ενεργού Πολεοδομίας Κοζάνης και των φοιτητικών εστιών στις πανεπιστημιουπόλεις Φλώρινας, Καστοριάς και Πτολεμαΐδας.

Στα κορυφαία ΣΔΙΤ της ΑΚΤΩΡ περιλαμβάνεται η επέκταση του  Μετρό Θεσσαλονίκης προς την Καλαμαριά, μετά την παράδοση των 13 πρώτων σταθμών. Το έργο που βρίσκεται σε υλοποίηση περιλαμβάνει τη μελέτη, κατασκευή και θέση σε λειτουργία της γραμμής Καλαμαριάς που αναμένεται να παραδοθεί σε λειτουργία το 2025. Το έργο προϋπολογισμού 342,1 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει 4,8χλμ υπόγειας γραμμής και 5 νέους σταθμούς.

Επίσης, στα μεγάλα ΣΔΙΤ του ομίλου συγκαταλέγεται και ο Οδικός Αξόνας Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη σε συνεργασία με την ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, που αφορά την κατασκευή 50 χιλιομέτρων με κόστος τα 204,9 εκατ. που εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί το 2027 και το έργο που αφορά το τμήμα του ΒΟΑΚ «Χερσόνησος – Μάλια – Νεάπολη» στο οποίο η  ΑΚΤΩΡ συμμετέχει μέσω κοινοπραξίας «ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΑΚΤΩΡ – AKΤΩΡ Παραχωρήσεις», για τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση του οδικού άξονα, έργο προϋπολογισμού 276,8 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για ένα έργο αιχμής, μήκους 22,5 χλμ., το οποίο περιλαμβάνει την κατασκευή ενός ολοκληρωμένου, σύγχρονου αυτοκινητόδρομου και, μεταξύ άλλων, πέντε ανισόπεδους κόμβους και επτά σήραγγες, γέφυρες, ανισόπεδες διαβάσεις, αποχετευτικά και αντιπλημμυρικά έργα, ηλεκτροφωτισμό και συστήματα οδικής ασφάλειας.

Με την ολοκλήρωσή του, το έργο υπόσχεται να συμβάλλει στην ουσιαστική μείωση των ατυχημάτων και του χρόνου μετακίνησης μεταξύ των κύριων πόλων του βόρειου τμήματος της Κρήτης, αλλά και στη μείωση του κόστους μεταφοράς των εμπορευμάτων και των προϊόντων στο νησί, στηρίζοντας την ανάπτυξή του.

Όσον αφορά το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών το έργο ανέλαβε η ΑΚΤΩΡ σε συνεργασία με την REDEX του Ομίλου Κοπελούζου.

Πρόκειται για έργο με προϋπολογισμό με ΦΠΑ 139,59 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 112,57 εκατ. ευρώ) χωροθετείται διοικητικά στον Δήμο Ταύρου-Μοσχάτου. Η διάρκεια του έργου ορίστηκε σε 360 μήνες (30 χρόνια), εκ των οποίων οι πρώτοι 36 αφορούν την κατασκευαστική περίοδο και οι υπόλοιποι την περίοδο λειτουργίας και συντήρησης.

Ακόμη, η κοινοπραξία AKTOR GROUP – ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ υλοποιεί και την κατασκευή του μεγάλου οδικού έργου Καλαμάτα – Πύλος – Μεθώνη η οποία προχωρά με σταδιακή αύξηση των εργοταξίων, ενώ οι νέες μελέτες επιφέρουν αλλαγές στον αρχικό σχεδιασμό. Το έργο έχει προϋπολογισμό 311,23 εκατ. ευρώ και αφορά την αναβάθμιση σχεδόν 50 χιλιομέτρων από την Καλαμάτα μέχρι την Μεθώνη.

Τέλος η ΑΚΤΩΡ συμμετέχει στη «Μελέτη, κατασκευή, χρηµατοδότηση, συντήρηση και λειτουργία φράγµατος Μιναγιώτικου» με το σχήμα Metlen – Aktor Group – Μεσόγειος, σε έργο αρχικού προϋπολογισμού 96.494.657,15 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

ΑΚΤΩΡ: Με απανωτά deals προχωράει ο μετασχηματισμός του ομίλου – Τι έρχεται

Aktor: Εξαγοράζει το 55% των πέντε εταιρειών του Ομίλου Oceanic, έναντι 7,7 εκατ. ευρώ

AKTOR: Παραδόθηκε η γέφυρα Αξιού παρουσία της ηγεσίας του Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών