ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η απολιγνιτοποίηση, οι πολιτικές πράσινης ενέργειας, τα υβριδικά έργα ΑΠΕ και η αποθήκευση ενέργειας και οι ιδιωτικοποίησεις των δικτύων διαμορφώνουν ένα ολότελα νέο τοπίο στο οποίο όλοι θέλουν να πάρουν θέση. Ταυτόχρονα οι αποκρατικοποιήσεις των ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών, η πώληση του ΔΕΔΔΗΕ, η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και οι διαγωνισμοί για την Αριάδνη και για την υπόγεια αποθήκη Καβάλας, δημιουργούν επενδυτικές ευκαιρίες, που προσελκύουν Έλληνες και ξένους ενδιαφερόμενους.
Μετά τη διάσωση και τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ, φαίνεται πια καθαρά πως η κυβέρνηση υλοποιεί ένα σταθερό και συνεκτικό σχέδιο εκσυγχρονισμού και ανοίγματος των ενεργειακών αγορών, παραγωγής ρεύματος, αποθήκευσης ενέργειας και φυσικού αερίου που μπορεί να προσελκύσει δισεκατομμύρια νέων επενδύσεων.
Παραγωγή ενέργειας
Η επιτάχυνση της απολιγνιτοποίησης, θα αλλάξει τα πάντα στην παραγωγή ενέργειας καθώς θα πραγματοποιηθεί η μετάβαση του ηλεκτρικού συστήματος σε μια νέα εποχή χαμηλότερων ρύπων και υψηλότερης απόδοσης. Συνολικά οι επενδύσεις για τις νέες μονάδες παραγωγής ρεύματος ξεπερνούν το 1,5 δις. ευρώ, ενώ σύντομα αναμένεται να αποφασιστεί αν θα μετατρέψει και η ΔΕΗ τη νέα επένδυσή της στην Πτολεμαΐδα από λιγνιτική σε θερμική με φυσικό αέριο.
Η αρχή του νέου κύκλου επενδύσεων έγινε με τη θεμελίωση της μονάδας στη Βοιωτία, του ομίλου Μυτιληναίου , επένδυση 350 εκατ. ευρώ που θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2021 και ακολούθησαν ανάλογες αιτήσεις αδειών από τους ομίλους Κοπελούζου, ΓΕΚ Τέρνα (ΗΡΩΝ), Καράτζη, Εlpedison και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. Ο ανταγωνισμός μεταξύ τους είναι μεγάλος για το ποια θα κάνει πιο γρήγορα την πιο αποδοτική μονάδα και θα μπαίνει πρώτη στο σύστημα.
Ιδιωτικοποιηση ΔΕΠΑ Εμπορίας
Το φυσικό αέριο γίνεται το καύσιμο της επόμενης δεκαετίας και ο ανταγωνισμός για την κυριαρχία στην σημαντική και αυξανόμενη αυτή αγορά θα κριθεί από την απόκτηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας που σήμερα κατέχει το 50% της αγοράς.
Κοινοπραξίες και συμπράξεις ετοιμάζονται και αναμένεται να κατέβουν στο διαγωνισμό πανίσχυροι διεκδικητές, εγχώριοι αλλά και διεθνείς ενεργειακοί κολοσσοί. Ο όμιλος του Δημήτρη Κοπελούζου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συμπράξει με τον ισχυρό μέτοχο του ΟΠΑΠ Karel Komarek ενώ αναμένεται να κατέβει επίσης ο όμιλος Μυτιληναίου, τα ΕΛΠΕ (όμιλος Λάτση), τα οποία κατέχουν ούτως ή άλλως το 35% της ΔΕΠΑ, η Motor Oil (όμιλος Βαρδινογιάννη), αλλά και άλλοι επενδυτές, που ακόμη δεν έχουν δραστηριοποιηθεί στην ενέργεια. Από τους ξένους παίκτες αναμένεται η γαλλική Edison, η επίσης γαλλική Engie.
ΑΠΕ και Αποθήκευση ενέργειας
Οι Ανανεώσιμες Πηγές αποτελούν την πηγή ενέργειας του μέλλοντος και όλοι οι όμιλοι ενέργειας σχεδιάζουν μεγάλες επενδύσεις για να πρωταγωνιστήσουν στην ενεργειακή αγορά του μέλλοντος.
Πολύφερνη νύφη είναι η ΔΕΗ και έχουν πραγματοποιηθεί επαφές για συμπράξεις με τον επικεφαλής του γερμανικού ενεργειακού κολοσσού RWE, Ρ.Μάρτιν Σμιτς και οι Ιταλοί Αντόνιο Καμισέκρα της Enel Green Power και τους επικεφαλής της TERNA, που επισκέφθηκαν πρόσφατα την Ελλάδα. Και οι μεγάλες κινέζικες εταιρείες στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Κίνα, εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για επενδύσεις μαζί με τη ΔΕΗ στις ΑΠΕ και τις νέες αγορές που θα δημιουργηθούν και μέσα στο 2020 θα επιλέξει η ΔΕΗ με ποιον θα προχωρήσει τα επενδυτικά της σχέδια.
Μεγάλα επενδυτικά σχέδια στις ΑΠΕ έχει και η ΤΕΡΝΑ που σήμερα είναι ο ηγέτης της αγοράς και προωθεί επενδύσεις άνω του 1 δις. ευρώ σε νέα αιολικά πάρκα, αλλά και σε έργα αποθήκευσης ενέργειας. Το θεσμικό πλαίσιο που ετοιμάζεται τους επόμενους μήνες, αναμένει εξάλλου, για να υλοποιήσει δύο μεγάλα έργα αποθήκευσης ενέργειας επένδυσης 800 εκατ. ευρώ, σε Αμφιλοχία και Αμάρι Κρήτης, τα οποία κατά την κατασκευή τους θα δημιουργήσουν περί τις 2.000 θέσεις εργασίας.
ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΠΑ Υποδομών : επενδύσεις άνω των 2 δισ. ευρώ
Τα δίκτυα προσελκύουν τους επενδυτές γιατί έχουν ρυθμιζόμενο και διασφαλισμένο έσοδο, αλλά και σημαντικό κατασκευαστικό αντικείμενο.
ΔΕΔΔΗΕ: Η πώληση της θυγατρικής της ΔΕΗ αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον επενδυτών από την Ευρώπη και την Κίνα. Αντίστοιχα σχεδιάζεται η πώληση του ποσοστού του Δημοσίου 65% στη (ενώ είναι πιθανό να πωληθεί και το υπόλοιπο 35% που ανήκει στα ΕΛΠΕ) και η πώληση περαιτέρω ποσοστού στον
ΑΔΜΗΕ: Ηδη το 24% του ΑΔΜΗΕ έχουν αποκτήσει οι Κινέζοι της State Grid που εξέφρασαν την πρόθεση να αυξήσουν το ποσοστό τους, αν τους επιτραπεί από το κοινοτικό δίκαιο. Όπως είπε ο υπουργός Ενέργειας στις αρχές του έτους αναμένεται ο διαγωνισμός για πώληση ποσοστού στην Αριάδνη τη θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, που έχει αναλάβει τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής και χρειάζεται νέους μετόχους και κεφάλαια.
ΔΕΠΑ Υποδομών: Ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ Υποδομών υπάρχει από την Eni, (που συμμετέχει στις εταιρείες της ΔΕΠΑ εμπορίας και διανομής σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία) και την Italgas, που φημολογείται ότι έχει συμφωνήσει να αποκτήσει το μερίδιο της Eni (49% και μάνατζμεντ) ΕΔΑ ΘΕΣΣ που κατέχει το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου στη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζει το ενδεχόμενο συμμετοχής στο διαγωνισμός με κάποιο σχήμα και ο όμιλος ΓΕΚ Τέρνα. Στους ξένους διεκδικητές περιλαμβάνεται επίσης η γερμανική E.ON, οι μέτοχοι του ΔΕΣΦΑ Snam (Ιταλία), Fluxys (Βέλγιο) και η Enagas (Ισπανία).
Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου της Νότιας Καβάλας : επένδυση 300-400 εκατ. ευρώ
Με την απόφασης του Υπουργείου Ενέργειας για την Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου της Νότιας Καβάλας αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την αξιοποίησή της με την προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού από το ΤΑΙΠΕΔ στις αρχές του 2020.
Ειδικότερα, το ΤΑΙΠΕΔ στο ADP που ανάρτησε προχθές εκτιμά την έναρξη του διαγωνισμού παραχώρησης στο πρώτο εξάμηνο του έτους για το εξαντλημένο κοίτασμα χωρητικότητας τουλάχιστον 360 εκ. κυβικών μέτρων, που βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή 30 χλμ νότια της Καβάλας. Η Ελλάδα θα είναι μία από τις χώρες της Ε.Ε. που θα ενισχύσει τους υπόγειους αποθηκευτικούς χώρους φυσικού αερίου της Γηραιάς Ηπείρου προσφέροντας ασφάλεια στον ενεργειακό εφοδιασμό των κρατών – μελών της.
Το ύψος της επένδυσης εκτιμάται σε 300 με 400 εκ. ευρώ και ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει κοινοπραξία STORENGY των εταιριών Engie, Energean Oil & Gas και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Οι τρεις έχουν σπεύσει να λάβουν θέση στον επικείμενο διαγωνισμό συστήνοντας τη συγκεκριμένη κοινοπραξία. Στους διεκδικητές της υπόγειας αποθήκης αναμένεται και ο ΔΕΣΦΑ .