ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι 4 τραπεζίτες και η Ideal, τα καλά νέα από τον Βασίλη Ψάλτη, τα ντεσού του Call της Πειραιώς και η Goldman, ο κ. Τάκη, το TATOI Club και οι σκληροί της Fortress και το διαμέρισμα των 18 εκατ. της Μουζάκη
Μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται στον κλάδο των ιχθοκαλλιεργειών, καθώς μετά τη συμφωνία εξαγοράς της εταιρείας Γαλαξίδι Θαλάσσιες Καλλιέργειες, από την Ίριδα έρχεται ένα άλλο ηχηρό deal με ένα ισχυρό όνομα από τον τραπεζικό χώρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews με στρατηγικό επενδυτή το Lyktos του Μιχάλη Σάλλα η εταιρεία Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες ζητά από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, μια δεύτερη ευκαιρία.
Η Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες, η πάλαι ποτέ κραταιά εισηγμένη εταιρεία, που αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα ρευστότητας έχει καταθέσει αίτηση επικύρωσης συμφωνίας εξυγίανσης στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών στις 20 Νοεμβρίου και η υπόθεση αναμένεται να εκδικαστεί στις 13 Δεκεμβρίου.
Ζητά να επικυρωθεί η συμφωνία εξυγίανσης που συνήφθη στις 16 Νοεμβρίου 2023 μεταξύ της ανώνυμης εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΈΡΓΕΙΕΣ Α.Β.Ε.Ε» και των πιστωτών της, που εκπροσωπούν το 96,00% των συνολικών απαιτήσεων κατά της εταιρείας που έχουν ειδικό προνόμιο και το 64,79% των συνολικών λοιπών απαιτήσεων κατά της εταιρείας, άλλως το 96,00% των συνολικών απαιτήσεων κατά της εταιρείας που έχουν ειδικό προνόμιο και το 70,70% των συνολικών απαιτήσεων κατά της εταιρείας, σε κάθε περίπτωση όσων πιστωτών θίγονται από την συμφωνία, όπως αυτές εμφανίζονται στα τηρούμενα βιβλία και στα Ισοζύγια της 31.08.2023 της ως άνω ανώνυμης εταιρείας.
Πέρυσι ο όμιλος εμφάνισε πωλήσεις 9,966 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 60,33%, έναντι του 2021, οι καθαρές ζημιές του ξεπέρασαν τα 3,130 εκατ. ευρώ από ζημίες 4,124 εκατ. ευρώ, τα EBITDA ανήλθαν στα 2,319 εκατ. ευρώ έναντι 1,151 εκατ. ευρώ ενώ τα ίδια Κεφάλαια ήταν αρνητικά ξεπερνώντας τα 101,824 εκατ. ευρώ.
Πώς έφτασε στο «κόκκινο»
Τα προβλήματα της εταιρείας Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες, που ήταν εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, δεν είναι τωρινά.
Ξεκίνησαν προ 15ετίας και από τότε έχουν διογκωθεί. Ο όμιλος, όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις που δημοσίευσε πρόσφατα βρίσκεται σε δυσχερή θέση όσον αφορά τη ρευστότητα και επιπροσθέτως από τον Οκτώβριο του 2008 και μέχρι σήμερα η εταιρεία όχι μόνο δεν κατέστη δυνατόν να αντλήσει νέα δάνεια, αλλά έχει εξοφλήσει μάλιστα και σημαντικό μέρος των παλαιών δανείων και λοιπών υποχρεώσεών του, με άμεση συνέπεια την επιδείνωση του προβλήματος ρευστότητας της εταιρείας.
Λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης αλλά και της χώρας μας, δεν έχει καταστεί εφικτός ο τραπεζικός δανεισμός και κατά συνέπεια υπάρχει το ενδεχόμενο η εταιρεία να μη δυνηθεί να αντλήσει τα απολύτως αναγκαία κεφαλαία κίνησης τα οποία θα καθιστούσαν ευχερέστερη την γρήγορη ανάπτυξη της.
β) Περαιτέρω, το έντονο πρόβλημα ρευστότητας που εμφανίζεται στη χώρα μας, καθιστά δυσχερή την μείωση του χρόνου ρευστοποίησης των απαιτήσεών του ομίλου, με άμεση συνέπεια στην ρευστότητα αυτού.
γ) Με τα προ δεκαετίας οικονομικά δεδομένα και την συγκεκριμένη αγορά της ιχθυοκαλλιέργειας αλλά και τη διάρθρωση της εταιρείας τότε, ο στόχος της Διοίκησης ήταν να διατηρηθεί η παραγωγική δυναμικότητα του ομίλου, πράγμα το οποίο συνέτεινε την τοποθέτηση ποσοτήτων γόνου στις μονάδες του ομίλου για πάχυνση, με συνέπεια την απώλεια ρευστότητας από μειωμένες πωλήσεις γόνου λόγω της τοποθέτησης για πάχυνση, και την απορρόφηση μεγάλου τμήματος της διαθέσιμης ρευστότητας για τροφές.
Επί πλέον, λαμβανομένου υπόψιν ότι οι πωλήσεις των ιχθύων έχουν σημαντική χρονική υστέρηση λόγω του πολύ μακρού χρόνου εκτροφής και χρηματοδότησης αυτού, κατά την χρήση 2013 η σίτιση των ψαριών απέβη οριακή. δ) Το ίδιο έτος, πιστώτριες τράπεζες πρότειναν στην εταιρεία την χρηματοδότησή της με 1,8 εκατομμύρια ευρώ – τόσο ήταν τότε το απαιτούμενο κεφάλαιο κίνησης – πλην όμως δεν συμφώνησε μία από τις συστημικές τράπεζες και δεν χορηγήθηκε ποτέ το ελλείπον κεφάλαιο κίνησης, γεγονός το οποίο επηρέασε την ανάπτυξη του ιχθυοπληθυσμού από το τέλος του 2013 μέχρι και τα τέλη του 2014, και σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα προκάλεσε όχι μόνο μειωμένη ανάπτυξη αλλά και σημαντικό αριθμό απωλειών λόγω θνησιμότητας.
Η μη επαρκής, έστω και οριακά, σίτιση του ιχθυοπληθυσμού τότε είχε ως συνέπεια την μικρότερη αξία των διαθέσιμων πωλήσεων και ως εκ τούτου μικρότερη διαθέσιμη ρευστότητα, η οποία οδήγησε μετά από μακρόχρονη μερική σίτιση των ψαριών στην παντελή ασιτία, η οποία ολοκλήρωσε την απώλεια του ιχθυοπληθυσμού στο σύνολό του.
Στις επόμενες εβδομάδες λύση με την Avramar
To κυοφορούμενο deal έρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο για τον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας με τον leader της αγοράς να βρίσκεται ένα βήμα πριν την εκχώρηση των μετοχών του στις τράπεζες ως εγγύηση για την ενδιάμεση χρηματοδότηση και την εκκίνηση της διαδικασίας για την εξεύρεση επενδυτών.
Όπως αναφέρουν πηγές κοντά στην εταιρεία η διαδικασία σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος δηλαδή την εκταμίευση και την εκχώρηση των μετοχών θα έχει ολοκληρωθεί εντός του Δεκεμβρίου.
Οι τράπεζες έχουν εγκρίνει το δάνειο- κεφάλαιο κίνησης- που έχει ζητήσει η Avramar ύψους 20 εκατ. ευρώ με ενέχυρο τις μετοχές της για τη διασφάλιση των πιστωτών. Με την εκταμίευση του δανείου οι πιστώτριες τράπεζες θα εκκινήσουν επισήμως τη διαδικασία αναζήτησης επενδυτών. Η Avramar έχει σήμερα άνοιγμα προς τις τράπεζες άνω των 350 εκατ. ευρώ, χωρίς σε αυτό το ποσό να συνυπολογίζεται η νέα χρηματοδότηση. Τα 20 εκατ. ευρώ θα εξασφαλίσουν στην εταιρεία και στις τράπεζες εύλογο και ικανό χρονικό διάστημα -υπολογίζεται στους 3 μήνες- προκειμένου η Avramar να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες ανάγκες που προκύπτουν για τη λειτουργία της και οι τράπεζες να «τρέξουν» τη αναζήτησης επενδυτών.
Μάλιστα όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές στο mononews η λύση που θα βρεθεί θα είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμη. Τονίζουν δε ότι αφορά το σύνολο του κλάδου, καθώς «δεν μπορεί να μείνει αλώβητος αν ο μεγάλος παίκτης αντιμετωπίζει πρόβλημα».
Ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας
To 2022 δραστηριοποιήθηκαν 73 εταιρείες και όμιλοι με 285 μονάδες (πλωτές εγκαταστάσεις) εκτροφής θαλάσσιων μεσογειακών ιχθύων. Το 63% των εταιρειών είναι μικρομεσαίες και οικογενειακές εταιρείες με παραγωγή έως 500 τόνους ετησίως. Σχεδόν το 78% των μονάδων είναι χωροθετημένες σε τρείς αποκεντρωμένες διοικήσεις.
Αυτές είναι οι Αποκεντρωμένες διοικήσεις της Πελοποννήσου – Δυτ. Ελλάδας & Ιονίου, της Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας και του Αιγαίου. Σε αυτές τις τρείς αντιστοιχεί σχεδόν το 87% των μισθωμένων εκτάσεων και εκτρέφεται σχεδόν το 82% της ελληνικής παραγωγής.
Στην Ελλάδα υπάρχουν 8 παρασκευαστές ιχθυοτροφών, τρείς εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας που κατέχουν ή συμμετέχουν σε εταιρείες παρασκευής ιχθυοτροφών, ενώ υπάρχει και μια εταιρεία που δραστηριοποιείται κυρίως στην παρασκευή ζωοτροφών και έχει στην ιδιοκτησία της μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας.
Διαβάστε επίσης
Χάνουν την μάχη από την Τουρκία οι ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες – Η Ισπανία «σώζει την παρτίδα»
Πότε ξεκινά το εορταστικό ωράριο των Χριστουγέννων – Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Κώστας Σκρέκας: Πρόστιμο 1 εκατ. ευρώ στην Jacobs Douwe Egberts
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Φοροελαφρύνσεις: Ποιοι θα δουν μείωση φόρου και τι αλλάζει στη διαδικασία υποβολής δηλώσεων
- Φουστανέλες και τσαρούχια, τα σκληρά χρόνια του Στέφανος κι ο Αλέξης με το κιάλι
- Αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις σήμερα
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς