Την επέκταση και αναβάθμιση με νέες υπηρεσίες των υποδομών υπολογιστικού νέφους (Cloud Computing) για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών του δημοσίου σχεδιάζει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ) με δύο νέα έργα συνολικού προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ.

Το πρώτο με προϋπολογισμό 25 εκατ. ευρώ αφορά στην επέκταση και αναβάθμιση του G Cloud της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ). Όπως είπε χθες μιλώντας στο συνέδριο της Smartpress, «Digital Business, Cloud, Data Centers & Digital Transformation» ο Δημήτρης Γιάντσης, Γενικός Διευθυντής Διεύθυνσης Έργων της ΚτΠ πρόκειται για το G Cloud Next Generation.

Το G-Cloud, σύμφωνα με το στέλεχος της ΚτΠ, είναι το πλέον σύγχρονο υπολογιστικό κέντρο του δημοσίου το οποίο βασίζεται σε τεχνολογίες υπολογιστικού νέφους και εικονικοποίησης (virtualization). Πρόκειται για έργο αξίας 17 εκατ. ευρώ που τέθηκε σε λειτουργία το 2017. Αποτέλεσε ένα πετυχημένο στοίχημα και μέσα στα τρία χρόνια λειτουργίας του έχει ήδη καλυφθεί πολύ μεγάλο ποσοστό των διαθέσιμων πόρων του. Οι νέες ανάγκες καθιστούν αναγκαία την άμεση επέκταση των υποδομών του και την προσθήκη νέων λειτουργιών, όπως διαχείριση Containers, BlockChain και Serverless computing, όπως και την υιοθέτηση μοντέρνων διαδικασιών αυτοματισμού για την ταχύτερη εξυπηρέτηση των τελικών δικαιούχων.

Το δεύτερο έργο, προϋπολογισμού 95 εκατ. ευρώ, αφορά στην προμήθεια, μέσω προγραμματικών συμφωνιών τριετούς διάρκειας με δυνατότητα επέκτασης, υπηρεσιών Cloud Computing από αμιγώς public Cloud υποδομές, εταιρειών όπως είναι η Lamda Hellix, που πρόσφατα εξαγοράστηκε από την Digital Realty, ή των Microsoft και Amazon, οι οποίες έχουν ανακοινώσει επενδύσεις σε Data Centers.

Στόχος είναι η υλοποίηση υβριδικού νέφους για το δημόσιο. Τα οφέλη από τη λύση αυτή είναι νέες ψηφιακές εφαρμογές και υπηρεσίες, απομακρυσμένη διαθεσιμότητα των υποδομών, ευελιξία στην αυξομείωση των πόρων, έτσι ώστε η δημόσια διοίκηση να αποκτήσει την μέγιστη δυνατή ευελιξία στην κάλυψη των αναγκών της.

Ο κ. Γιάντσης αναφέρθηκε χθες και στον μετασχηματισμό που έχει επέλθει στην ΚτΠ προκειμένου να ανταπεξέλθει στις αυξημένες υποχρεώσεις της καθώς, όπως είπε, αυτή τη στιγμή διαχειρίζεται 150 συμβάσεις δημοσίων έργων σε διάφορα στάδια ωριμότητας, συνολικού προϋπολογισμού 1,8 δις., και ταυτόχρονα δράσεις κρατικών ενισχύσεων αξίας περίπου 300 εκατ. (σύνολο 2,1 δις. ευρώ). Ο αριθμός αυτός θα μεγαλώσει με τα έργα της Ψηφιακής Βίβλου και του Ταμείου Ανάκαμψης για τα οποία η ΚτΠ καταθέτει το διάστημα αυτό τεχνικά δελτία προς έγκριση.

Σημειώνεται ότι τον τελευταίο 1,5 χρόνο, υπό τη νέα διοίκηση με επικεφαλής στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου τον Σταύρο Ασθενίδη, η ΚτΠ έχει αυξήσει κατά 70% το στελεχιακό δυναμικό της και έχει εκσυγχρονίσει τις τεχνολογικές υποδομές που χρησιμοποιεί για να ανταποκριθεί ως ο βασικός εκτελεστικός βραχίονας του ψηφιακού μετασχηματισμού που επιχειρεί το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ενδεικτικά επίσης, όπως αναφέρθηκε χθες από το στέλεχος της ΚτΠ, μέχρι τον Απρίλιο θα προκηρυχθούν 20 έργα συνολικού προϋπολογισμού 110 εκατ. που θα παρεμβαίνουν στον πύρινα της δημόσιας διοίκησης με στόχο την εξυπηρέτηση του Έλληνα πολίτη και των επιχειρήσεων.

Σε αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ο εκσυγχρονισμός του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του Νομικού συμβουλίου του Κράτους και η αναβάθμιση των ψηφιακών υπηρεσιών του (ΝΣΚ), η δημοσιονομική μεταρρύθμιση με χρήση Πληροφοριακού Συστήματος για την υποστήριξη της λειτουργίας των φορέων της Κεντρικής Διοίκησης και της λοιπής Γενικής Κυβέρνησης (Gov ERP) και οι υπηρεσίες Τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα και η παροχή υπηρεσιών ενημέρωσης της πορείας των πινακίων και των εκθεμάτων των δικαστηρίων.

Διαβάστε επίσης

PwC: Πέντε ερωτήματα για τις εταιρίες που μεταβαίνουν στο cloud – H πρόκληση

Amazon Web Services: Η Ελλάδα στις υποψήφιες χώρες για δημιουργία data center – Πού σχεδιάζει προσλήψεις

Η Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη cloud υποδομών της Microsoft