ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
To ταμείο είναι μείον για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Παρά το γεγονός ότι τα πρόστιμα που επέβαλε ανήλθαν στο ποσό του 1,761 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τίθεται σε αμφισβήτηση η είσπραξή τους, αφού συνήθως οι «παραβάτες» προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη για την μείωση ή την παραγραφή τους, εμφάνισε παραπάνω έξοδα σε σχέση με τα έσοδα κατά 1,858 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για τη χρήση του 2022, τα οποία συντάσσονται με βάση το Δημόσιο Λογιστικό, τα συνολικά έσοδα ανήλθαν σε 8,607 εκατ. ευρώ έναντι 8,767 χιλ. ευρώ το 2021, καταγράφοντας μείωση κατά 1,8%.
Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στη μείωση κατά 17,7% των προσόδων, συνέπεια της μείωσης των τιμών διαπραγμάτευσης των Ελληνικών Ομολόγων, σε σχέση με αυτές που διαπραγματεύονταν εντός της προηγούμενης χρήσης του 2021.
Τα έξοδα στη χρήση του 2022 ανήλθαν σε 10,465 εκατ. ευρώ έναντι 9,969 εκατ. ευρώ το 2021 καταγράφοντας αύξηση κατά 5%.
Στην εν λόγω διαμόρφωση των εξόδων συνέβαλλαν η αύξηση των δαπανών για μισθώματα και κοινόχρηστα μέχρι και τη μετακόμιση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που πραγματοποιήθηκε τέλη Νοεμβρίου 2022 καθώς και η αύξηση στις συνδρομές της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς (IOSCO), των οποίων η Επιτροπή είναι μέλος, καθώς και δαπάνες για λειτουργικά και λοιπά έξοδα, που αφορούν κυρίως στα έξοδα μετακόμισης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Δεκέμβριο του 2022 υλοποιήθηκε η μετεγκατάσταση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στα νέα της γραφεία, γεγονός που συντέλεσε στην αύξηση των εξόδων κατά περίπου 600 χιλ. ευρώ λόγω του κόστους υπηρεσιών για την πραγματοποίησή της και της καταβολής εγγύησης μισθωμάτων των νέων γραφείων.
Η μετακόμιση όμως αυτή θα συμβάλλει στην εξοικονόμηση εξόδων στα επόμενα χρόνια.
Με βάση τη διαφορά των μισθωμάτων, αναμένεται από το 2023 ετήσια εξοικονόμηση περίπου 200 χιλ. ευρώ και για το σύνολο της 12ετούς μίσθωσης αναμένεται συνολική εξοικονόμηση περίπου 2,400 εκατ. ευρώ.
Παρά ταύτα, η Επ. Κεφαλαιαγοράς όσον αφορά στην ενεργό εποπτεία που είναι και μία από τις βασικές αποστολές της ώστε να διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, σημειώνεται ότι εντός του 2023 επέβαλε πρόστιμα ύψους 1,761 εκατ. ευρώ σε 58 περιπτώσεις παραβάσεων από φυσικά και νομικά πρόσωπα και συγκεκριμένα σε 17 ΑΕΠΕΥ, ΑΕΕΔ, ΑΕΔΑΚ, Τράπεζες, 19 Εισηγμένες εταιρείες, 21 φυσικά πρόσωπα και 1 λοιπά νομικά πρόσωπα. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον απολογισμό ολοκληρώθηκε ο χειρισμός επίκαιρων υποθέσεων και ένα πολύ μεγάλο αριθμό θεμάτων που εκκρεμούσαν πέραν της πενταετίας.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, από τριψήφιο αριθμό φακέλων οι εκκρεμότητες πέραν της πενταετίας περιορίστηκαν σε μονοψήφιο αριθμό με τις σχετικές ενέργειες να συνεχίζονται προκειμένου να μειωθούν δραστικά το αμέσως προσεχές διάστημα.
Διαβάστε επίσης
Μύκονος: Θαυμασμός για το mega-yacht «Opera» των €400 εκατομμυρίων Άραβα μεγιστάνα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πέθανε η Ολίβια Χάσεϊ, η Παναγία του «Ιησού από τη Ναζαρέτ»
- Η ευρωβουλευτίνα που πένεται, ο προδομένος και καταφρονεμένος Στέφανος και ο φτούκα προ Ανδρουλάκης
- Έξυπνοι μετρητές: Πώς θα ωφελήσουν την τσέπη των καταναλωτών – Τα προνόμια που δίνει η εγκατάστασή τους
- Τα τρία μέτωπα που θα κρίνουν το «στοίχημα» της ελληνικής Οικονομίας το 2025