Την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ), υπέβαλλε ο Γιώργος Βουγιούκας, δύο μέρες μετά από την ανακοίνωση της αναστολής των τριήμερων προειδοποιητικών κινητοποιήσεων που είχε εξαγγείλει το Συντονιστικό όργανο των Ιδιωτικών Ενώσεων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, εντός του Νοεμβρίου.

Παρότι ο κος Βουγιούκας δεν έχει κάνει τους λόγους της παραίτησής του γνωστούς, σύμφωνα με πληροφορίες, οδηγήθηκε στην απόφαση αυτή, εξαιτίας των διαφωνιών αναφορικά με το χειρισμό των ζητημάτων που αφορούν στον κλάδο και κυρίως του φλέγοντος θέματος του clawback. Μάλιστα, γίνεται λόγος για πιέσεις που ασκήθηκαν σε βάρος του, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στην παραίτηση.

Όπως ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Δευτέρα, ως πρόεδρος του ΠΑΣΙΔΙΚ, την προηγούμενη εβδομάδα προσπάθησε να φέρει στο ίδιο τραπέζι στα γραφεία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ.) όλες τις ενώσεις που εκπροσωπούν μονάδες εργαστηριακής και κλινικο-εργαστηριακής Ιατρικής, για το συντονισμό των ενεργειών τους αναφορικά με την εξαγγελθείσα προειδοποιητική αναστολή των εργασιών τους στις 21-23/11/2019, λόγω της συνεχιζόμενης επιβολής του clawback, όπως είχε συμφωνηθεί στην τελευταία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΠΙΣ στις 30/10, οπότε και λήφθηκε η απόφαση.

Σύμφωνα με τον κο Βουγιούκα, η συγκέντρωση αυτή δεν κατέστη δυνατόν να γίνει, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες προετοιμασίας των κινητοποιήσεων, διότι οι περισσότεροι από τους εμπλεκόμενους δεν μπορούσαν να παραβρεθούν. Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να αφήσει αιχμές για «προσχηματικούς λόγους», αποδίδοντας στο γεγονός αυτό την ακύρωση της απεργίας στην προαναγγελθείσα  ημερομηνία.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για  διαφωνίες μεταξύ των φορέων του κλάδου σχετικά με τις κινητοποιήσεις τη δεδομένη χρονική στιγμή,  ειδικά μετά τη δέσμευση της αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ, Θεανώς Καρποδίνη, για μείωση του clawback μέσω αύξησης του κλειστού προϋπολογισμού για τις διαγνωστικές εξετάσεις στο τέλος του χρόνου  και την καταβολή των παλαιών οφειλών σε 120 δόσεις.

Μετά την εξέλιξη αυτή, πολλοί από τους εμπλεκομένους υποστήριζαν ότι θα πρέπει να δοθεί παράταση στον ΕΟΠΥΥ και να μεταφερθούν οι κινητοποιήσεις στον Ιανουάριο, σε περίπτωση που ο Οργανισμός δεν φανεί συνεπής στις δεσμεύσεις του.

Το άκουσμα της αναστολής των κινητοποιήσεων είχε ήδη προκαλέσει αντιδράσεις στον κλάδο, με το ΣΥΝδεσμό ΕΡΓΣστηριακών ΙΑτρών (ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ) να ζητάει εξηγήσεις από τον ΠΙΣ και τη Συντονιστική Επιτροπή καθώς και ενημέρωση για το τι μέλλει γενέσθαι.

«Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε στους “εκπροσώπους” μας , αυτούς που προφανώς αποφάσισαν για άλλη μια φορά αναστολή των κινητοποιήσεων, ότι δεν μπορούν να θυσιάζουν χιλιάδες εργαστηριακούς γιατρούς στο βωμό κομματικών ή άλλων φιλοδοξιών και συμφερόντων», ανέφερε σε σχετική επιστολή η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ και κατέληγε «Τα αιτήματα μας παραμένουν η κατάργηση του claw back, η επαναφορά τιμών ΦΕΚ, η συλλογική σύμβαση και η εφαρμογή των 120 δόσεων που έχει ήδη καθυστερήσει». Τέλος, καλούσε τον ΠΙΣ «την ύστατη στιγμή να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, αρωγός στη δημιουργία ενός αμιγώς εργαστηριακού μετώπου, το οποίο θα αναλάβει την οποιαδήποτε κινητοποίηση από τώρα και στο εξής».