Ο ιταλικός ενεργειακός όμιλος Eni SpA και η Var Energi ASA προχωρούν στην εξαγορά της εταιρείας παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου Neptune Energy Group έναντι 4,9 δισ. δολαρίων.

Η συμφωνία τερματίζει τα σενάρια εξαγοράς της εταιρείας, η οποία είχε προσελκύσει αρκετούς μνηστήρες τα τελευταία χρόνια. Μέσω αυτής η Var Energi αποκτά τις δραστηριότητες της εταιρείας στη Νορβηγία, ενώ η Eni — ο πλειοψηφικός ιδιοκτήτης της Var Energi — αποκτά περιουσιακά στοιχεία στις άλλες περιοχές.

Το τίμημα της συναλλαγής διαιρείται σε 2,28 δισεκατομμύρια δολάρια για τα νορβηγικά περιουσιακά στοιχεία και 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια για τα υπόλοιπα, σύμφωνα με δηλώσεις των εταιρειών. Η συμφωνία θα προσθέσει περίπου 130.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα – το μεγαλύτερο μέρος του σε φυσικό αέριο – στα χαρτοφυλάκια Eni και Var Energi.

Η Eni είχε την Neptune στο ραντάρ της τουλάχιστον από τα τέλη του περασμένου έτους, καθώς η εταιρεία επιδιώκει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στο φυσικό αέριο, ανέφερε το Bloomberg News.

Η Neptune, την οποία στηρίζουν η Carlyle Group Inc. και η CVC Capital Partners, ιδρύθηκε το 2015 από τον πρώην προϊστάμενο της Centrica Plc, Sam Laidlaw.

Η μετοχή της Eni υποχώρησε 0,5% στο άνοιγμα των συναλλαγών στο Μιλάνο. Η Var Energi έκανε άλμα 4,1% στο Όσλο.

Οι συμφωνίες στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου επιταχύνονται καθώς οι κυβερνήσεις δίνουν προτεραιότητα στην ασφάλεια του εφοδιασμού και οι μεγαλύτεροι παίκτες και επενδυτές επιδιώκουν να αξιοποιήσουν κεφάλαια.

Πολλές από τις εξαγορές στοχεύουν σε πιο φιλικές προς το περιβάλλον πηγές ενέργειας και η συμφωνία της Eni αντιπροσωπεύει μια σπάνια εξαγορά από μια ευρωπαϊκή μεγάλη εταιρεία εν μέσω της ευρύτερης στροφής της βιομηχανίας προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το φυσικό αέριο αποτελεί το κλειδί για τα σχέδια ανάπτυξης της Eni.

Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της Neptune προέρχεται από το φυσικό αέριο στη Βόρεια Θάλασσα, τη Βόρεια Αφρική και την Ασία – όλες οι περιοχές όπου δραστηριοποιείται η Eni. Το καύσιμο αναμένεται να αντιπροσωπεύει το 60% της παραγωγής υδρογονανθράκων της Eni μέχρι το τέλος της δεκαετίας και περισσότερο από το 90% το 2050.

«Προβλέπουμε ότι η συναλλαγή θα προσθέσει περίπου 4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα παροχής φυσικού αερίου για τους ευρωπαίους καταναλωτές», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Eni, Claudio Descalzi.

Η Var Energi ανήκει περίπου στο 63% της Eni.

Διαβάστε ακόμη:

Eni: Ετήσια κέρδη ρεκόρ έφεραν οι υψηλές τιμές πετρελαίου και αερίου

Athens Energy Summit: Συγκρατημένη αισιοδοξία για τις ενεργειακές εξελίξεις τον επόμενο χειμώνα

Pirelli: Αποχωρεί ο εκλεκτός των Κινέζων για τη θέση του CEO

─────────────────

Εκλογές 2023