Σε φιάσκο μεγατόνων κινδυνεύει να εξελιχθεί η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, καθώς η προχειρότητα με την οποία διεξάγονται οι διαδικασίες από το υπουργείο Οικονομικών είναι παροιμιώδης, και παρά το γεγονός ότι θεωρητικά οι αντικειμενικές θα έπρεπε ήδη εδώ και μήνες να έχουν αναπροσαρμοστεί και πηγαίνουν από παράταση σε παράταση, φαίνεται πως δεν υπάρχει καμία σοβαρή προετοιμασία.

Κι αν είχε κανείς κάποια αμφιβολία γι’ αυτήν την προχειρότητα, πρέπει να διαλύθηκε στο άκουσμα της απίστευτης είδησης: αύριο Παρασκευή στο υπουργείο Οικονομικών θα διεξαχθεί κλήρωση, από την οποία θα κριθεί το ποιος από τους 200 περίπου ανεξάρτητους εκτιμητές που θα συμμετάσχουν στη διαδικασία θα αναλάβει να καθορίσει ποιες τιμές ζώνης! Δηλαδή, οι εκτιμητές δεν θα έχουν το… προνόμιο να εργαστούν στις ζώνες τις οποίες οι ίδιοι είχαν υποδείξει, με αποτέλεσμα να είναι ορατό το ενδεχόμενο ένας εκτιμητής από την Αθήνα να πρέπει να γνωμοδοτήσει για τιμές ζώνης στην… Ξάνθη ή ένας εκτιμητής από την Κρήτη να δώσει τα φώτα του για τις τιμές στο… Χαλάνδρι, για τις οποίες προφανώς δεν έχει γνώση και είναι πολύ πιο δύσκολο να έχει στη διάθεσή του όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να κάνει μία σωστή εκτίμηση. Ο λόγος; Πολύ απλά, οι περισσότεροι εκτιμητές δήλωσαν ως επιθυμητές ζώνες στην Αττική, με αποτέλεσμα πολλές περιοχές της χώρας να είναι εντελώς ακάλυπτες.

Και αυτή δεν είναι η μόνη δυσάρεστη έκπληξη που περιμένει τους εκτιμητές, αφού υπάρχει και μία ακόμα: αντί για 100 ζώνες ο καθένας, όπως είχε γίνει αρχικά γνωστό, θα αναλάβουν τελικά… τις διπλάσιες, ήτοι 200 ζώνες ο καθένας, αφού ο αριθμός των εκτιμητών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον ήταν μικρότερος των προσδοκιών. Και οι εκτιμητές θα πρέπει να δώσουν τις εκτιμήσεις τους για αυτές τις 200 ζώνες μέσα σε 20 μόλις μέρες, χρονικό διάστημα που προφανώς είναι πολύ μικρό για μία τέτοια δουλειά, αφού θα πρέπει σε αυτές τις 20 μέρες να δουλεύουν ασταμάτητα για να “βγάζουν” δέκα ζώνες ανά ημέρα!

Τώρα, το πώς θα καταφέρουν να βρουν μέσα σε λίγες μέρες όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να καταρτίσουν τις γνωμοδοτήσεις τους για τις αντικειμενικές αξίες σε περιοχές που μπορεί και να μην τις έχουν καν ακουστά, είναι μια άλλη ιστορία. Φυσικά, αυτό θα προκαλέσει τεράστιες στρεβλώσεις, αφού αναπόφευκτα με τέτοια βιασύνη θα γίνουν λάθη και οι εκτιμήσεις τους θα είναι ανακριβείς, με αποτέλεσμα η αγορά ακινήτων να είναι και πάλι δέσμια αντικειμενικών αξιών που δεν θα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Που σημαίνει, στρεβλώσεις στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, στρεβλώσεις στον υπολογισμό των φόρων που συνδέονται με τα ακίνητα, στρεβλώσεις που θα οδηγήσουν εκ νέου τους ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά και όσους εργάζονται στην αγορά ακινήτων, σε απόγνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οι νέες business του Δουζόγλου στο real estate. Πού θα επενδύσει 45 εκατ. ευρώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Η Ελλάδα διώχνει το καλό της λάδι και εισάγει φθηνότερο

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Δημόσιοι Υπάλληλοι: Και όμως ψηφίζουν Μητσοτάκη. Πώς γύρισε το κλίμα