Χωρίς τέλος οι ανατιμήσεις σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο και ηλεκτρική ενέργεια οι οποίες και αναμένεται να επιδεινωθούν την επόμενη εβδομάδα, καθώς οι θερμοκρασίες θα πέσουν.

Τo ξέφρενο ράλι των τιμών της ενέργειας, με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, της βενζίνης αλλά και του  φυσικού αερίου να σπάνε κάθε μέρα νέα ρεκόρ,  δε σταματά. Αντίθετα, ακολουθεί πορεία προς το άγνωστο, καθώς ο χειμώνας τώρα ξεκινάει. Κανένας δεν μπορεί να εκτιμήσει αν οι τιμές  θα αποκλιμακωθούν, ούτε να προβλέψει μέχρι πού θα φτάσουν.

Τον Οκτώβριο, η τιμή ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά, εκτινάχθηκε στα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα, καταγράφοντας αύξηση σχεδόν 50% συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο. Ανατιμήσεις φωτιά που προσεγγίζουν το 200% έρχονται και στους λογαριασμούς του φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με παράδειγμα που δίνεται από την αγορά, αν ένα διαμέρισμα που χρειάζεται 5.000 κιλοβατώρες και το 4μηνο Οκτώβριος – Ιανουάριος πέρσι πλήρωσε 162 ευρώ,  φέτος μπορεί να πληρώσει έως και 400 ευρώ μετά την έκπτωση 15%.

Κρύο από την επόμενη εβδομάδα – Τρόμος για το ρεύμα

Τρομάζει την Ευρώπη ο κρύος καιρός του Νοεμβρίου και  έρχονται προβλέψεις για περαιτέρω αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος  καθώς ο κρύος καιρός και τα χαμηλά ενεργειακά αποθέματα, δημιουργούν εκρηκτικό συνδυασμό για το κόστος ηλεκτροδότησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ταυτόχρονα η κρίση στο φυσικό αέριο, η οποία οφείλεται στα χαμηλά αποθέματα και στην υψηλή ζήτηση, συνεπακόλουθο της απότομης και μεγάλης ανάκαμψης στην παγκόσμια οικονομία, έχει ήδη προκαλέσει αναταράξεις και στο πετρέλαιο, που βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 7 ετών και συγκεκριμένα σε επίπεδα γύρω στα 85 δολάρια το βαρέλι, όσο και στα δικαιώματα εκπομπών άνθρακα.

Την επόμενη εβδομάδα, οι θερμοκρασίες  αναμένονται σε χαμηλότερα επίπεδα από τα φυσιολογικά,  προοπτική που αυξάνει τις πιθανότητες περαιτέρω εκτόξευσης της ζήτησης, όπως ήδη αντανακλούν οι τιμές στα μελλοντικά συμβόλαια ενέργειας. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια ηλεκτρικού ρεύματος στη Γερμανία βρίσκονται σήμερα στα 196 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ τα αντίστοιχα στη Γαλλία αγγίζουν τα 234 ευρώ.

Πέραν της πτώσης του υδραργύρου, οι ανοδικές πιέσεις στην τιμή του ρεύματος οφείλονται και στους αδύναμους εισαγόμενους όγκους φυσικού αερίου από τη Ρωσία, η οποία εξακολουθεί να διατηρεί σε χαμηλά επίπεδα τις παραδόσεις, παρά τις περί αντιθέτου δεσμεύσεις.