Ο φόβος για μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου και της ενέργειας σαρώνει όλη την Ευρώπη, σχολιάζει η Welt. Τώρα ο υπουργός Οικονομίας Robert Habeck και οι συνάδελφοί του στην ΕΕ θέλουν να βάλουν “χέρι” στα κέρδη των προμηθευτών ενέργειας – για να στηρίξουν όσους πλήττονται ιδιαίτερα. Όμως ένας σημαντικός μοχλός παραμένει ταμπού.

Οι διαδηλώσεις στην Πράγα ήταν μια προειδοποίηση για τον Ρόμπερτ Χάμπεκ και τους συναδέλφους του: 70.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα της Τσεχίας το περασμένο Σαββατοκύριακο επειδή αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι από την κυβέρνηση στην κρίση του πληθωρισμού. Στην Τσεχική Δημοκρατία, όπου η ενεργειακή υποδομή χρονολογείται συχνά από τη σοβιετική εποχή, οι τιμές της ενέργειας έχουν εκτοξευθεί περισσότερο από οπουδήποτε αλλού στην ΕΕ, αν τις μετρήσει κανείς με βάση την αγοραστική δύναμη των πολιτών.

Ο φόβος των πολιτικών σε όλη την Ευρώπη είναι ότι οι διαδηλώσεις είναι απλώς μια πρόγευση του τι πρόκειται να συμβεί όταν οι καταναλωτές σε όλη την Ευρώπη θα νιώσουν την πλήρη ισχύ των υψηλών τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας το φθινόπωρο. Αυτός ο φόβος ήταν που συνόδευσε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες τον ομοσπονδιακό υπουργό Οικονομίας Robert Habeck και τους ομολόγους του από τα άλλα 26 κράτη μέλη της ΕΕ, οι οποίοι είναι επίσης αρμόδιοι για θέματα ενέργειας. Η Τσεχική Δημοκρατία, η οποία ασκεί επί του παρόντος την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, είχε συγκαλέσει την ειδική σύνοδο κορυφής των υπουργών ενέργειας.

Ο επείγων χαρακτήρας συνέβαλε πιθανώς στο γεγονός ότι οι υπουργοί κατέληξαν γρήγορα σε συμφωνία παρά τις διαφορετικές ιδέες. Για παράδειγμα, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα μπορούσαν να αποκομίσουν τα κέρδη των ιδιαίτερα κερδοφόρων παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να διανείμουν τα έσοδα στα νοικοκυριά και τις εταιρείες που πλήττονται ιδιαίτερα. Η αποκοπή των κερδών θα έπληττε τις εταιρείες που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια ιδιαίτερα φθηνά από πηγές όπως η ηλιακή ενέργεια, η αιολική ενέργεια, η πυρηνική ενέργεια και ο άνθρακας. Σήμερα αποκομίζουν ιδιαίτερα υψηλά κέρδη επειδή οι ακριβές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο καθορίζουν την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για όλους σε περιόδους αιχμής.

Τις επόμενες ημέρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να υποβάλει αντίστοιχη νομοθετική πρόταση που θα επιτρέπει στα κράτη μέλη να αποκομίζουν τα κέρδη. Είναι πιθανό να παρουσιαστεί ήδη την Τρίτη. Στη συνέχεια, η πρόεδρος της Επιτροπής Ursula von der Leyen θα μπορούσε να παρουσιάσει το περιεχόμενο και πάλι με πολύ πάθος στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης την Τετάρτη.

Μέχρι τότε, υπάρχουν ακόμη ανοιχτά ερωτήματα που πρέπει να διευκρινιστούν. Μετά τη συνεδρίαση, για παράδειγμα, κανένας από τους συμμετέχοντες δεν σχολίασε το όριο πάνω από το οποίο τα κέρδη θα μπορούσαν να αποκοπούν. Το πρώιμο σχέδιο του αντίστοιχου κανονισμού, το οποίο έχει στη διάθεσή της η Welt am Sonntag, προβλέπει την αποκοπή όλων των εσόδων πάνω από 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Την Παρασκευή, στην προθεσμιακή αγορά, όπου διαπραγματεύονται οι μελλοντικές παραδόσεις ηλεκτρικής ενέργειας, μια μεγαβατώρα που θα παραδοθεί το επόμενο έτος κόστιζε 510 ευρώ.

Την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν επίσης συγκεκριμένες προτάσεις για μια εισφορά αλληλεγγύης για τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου που έχουν ιδιαίτερα υψηλά κέρδη αυτή τη στιγμή. Οι υπουργοί είχαν συμφωνήσει σχετικά με αυτό, καθώς και με τη βοήθεια σε ρευστότητα για τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, οι οποίες σήμερα πρέπει να καταθέτουν περισσότερα χρήματα στις τράπεζες ως εγγύηση όταν συναλλάσσονται στην ευμετάβλητη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Συμφωνία για την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας

Σε κάποιο βαθμό, ωστόσο, οι συμμετέχοντες απλώς ανέβαλαν τις αποκλίσεις τους για το μέλλον. Οι υπουργοί προφανώς συμφώνησαν ότι η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας είναι ένα λογικό μέτρο, ιδίως σε περιόδους αιχμής της κατανάλωσης, προκειμένου να αποφευχθεί η καθόλου ενεργοποίηση των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο για την αιχμή της κατανάλωσης. Η χρήση λιγότερης ηλεκτρικής ενέργειας σε αυτές τις περιόδους θα εξοικονομούσε φυσικό αέριο και θα μείωνε συνολικά την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας.

Στη συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής, ωστόσο, κατέστη σαφές ότι οι Βρυξέλλες και ορισμένα κράτη μέλη δεν συμφωνούν σε αυτό. Η Επιτροπή θα ήθελε να επιβάλει υποχρεωτικούς στόχους εξοικονόμησης, δήλωσε ο Επίτροπος Ενέργειας Kadri Simson. Από την άλλη πλευρά, ο Τσέχος υπουργός Jozef Sikela δήλωσε ότι αναμένει ότι οι στόχοι εξοικονόμησης θα είναι προς το παρόν εθελοντικοί. Δεν είναι επίσης ακόμη σαφές πόση ηλεκτρική ενέργεια πρόκειται να εξοικονομηθεί σε περιόδους αιχμής.

Ένα χάσμα έχει επίσης ανοίξει μεταξύ των κρατών μελών και της Προέδρου της Επιτροπής Ursula von der Leyen, η οποία αιφνιδιαστικά ζήτησε ένα τέτοιο ανώτατο όριο για το ρωσικό φυσικό αέριο την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με περίληψη των συζητήσεων, θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω σκέψεις.

Ο Habeck και οι συνάδελφοί του απέρριψαν έτσι προς το παρόν την πρόταση της von der Leyen. Ακόμη και πριν από τη συνεδρίαση, είχε καταστεί σαφές ότι δεν θα υπήρχε πλειοψηφία για την πρόταση, η οποία αποτελεί επίσης παραχώρηση προς τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία. Τους τελευταίους μήνες, η φον ντερ Λάιεν έχει επανειλημμένα προωθήσει κυρώσεις κατά της Ρωσίας, όπως το εμπάργκο πετρελαίου.

Αντί για ένα όριο τιμών για το ρωσικό φυσικό αέριο, η Επιτροπή πρόκειται τώρα να υποβάλει προτάσεις για ένα βασικό ανώτατο όριο τιμών για το εισαγόμενο φυσικό αέριο, έτσι ώστε να μειωθούν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Δεκαπέντε χώρες μέλη τάχθηκαν υπέρ αυτού του στόχου, δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Roberto Cingolani μετά τη συνάντηση.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν η Επιτροπή θα υποβάλει σχετικές προτάσεις την επόμενη εβδομάδα. “Δώστε μας χρόνο”, δήλωσε ο Sikela μετά τη συνάντηση. Η Επιτροπή είναι γενικά απρόθυμη να παρέμβει στην αγορά, όπως και η γερμανική κυβέρνηση. Ο Habeck δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι το ανώτατο όριο τιμών ήταν μόνο η δεύτερη καλύτερη λύση. Η ιδέα ενός ανώτατου ορίου τιμών στην ΕΕ για το εισαγόμενο φυσικό αέριο έχει προωθηθεί τις τελευταίες ημέρες, ιδίως από την Ιταλία, και υποστηρίζεται από χώρες όπως το Βέλγιο.

Διαβάστε επίσης

Ενεργειακή κρίση: Οι προτάσεις στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας και η στάση των κυβερνήσεων