H απόφαση της Βουλγαρίας να βάλει επιπλέον χρήματα στα ταμεία από τους γείτονές της, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, επιβάλλοντας φόρο για την μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου, φαίνεται ότι μπαίνει στο πάγο.

Σύμφωνα με το Bloomberg, o κυβερνητικός συνασπισμός της Βουλγαρίας ξανασκέφτεται τον φόρο, καθώς επιθυμεί να ενισχύσει τους δεσμούς της με τα ευρωπαϊκά κράτη, μετά την ανησυχία που προκάλεσε.

Ανησυχία στην Ευρώπη

Η κίνηση της κυβέρνησης τον περασμένο Οκτώβριο να επιβάλει έναν φόρο για να μειώσει τα κέρδη της ρωσικής Gazprom PJSC προκάλεσε ανησυχίες για υψηλές τιμές και διαταραχές του εφοδιασμού σε όλη τη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Αν και η Βουλγαρία δεν έχει ακόμη εισπράξει χρήματα από τους πελάτες του διαχειριστή του δικτύου της, οι αρχές της Ουγγαρίας χαρακτήρισαν την απόφαση ως «εχθρική στάση» και ζήτησαν τη διενέργεια έρευνας από την ΕΕ για την απόφαση.

Η Ουγγαρία και η Σερβία αντέδρασαν και εξέδωσαν κοινή δήλωση κατά της απόφασης της Σόφιας καθώς, όπως σημειώνουν, η πολιτική αυτή θέτει σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια των δύο χωρών.

Από την ανακοίνωση του μέτρου έχουν συγκεντρωθεί αρκετές καταγγελίες από χώρες της Ευρώπης και σύμφωνα με καλούς γνώστες της αγοράς, η πρωτοβουλία της Βουλγαρίας να επιβάλει το φόρο διαμετακόμισης, δεν είναι ένα απλό εισπρακτικό μέτρο, αλλά μια κίνηση που υπαγορεύεται από την ενεργειακή ατζέντα πέραν του Ατλαντικού.

Αλλαγή πλεύσης λόγω Σένγκεν

Πλέον η Βουλγαρία βρίσκεται σε συζητήσεις να ανακαλέσει την απόφαση, αναζητώντας μια «πανευρωπαϊκή προσέγγιση», δήλωσαν οι Μπόικο Μπορίσοφ και Κιρίλ Πέτκοφ, ηγέτες των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας.

Με τον στόχο της Σόφια να είναι η ένταξή της στη ζώνη Σένγκεν – μια προσπάθεια πολλών ετών- οι ηγέτες των δύο κομμάτων κατέληξαν στο ότι δεν πρέπει να χάσουν αυτή την ευκαιρία λόγω του φόρου. «Οι σχέσεις καλής γειτονίας, οι οποίες ήταν πάντα μεταξύ των κύριων προνομίων μας, θα παραμείνουν έτσι», ανέφερε ο Μπορίσοφ.

Η Σόφια επιδιώκει να ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν εδώ και πολλά χρόνια, αλλά η απόφαση χρειάζεται την έγκριση όλων των μελών της ΕΕ. Η Ολλανδία και η Αυστρία ήταν απρόθυμες να δεχθούν τη Βουλγαρία, επικαλούμενες τα προβλήματά της με το κράτος δικαίου και τον έλεγχο των συνόρων.

Διαβάστε επίσης:

Σκυλακάκης: Χωρίς ρωσικό φυσικό αέριο θα έχουμε περισσότερα για επιδοτήσεις

Ρωσικό αέριο: Κίνδυνος για κλείσιμο της στρόφιγγας λόγω Βουλγαρίας

Gazprom: Θα διοχετεύσει σήμερα 41,5 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας