Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Βιομηχανία: Γιατί είναι «δώρον-άδωρον» τα €50/MWh – Ποιους αφορά

Κώστας Σκρέκας

Μόνο τις βιομηχανίες που έχουν μείωση EBITDA πάνω από 40% από το 2021 και μόνο αν η τιμή της ενέργειας ξεπεράσει τα 105 ευρώ/MWh, οι βιομηχανίες θα εισπράξουν το 70% του παραπάνω ενεργειακού κόστους μέχρι το 80% της απώλειας των EBITDA τους.

Αυτά είναι τα ψιλά γράμματα για την ενίσχυση της βιομηχανίας, που προβλέπει το πλαίσιο στήριξης της ελληνικής ενεργοβόρου βιομηχανίας, που κοινοποίησε λίγες μέρες πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου, στην Κομισιόν η απερχόμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όπως αναφέρουν πηγές της βιομηχανίας, στο mononews.gr, την ίδια στιγμή στη Γερμανία, επιδοτείται η τιμή πάνω από 60 ευρώ/MWh για όλες τις βιομηχανίες και οι Γερμανοί βιομήχανοι πιέζουν το όριο αυτό να γίνει 40 ευρώ/MWh.

Η παραπάνω διαφορά σημαίνει για μια ενεργοβόρο βιομηχανία που καταναλώνει 300.000 MWh/έτος, με τιμή ενέργειας στα σημερινά επίπεδα, η ελληνική βιομηχανία καλείται να καταβάλει 12 εκ. ευρώ ενεργειακό κόστος παραπάνω στην Ελλάδα από την αντίστοιχη γερμανική. Αν η τιμή ενέργειας αυξηθεί, η διαφορά στο ενεργειακό κόστος, θα είναι ακόμη μεγαλύτερη, αφού οι γερμανικές βιομηχανίες, είναι στο σύνολό τους εξασφαλισμένες να πληρώνουν 60 ευρώ/MWh,  ενώ στην Ελλάδα, το μέτρο αφορά μόνο όσες έχουν παρουσιάσει μείωση πάνω από 40% στα EBITDA.

Με καθυστέρηση το πλαίσιο

Το νέο μέτρο που αφορά στην αξιοποίηση του Προσωρινού Πλαισίου Κρατικής Ενίσχυσης (Temporary Crisis Framework -TCF), κοινοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες στην Κομισιόν, και  οι επιλέξιμες βιομηχανίες θα επιδοτηθούν μέχρι και 50 ευρώ/MWh για όλο το 2023, αρχής γενομένης από την 1 Απριλίου. Οι πόροι που υπολογίζεται να ανέλθουν στα 100 εκ. ευρώ θα προέλθουν από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και θα χορηγηθούν αναδρομικά όταν το σχήμα στήριξης εγκριθεί από την DGCOMP της ΕΕ (Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού).

Σύμφωνα με τη φόρμουλα που επελέγη, οι βιομηχανίες που έχουν μείωση στα EBITDA τους το 2023 πάνω από 40% από το 2021, θα επιδοτηθούν αν το κόστος της ενέργειας ξεπεράσει 1,5 φορές το κόστος του 2021 (που ήταν 70 ευρώ/MWh), για το 70% του παραπάνω κόστους αν αυτό δεν ξεπερνά το 80% της απώλειας των EBITDA τους.

Η φόρμουλα  μειώνει σημαντικά τον αριθμό των βιομηχανιών που επιλέγονται, μετριάζει την αποτελεσματικότητα του μέτρου και δεν προστατεύει την ελληνική βιομηχανία από την αυξημένη ανταγωνιστικότητα των βιομηχανιών άλλων ευρωπαϊκών χωρών που έχουν επιλέξει άλλους τρόπους επιδοτήσεων.

Η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), με επιστολή της προς τον τέως υπουργό κ. Κ. Σκρέκα, είχε τονίσει ότι ο μηχανισμός, όπως σχεδιάζεται, θέτει πολλούς περιορισμούς, αποκλείοντας πολλές βιομηχανίες, γιατί δεν αξιοποίησε  τις 4 υποκατηγορίες βιομηχανιών επιλέξιμων προς επιδότηση που προβλέπει το Temporary Crisis Framework-TCF, παρά μόνο τη μία.

Διαβάστε επίσης:

Lamda: Συμφωνία με Rizzani de Eccher και AVAX για τις συμβουλευτικές υπηρεσίες πριν την κατασκευή του Vouliagmenis Mall

Viohalco: Μεικτό μέρισμα 0,12 ευρώ/μετοχή για τη χρήση 2022 – Τι αποφάσισε η ΓΣ

ΧΑ: Εισαγωγή της Cenergy στον FTSE/XA Large Cap

──────────────────

Εκλογές 2023 – Όλη η επικαιρότητα στο mononews.gr

Οδηγός – Πού και πώς ψηφίζω στις 25 Ιουνίου

Δείτε live τον χάρτη των αποτελεσμάτων