ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Η Ευρώπη πρέπει επειγόντως να αρχίσει να σχεδιάζει ένα δίκτυο διανομής με επενδύσεις “πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ” , για τη μεταφορά πράσινου υδρογόνου παραγόμενου σε off-shore σταθμούς, αν θέλει να έχει πραγματικό αντίκτυπο στην απαλλαγή από τις εκπομπές ρύπων», δήλωσε ο Poul Skjærbæk, υπεύθυνος καινοτομίας και προϊόντων της Siemens Gamesa. Αναφερόμενος στα σχέδια της ΕΕ να ενισχύσει την παραγωγή πράσινου υδρογόνου επισημαίνει την σημασία των υποδομών μεταφοράς.
Με τις τιμές του φυσικού αερίου να αυξάνονται, το πράσινο υδρογόνο-που παράγεται με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας- μπορεί να είναι η φθηνότερη και λιγότερο ρυπογόνος εναλλακτική λύση, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen.
Το πράσινο υδρογόνο, το οποίο παράγεται διαχωρίζοντας το μόριο του νερού από το οξυγόνο με ενέργεια παραγόμενη από ανανεώσιμες πηγές, φαίνεται να δίνει τη λύση σε αρκετές χώρες και εταιρίες με δραστηριότητα στη βαριά βιομηχανία, οι οποίες θέλουν να μειώσουν τους ρύπους που εκπέμπουν. Μέχρι σήμερα , το πράσινο υδρογόνο ,αν και σημαντικά λιγότερο ρυπογόνο, είχε αρκετά υψηλότερο κόστος από το υδρογόνο παραγόμενο από φυσικό αέριο ή μεθάνιο.
Ωστόσο οι νέες εξελίξεις στο κόστος του φυσικού αερίου έχουν ανατρέψει τα δεδομένα, όπως αναφέρει και η πρόεδρος της Κομισιόν. «Λόγω της πρόσφατης αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου, το πράσινο υδρογόνο μπορεί πλέον να είναι πιο οικονομικό από αυτό παραγόμενο από ορυκτά καύσιμα» ανέφερε σε εκδήλωση στις Βρυξέλλες.
Φθηνότερο σήμερα το πράσινο υδρογόνο
Το 2020, το κόστος παραγωγής του συμβατικού υδρογόνου κυμαινόταν στα 2 ευρώ ανά γραμμάριο, σε σχέση με σήμερα όπου η τιμή του πράσινου υδρογόνου διαμορφώνεται στα 6 ευρώ το κιλό σύμφωνα με εκτιμήσεις της βιομηχανίας. Ωστόσο η von der Leyen εκτιμά ότι έως το 2030 το πράσινο υδρογόνο θα μπορεί να κοστίζει λιγότερο από 1.8 ευρώ το γραμμάριο, και αυτός θα πρέπει να είναι ο στόχος της Ένωσης.
«Ο στόχος είναι υλοποιήσιμος», είπε. «Θα πρέπει να αυξήσουμε την παραγωγή του πράσινου υδρογόνου, να διευρύνουμε τις εφαρμογές του και να δημιουργήσουμε ένα κυκλικό σχήμα όπου η ζήτηση και η παραγωγή τροφοδοτούν η μία την άλλη και ρίχνουν τις τιμές, αύτη είναι η βασική αρχή μας».
Ωστόσο ο ο αξιωματούχος της Siemens Gamesa, αναφέρει πως μπορεί η τεχνολογία για την παραγωγή του πράσινου υδρογόνου να σημειώνει αλματώδη πρόοδο, όμως η δυσκολία για τα έργα μεγάλης κλίμακας θα είναι η μεταφορά του υδρογόνου στα σημεία όπου αυτό απαιτείται.
Επιπλέον υποστήριξε ότι προκειμένου να αξιοποιηθεί πλήρως το δυναμικό του offshore πράσινου Η2, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το υπάρχον δίκτυο φυσικού αερίου, εφόσον αναβαθμιστεί σε κάποιο βαθμό, όμως θα χρειαστεί να εξασφαλιστεί νέα επιπλέον χωρητικότητα στο δίκτυο.
80 GW εγκατεστημένη ισχύς για ενεργειακή παραγωγή με υδρογόνο έως το 2030
Για επενδύσεις σε σταθμούς παραγωγής πράσινου υδρογόνου, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 80 GW έως το 2030 μίλησε ο υπεύθυνος Ευρωπαϊκής κλιματικής πολιτικής Frans Timmermans.
«Αυτός είναι ο στόχος μας. 40 GW εγκαταστάσεις ηλεκτρόλυσης με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ευρώπη και 40 σε γειτονικές χώρες που θα εξάγουν στην Ευρώπη. Νομίζω είναι ρεαλιστικό να πούμε ότι μπορεί να ξεπεράσουμε αυτό τον στόχο μέχρι το 2030», δήλωσε τη Δευτέρα.
Δεν διευκρίνισε σε ποιες χώρες εκτός ΕΕ θα γίνουν οι εγκαταστάσεις ηλεκτρόλυσης αλλά αναφέρθηκε σε πιθανές συνεργασίες με την Αφρική και τη Λατινική Αμερική.
Διαβάστε επίσης
Λόμπι αερίου σε Κομισιόν: φθηνότερη η ενεργειακή μετάβαση αν στηρίξετε τις υποδομές φυσικού αερίου
COP26: Πώς θεσμοθετεί τη νέα παγκόσμια αγορά ρύπων και την αντιστάθμιση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κύπρος: Εντάχθηκε στην λίστα των ΗΠΑ για συμμετοχή σε προγράμματα στρατιωτικής εκπαίδευσης
- Βούλιαζει η Wall Street μετά τις ανανεωμένες προβλέψεις της FED
- Marc Benioff (CEO Salesforce): «Όχι» στην πώληση του Τime στον όμιλο Ant1
- International Chamber of Shipping: Νέος Γενικός Γραμματέας ο Θωμάς Α. Καζάκος