ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Τουρκία ξανάρχισαν, αφού είχαν διακοπεί την Πέμπτη λόγω ενός τεχνικού προβλήματος, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων SHANA που ανήκει στο υπουργείο Πετρελαίου του Ιράν.
«Οι εξαγωγές αερίου στην Τουρκία, που διακόπηκαν χθες (Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου) λόγω διαρροής σε έναν σταθμό στην τουρκική πλευρά, ξανάρχισαν» ανέφερε το πρακτορείο.
Τούρκοι αξιωματούχοι του ενεργειακού τομέα είπαν την Πέμπτη ότι το Ιράν διέκοψε τον εφοδιασμό για 10 ημέρες, λόγω τεχνικού προβλήματος. Οι τουρκικές αρχές διέταξαν τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που λειτουργούν με φυσικό αέριο να περιορίσουν τη χρήση του κατά 40%.
Σύμφωνα με την Τεχεράνη, η «σύντομη διακοπή» στον ανεφοδιασμό οφειλόταν στο γεγονός ότι χρειάστηκε να γίνουν ρυθμίσεις σε έναν σταθμό συμπίεσης στην Τουρκία, έπειτα από μια πτώση στην πίεση.
Δύο Τούρκοι αξιωματούχοι υποστήριξαν σήμερα ότι δεν υπήρξαν τεχνικά προβλήματα από την τουρκική πλευρά και ότι τα συστήματα «είναι έτοιμα να λειτουργήσουν». Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, από τη στιγμή που ξανάρχισαν οι παραδόσεις το Ιράν παρέχει 2 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, σε χαμηλή πίεση, αντί για τα απαιτούμενα 28 κυβικά μέτρα. Η χαμηλή πίεση και οι μικρές ποσότητες διαταράσσουν το σύστημα, πρόσθεσαν.
Η Τουρκία εξαρτάται σχεδόν πλήρως από τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράν. Μόνο το Ιράν κάλυψε το 16% των αναγκών της χώρας σε φυσικό αέριο κατά τους πρώτους 10 μήνες του 2021, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα, επίσημα στοιχεία.
Διαβάστε επίσης
Τουρκία: Προσωρινές διακοπές ρεύματος σε βιομηχανικές μονάδες ηλεκτρικής ενέργειας
Ερντογάν: Είμαστε έτοιμη να συνεργαστούμε με το Ισραήλ για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike