ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
![](https://www.mononews.gr/wp-content/uploads/2023/10/231005202749_Alparslan-Bayraktar-550x309.webp)
Τουρκία: Σκοπεύει να προσφέρει ηλεκτρική ενέργεια στη Συρία – Συνεργασία για πετρέλαιο και φυσικό αέριο
Η Τουρκία ξεκινά από 1η Μαρτίου εισαγωγές φυσικού αερίου από το Τουρκμενιστάν, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ.
“Προχωρήσαμε σε ένα ιστορικό βήμα στη συνεργασία ενέργειας μεταξύ Τουρκίας και Τουρκμενιστάν. Υπογράψαμε συμφωνία μεταξύ της BOTAŞ και της Türkmengaz για την εξασφάλιση της ροής φυσικού αερίου από το Τουρκμενιστάν στη χώρα μας.
Τον περασμένο Μάρτιο, υπογράψαμε στην Αττάλεια μνημόνιο συνεργασίας για την ανάπτυξη της συνεργασίας στον τομέα του φυσικού αερίου, και σήμερα φτάσαμε στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα¨, ανέφερε ο Μπαϊρακτάρ.
Σημειώνεται ότι η Τουρκία, στην οποία η ζήτηση για φυσικό αέριο αυξήθηκε τον περασμένο χρόνο, εισάγει περισσότερο από το ένα τρίτο των προμηθειών της από τη Ρωσία.
Μέσω Ιράν η μεταφορά
Το φυσικό αέριο από το Τουρκμενιστάν, θα μεταφέρεται στην Τουρκία μέσω του Ιράν, το οποίο έχει ήδη συνάψει συμφωνίες με το Ιράκ και το Αζερμπαϊτζάν.
Οι συμφωνίες αυτές επιτρέπουν στο Ιράν να παίρνει την ποσότητα που στέλνει το Τουρκμενιστάν στα σύνορα και στη συνέχεια να στέλνει τον αντίστοιχο όγκο της δικής του παραγωγής στις συγκεκριμένες χώρες.
Ο Γκερμπάνγλουλι Μπερντιμουκαμέντοφ, πρόεδρος του Λαϊκού Συμβουλίου του Τουρκμενιστάν, συζήτησε τηλεφωνικά για την προμήθεια με φυσικό αέριο της Τουρκίας με τον πρόεδρο του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Turkmenistan Today.
Όπως σημείωσε ο Μπαϊρακτάρ, η συμφωνία υπεγράφη μεταξύ της τουρκικής κρατικής Boru Hatlari Ile Petrol Tasima (Botas), και του κρατικού παραγωγού του Τουρκμενιστάν Turkmengaz.
Παράλληλα, ο Μπερντιμουχαμέντοφ ανακοίνωσε επίσης σχέδια για την κατασκευή μιας γραμμής μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τον υδροηλεκτρικό σταθμό Μαίρη στα σύνορα με το Ιράν, κατά μήκος της διαδρομής Μαίρη-Μασχάντ
Επιβεβαίωσε ότι όλες οι απαραίτητες διαπραγματεύσεις έχουν ολοκληρωθεί, το αντίστοιχο έγγραφο έχει υπογραφεί, ενώ ιρανικές εταιρείες είναι έτοιμες να υλοποιήσουν το έργο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Τουρκμενιστάν είναι η τέταρτη παγκόσμια υπερδύναμη σε αποθέματα φυσικού αερίου. (Οι άλλες τρεις είναι η Ρωσία, το Ιράν και το Κατάρ).
Το Τουρκμενιστάν έχει ακολουθήσει μια προσεκτική πορεία όσον αφορά τη μεταρρύθμιση της οικονομίας του, ελπίζοντας να αξιοποιήσει τα έσοδα από τις πωλήσεις φυσικού αερίου και βαμβακιού για να κρατήσει ζωντανή την οικονομία του.
Ωστόσο, οργανώσεις κατά της διαφθοράς έχουν εκφράσει ανησυχίες για τον τρόπο με τον οποίο η χώρα διαχειρίζεται τα κέρδη της από το φυσικό αέριο, με το μεγαλύτερο μέρος των κερδών να φυλάσσεται εκτός Τουρκμενιστάν, σε τραπεζικούς κολοσσούς όπως η Deutsche Bank.
Διαβάστε επίσης:
Πώς επιδρά η πολιτική των δασμών των ΗΠΑ στις ελληνικές Metlen, ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ
Βασίλης Πετκίδης (Mediterranean Gas): Από το 2026 η επενδυτική απόφαση για το FSRU Βόλου
ΟΗΕ: Η ροή βοήθειας στη Γάζα έχει αυξηθεί μετά την κατάπαυση πυρός
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Συνάντηση Στυλιανίδη και Σημαντώνη για τα θέματα της Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων
- ΤΕΕ: Ημερίδα διαβούλευσης για τη διάσωση των παραδοσιακών ναυπηγείων
- Πάουελ: Η FED δεν βιάζεται να μειώσει τα επιτόκια – Δεν πιστεύω πως η DOGE προσπάθησε να μπει στα συστήματά μας
- ΤτΕ: Εγκανιάστηκε το νέο Ταμείο Μικροπιστώσεων, «ένα εργαλείο που μπορεί να μετατρέψει τις προκλήσεις σε ευκαιρίες»
![](https://www.mononews.gr/wp-content/themes/mononews2025/assets/icons/google-news-icon.png)