ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι ΗΠΑ είναι ήδη ο μεγαλύτερος προμηθευτής LNG της ΕΕ, έχοντας αυξήσει τις παραδόσεις μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.
Το έτος 2024, οι ΗΠΑ κάλυψαν το 45% των εισαγωγών LNG της ΕΕ, που αντιστοιχούσε στο 16,5% των συνολικών εισαγωγών αερίου και LNG στην Ένωση.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει τρόπους για να διευκολύνει τη συμμόρφωση των αμερικανικών εξαγωγών φυσικού αερίου με τους κανονισμούς της σχετικά με τις εκπομπές μεθανίου, καθώς η Ένωση προσπαθεί να αποτρέψει έναν εμπορικό πόλεμο με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσαν διαφορετικές πηγές στο Reuters.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται πάνω σε μια πρόταση για εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν οι προγραμματισμένοι δασμοί του Τραμπ — με τις δύο πλευρές να δείχνουν ότι η ενέργεια θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος μιας ευρύτερης εμπορικής συμφωνίας.
Ο Τραμπ έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι η ΕΕ θα πρέπει να αγοράζει περισσότερο αμερικανικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο για να μειώσει το εμπορικό της πλεόνασμα με τις ΗΠΑ.
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έχει δηλώσει ότι η ΕΕ θα μπορούσε να αυξήσει τις αγορές LNG από τις ΗΠΑ, καθώς προσπαθεί να απεξαρτηθεί από το ρωσικό αέριο έως το 2027.
Στο πλαίσιο των ενεργειακών επιλογών που εξετάζονται για να ενισχυθούν οι εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ, η Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο χρήσης ευελιξιών στην εφαρμογή των κανόνων για το μεθάνιο της ΕΕ, κάτι που θα μπορούσε να ωφελήσει τους Αμερικανούς εξαγωγείς LNG, σύμφωνα με τις πηγές.
Στόχος είναι να αποφευχθεί η αποδυνάμωση του συνολικού νομοθετικού πλαισίου, εισάγοντας τεχνικούς κανόνες που θα επιτρέπουν στους Αμερικανούς εξαγωγείς να θεωρούνται ότι ακολουθούν «ισοδύναμους» κανονισμούς με το ευρωπαϊκό δίκαιο και έτσι να συμμορφώνονται αυτόματα με αυτό.
Οι πηγές δεν παρείχαν λεπτομέρειες για το πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί αυτό.
Ωστόσο, η κίνηση αυτή μπορεί να περιπλακεί από το σχέδιο του Τραμπ να καταργήσει τους υφιστάμενους κανονισμούς των ΗΠΑ που απαιτούν από τις εταιρείες φυσικού αερίου να αναφέρουν τις εκπομπές μεθανίου τους — γεγονός που θα καθιστούσε πιο δύσκολη την αιτιολόγηση από την πλευρά της ΕΕ για την αυτόματη συμμόρφωση των αμερικανικών εταιρειών.
Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρνήθηκε να σχολιάσει εάν εξετάζεται το ενδεχόμενο ευελιξιών στη νομοθεσία για το μεθάνιο που θα μπορούσαν να ωφελήσουν τους Αμερικανούς εξαγωγείς LNG.
«Η Επιτροπή διατηρεί ανοιχτό διάλογο με τη βιομηχανία σε όλα τα σχετικά θέματα που αφορούν τη νομοθεσία μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Το μεθάνιο είναι ένα ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου και η δεύτερη σημαντικότερη αιτία της κλιματικής αλλαγής μετά το διοξείδιο του άνθρακα.
Από φέτος, η ΕΕ απαιτεί από τους εισαγωγείς πετρελαίου και φυσικού αερίου να παρακολουθούν και να αναφέρουν τις εκπομπές μεθανίου που σχετίζονται με αυτές τις εισαγωγές.
Η νομοθεσία της ΕΕ για το μεθάνιο θα μπορούσε να δώσει πλεονέκτημα στο αμερικανικό LNG έναντι προμηθευτών με υψηλότερη ένταση εκπομπών, όπως η Ρωσία και η Αλγερία.
Ωστόσο, οι Αμερικανοί εξαγωγείς προειδοποιούν ότι θα δυσκολευτούν να συμμορφωθούν τεχνικά με τη νομοθεσία, καθώς η κατακερματισμένη φύση της αμερικανικής βιομηχανίας φυσικού αερίου καθιστά δύσκολη την παρακολούθηση των εκπομπών σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού — αφού ένα φορτίο LNG μπορεί να περιέχει καύσιμο από διάφορα κοιτάσματα.
Από το 2027, η νομοθεσία της ΕΕ θα απαιτεί από τους ξένους προμηθευτές να τηρούν ισοδύναμους κανόνες μεθανίου προκειμένου να υπογράφουν νέες συμβάσεις με Ευρωπαίους αγοραστές.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πραγματοποίησε τον περασμένο μήνα διαδικτυακή συνάντηση με εταιρείες LNG των ΗΠΑ για να συζητήσουν τις ανησυχίες τους σχετικά με τη νομοθεσία.
Διαβάστε επίσης:
Tουρισμός: Ποιοι μεγάλοι παίκτες επενδύουν 2 δισ. ευρώ στην Κρήτη
Το οικονομικό μανιφέστο του Πάπα Φραγκίσκου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Reuters: Η Κομισιόν εξετάζει νομικές επιλογές για να σπάσει τα συμβόλαια για το ρωσικό φυσικό αέριο
- Τζον Πόλσον: Γιατί βλέπει συνέχεια της ανόδου του χρυσού και επενδύει μανιωδώς σε αυτόν
- Πιέρ-Ολιβιέ Γκουρινσά (ΔΝΤ): Ανάγκη επανασχεδιασμού του παγκόσμιου εμπορικού συστήματος
- Πιερρακάκης για νέα μέτρα: Απλώνουμε δίχτυ προστασίας σε όσους χρειάζονται τη στήριξή μας
