• Ενέργεια

    Τιμή ρεύματος: Στην 20ή θέση τη Ελλάδα μεταξύ 33 χωρών της Ευρώπης

    • NewsRoom
    Κολώνες ηλεκτρικού ρεύματος

    Κολώνες ηλεκτρικού ρεύματος


    Στην εικοστή θέση μεταξύ 33 ευρωπαϊκών χωρών κατατάσσεται η Ελλάδα ως προς τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από την μηνιαία έρευνα HEPI για τις λιανικές τιμές του ηλεκτρικού σε χώρες της Ευρώπης.

    Την έρευνα διεξάγουν οι ρυθμιστικές αρχές ενέργειας της Αυστρίας και της Ουγγαρίας και η εταιρεία Vaasa ETT.

    Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύεται στον ιστότοπο https://www.energypriceindex.com/price-data, παρά τις μεγάλες αυξήσεις που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της διεθνούς κρίσης, η μέση τιμή καταναλωτή για την ηλεκτρική ενέργεια στην Ελλάδα (Αθήνα) διαμορφώθηκε τον Απρίλιο στα 21,04 λεπτά ανά κιλοβατώρα έναντι 27,48 που είναι ο μέσος όρος στις 27 χώρες – μέλη της ΕΕ. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Μ.Βρετανία (Λονδίνο) με 65,61 λεπτά ανά κιλοβατώρα και ακολουθούν η Κοπεγχάγη (53,84 λεπτά) και η Βιέννη (48,81 λεπτά).

    Η έκθεση καταγράφει μείωση της τιμής στη χώρα μας τον προηγούμενο μήνα κατά 11 % εξαιτίας – όπως αναφέρει – της υψηλότερης επιδότησης από την κυβέρνηση.

    Για το φυσικό αέριο σύμφωνα πάντα με την έκθεση η τιμή καταναλωτή στη χώρα μας ήταν τον Απρίλιο ελαφρά υψηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ (13,24 λεπτά ανά κιλοβατώρα έναντι 12,69) και κατατάσσεται στην 12η θέση.

    Ακριβότερη χώρα είναι η Ολλανδία (‘Αμστερνταμ) με 30,76 λεπτά ανά κιλοβατώρα και ακολουθούν Βιέννη (24,5 λεπτά) και Στοκχόλμη (22,86 λεπτά).

    Σε αντίθεση με τον ηλεκτρισμό, στον τομέα του φυσικού αερίου καταγράφεται αύξηση 37 % καθώς όπως επισημαίνεται οι κρατικές επιδοτήσεις αντιστάθμισαν μόνο κατά ένα μέρος την αύξηση των τιμών.

    Σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις επίκειται η υιοθέτηση νέας δέσμης μέτρων για τη στήριξη των καταναλωτών ενέργειας, που εξετάζεται να περιλαμβάνουν ανώτατες τιμές, επιδοτήσεις ή συνδυασμό των δύο επιλογών, με εφαρμογή σε εφαρμογή σε ευρύτερα κλιμάκια κατανάλωσης, πέρα απά τις 300 κιλοβατώρες το μήνα που επιδοτούνται μέχρι σήμερα.

    Διαβάστε επίσης

    Σχέδιο Μαξίμου για τιμές 2020/21 στο ρεύμα – Τον Μάιο η φορολόγηση των υπερκερδών των παρόχων ενέργειας



    ΣΧΟΛΙΑ