ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα κοινά αναπτυξιακά σχέδια στην ενέργεια και τα δίκτυα και οι επενδύσεις θα βρεθούν στο επίκεντρο του 1ο Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας (SaudiHellenic Strategic Partnership Council) που θα συνεδριάσει σήμερα στην πόλη Αλ Ούλα της Σαουδικής Αραβίας.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ταξιδεύει στην Αλ Ούλα μαζί με 7 υπουργούς της κυβέρνησης, τους Γιώργο Γεραπετρίτη, Νίκο Δένδια, Θεόδωρο Σκυλακάκη, Τάκη Θεοδωρικάκο, Λίνα Μενδώνη, Ολγα Κεφαλογιάννη και Γιάννης Βρούτση.
Πρόκειται για την πρώτη συνεδρίαση του οργάνου που είχαν συμφωνήσει να συστήσουν ο Ελληνας πρωθυπουργός με τον πρίγκιπα-διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, στην Αθήνα το 2022 και στη σημερινή επίσκεψη, οι επτά υπουργοί, που θα υπογράψουν συμφωνίες συνεργασίας με τους Σαουδάραβες ομολόγους τους στους αντίστοιχους τομείς αρμοδιοτήτων τους.
Η δημιουργία πολιτικών συμμαχιών που βασίζονται στην ενέργεια και την οικονομία, αποτελεί προτεραιότητα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που με την πολιτική του στοχεύει να αναδείξει την Ελλάδα ως ενεργειακή πύλη προς την Ευρώπη, δημιουργώντας ταυτόχρονα δεσμούς σταθερότητας με τις ισχυρές χώρες της περιοχής με κοινούς στόχους την πράσινη ανάπτυξη, την ενεργειακή ασφάλεια και την ευημερία.
Ειδικά, η Ελλάδα με τη Σαουδική Αραβία, στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων, μοιράζονται παρόμοια συμφέροντα όσον αφορά τον Διάδρομο Ινδίας-Μ.Ανατολής-Ευρώπης, ο οποίος θα αναπτύξει περαιτέρω τις γέφυρες μεταξύ Ασίας και Ευρώπης.
Εξάλλου, σε μια εποχή που η ενεργειακή μετάβαση περνάει στη δεύτερη φάση της, η παρουσία των διασυνδέσεων καθορίζει που θα παράγεται η πράσινη ενέργεια αύριο.
Η Σαουδική Αραβία όπως και οι υπόλοιπες χώρες του Αραβικού Κόλπου προετοιμάζονται για την εποχή μετά το πετρέλαιο, με στόχο να παραμείνουν ισχυρές εξαγωγικές δυνάμεις ενέργειας, διευρύνοντας τη δραστηριότητας σε νέους τομείς όπως ο πράσινος ηλεκτρισμός.
Το Ριάντ, παράλληλα με το πετρέλαιο, φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε διεθνή κόμβο παραγωγής πράσινης ενέργειας, έχοντας θέσει στόχο το 2030 τουλάχιστον το 50% της ενέργειας που θα καταναλώνεται στη χώρα να προέρχεται από ΑΠΕ.
Και προγραμματίζονται 800 νέοι σταθμοί διανομής στη χώρα, επέκταση των γραμμών μεταφοράς κατά 300 χιλιόμετρα, νέα έργα που εξυπηρετούν την αυξανόμενη ζήτηση και συνδέουν στρατηγικά σημεία, όπως βιομηχανικές περιοχές και μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και σε ένα εκτεταμένο δίκτυο διασύνδεσης με γειτονικές χώρες στον Κόλπο.
Το βασικό πλεονέκτημα βέβαια της περιοχής είναι οι πολύ χαμηλές τιμές. Σε διαγωνισμό που έγινε το περασμένο φθινόπωρο για 3,7 GW φωτοβολταικών στη Σαουδική Αραβία, οι χαμηλότερες προσφορές ανήλθαν σε 0,0129 $/kWh, σύμφωνα με το περιοδικό pv magazine International.
Τα σχέδια αυτά συζητήθηκαν τις προηγούμενες μερες μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ. Σκυλακάκη και του σαουδάραβα ομολόγου του Abdulaziz bin Salman bin Abdulaz σε τηλεδιάσκεψη, ενόψει της επικείμενης επίσκεψης Μητσοτάκη στο Ριάντ τη Δευτέρα.
Saudi Greek Interconnection
“Πιο κοντά” θα έρθει η Ελλάδα με τη Σαουδική Αραβία, με δύο διασυνδέσεις, το Saudi Greek Interconnection για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και το East to Med data Coridor για τη μεταφορά δεδομένων δύο σχέδια, που λόγω της μεγάλης γεωστρατηγικής και οικονομικής σημασίας, αποτελούν προτεραιότητα.
Το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης που θα συνδέσει την Ελλάδα με τη Σαουδική Αραβία είναι ο Saudi Greek Interconnection που σχεδιάζεται από το κοινό σχήμα ΑΔΜΗΕ – National Grid. Έχουν ήδη ανατεθεί οι μελέτες σκοπιμότητας, οι οποίες αναμένεται να έχουν παραδοθεί μέχρι τον Αύγουστο 2025.
Πρόκειται για μια διασύνδεση μήκους άνω των 2.000 χλμ, που μπορεί να δώσει τη δυνατότητα να μεταφέρονται τεράστιες ποσότητες «πράσινης» ενέργειας από τη Μεσόγειο προς την κεντρική Ευρώπη, όπου βρίσκονται τα μεγάλα κέντρα κατανάλωσης. Όπως έχει δηλώσει ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης στόχος είναι η ένταξη της διασύνδεσης στα Έργα Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος (PCI) για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως ορίζεται στο καταστατικό της «Saudi Greek Interconnection”, ο ΑΔΜΗΕ και η National Grid θα κατέχουν μερίδιο 50% έκαστος.
Η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της «Saudi Greek Interconnection” έχει ως εξής:
1. Waleed Al-Saadi, Πρόεδρος Δ.Σ.
2. Μάνος Μανουσάκης, Διευθύνων Σύμβουλος
3. Abulaziz Almuhaiza, Οικονομικός Διευθυντής – Μέλος Δ.Σ.
East to Med data Coridor
Το σχέδιο για το καλώδιο μεταφοράς δεδομένων που είναι γνωστό ως EMC, προβλέπει τη σύνδεση της Ελλάδας με την Κύπρο, το Ισραήλ, την Παλαιστίνη, την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία, με δυνατότητα επέκτασης των καλωδιακών υποδομών έως τη Σιγκαπούρη και τη Μαλαισία.
Πρόκειται για project που αναβαθμίζει ουσιαστικά τη θέση της χώρας μας ως κόμβου για την αποθήκευση και διανομή data στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, αποφέροντας απτά οικονομικά και γεωστρατηγικά οφέλη αφού δημιουργεί ένα Περιφερειακό Ψηφιακό Κόμβο ανάμεσα σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική και Ασία.
Η πρόταση για την κατασκευή του EMC τέθηκε για πρώτη φορά από την ελληνική πλευρά στον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στο πλαίσιο της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ριάντ, τον Οκτώβριο του 2021, όπου συμφωνήθηκε να προχωρήσει το έργο.
Πρόκειται για ένα καλώδιο οπτικής ίνας μεταφοράς δεδομένων που θα συνδέσει την Ευρώπη με την Σαουδική Αραβία και φορέας υλοποίησης του έργου θα είναι το κοινοπρακτικό σχήμα με την επωνυμία EMC Subsea Cable Company Ltd στο οποίο με 25% θα συμμετέχει η ΔΕΗ.
Η ΔΕΗ θα καλύψει με ίδια κεφάλαια τη συμμετοχή της κατά 25% στην EMC Subsea Cable Company Ltd παραχωρώντας στη συνδεδεμένη με αυτήν εταιρεία εμπράγματες εξασφαλίσεις περιουσιακών της στοιχείων. Στο πλαίσιο της χρηματοδότησης του έργου, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ήδη γίνει οι πρώτες επαφές με τις συστημικές τράπεζες, (Εθνική, Πειραιώς, Alpha) και την σαουδαραβική Bank Aljazira, οι οποίες θα αναλάβουν το 60% της χρηματοδότησης της ΕΜC με το υπόλοιπο 40% να αποτελεί το μετοχικό κεφάλαιο.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ζαχαράκη: Ανοίγει την Τετάρτη η πλατφόρμα «Σπίτι Μου ΙI» – Μέσω gov.gr η αίτηση επιλεξιμότητας
- Χρυσοχοΐδης για το τροχαίο με τον 22χρονο Παναγιώτη στην Κρήτη: Δεν εφαρμόστηκε ο νόμος, θα αποδοθούν ευθύνες σε όσους πρέπει
- Γιάννης Πουλιανός: Έρχεται η Optima leasing για να καλύψει μια σημαντική ανάγκη στην ελληνική αγορά
- Θεοδωρικάκος: Πιο ισορροπημένος και δίκαιος ο νέος δείκτης για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας