• Ενέργεια

    Γ. Περιστέρης (ΤΕΡΝΑ): Στόχος τα 2.000 MW – Προς ομολογιακό 120-150 εκατ. ευρώ

    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

    Γιώργος Περιστέρης, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ


    Τη δυναμική της αναπτυξιακή πορεία στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας συνεχίζει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και πλέον ο στόχος είναι να φτάσει τα 2.000 ΜW, σύμφωνα με όσα τόνισε ο κ. Γιώργος Περιστέρης στο πλαίσιο της σημερινής Γενικής Συνέλευσης.

    Αναφερόμενος στη δυναμική πορεία της εταιρείας τα τελευταία 25 χρόνια η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, σημείωσε ότι την περίοδο αυτή έγινε πρωταγωνιστής στην Ελλάδα και την Ευρώπη στον κλάδο των ανανεώσιμων και είναι η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιείται διεθνώς:«Είχαμε στόχο τα 1000 MW τον πετύχαμε και τώρα ο επόμενος στόχος που βάζουμε είναι η παραγωγική μας δυναμικότητα να φτάσει τα 2000 ΜW πραγματοποιούμε συνεχώς επενδύσεις και σήμερα είναι σε εξέλιξη επενδύσεις 300 MW».

    Όπως αναφέρθηκε στο πλαίσιο της Συνέλευσης, η διοίκηση της εταιρείας προσανατολίζεται στην έκδοση ενός ομολογιακού δανείου 120-150 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού της προγράμματος και την αποπληρωμή προηγούμενου ομολογιακού δανείου.

    «Όλοι επενδύουν στην αποθήκευση ενέργειας. Εμείς δεν έχουμε ούτε θεσμικό πλαίσιο»

    Η Ελλάδα μένει πίσω στις παγκόσμιες εξελίξεις στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καθώς το θεσμικό πλαίσιο στον ιδιαίτερης σημασίας τομέα αποθήκευσης ενέργειας ούτε καν έχει ξεκινήσει να διαμορφώνεται.

    «Πλέον όλος ο κόσμος επικεντρώνεται στον τομέα των ΑΠΕ και τώρα όλοι στρέφονται στον τομέα της αποθήκευσης. Η πολύ μεγάλη αποθήκευση είναι ένας τομέας που γίνονται κοσμογονικές εξελίξεις στις ΗΠΑ, στην Κίνα αλλά και την Ευρώπη όπως ένα σχετικό έργο που ανακοινώθηκε στην Πορτογαλία. Παρά τις οχλήσεις μας δεν έχουμε καταφέρει να ξεκινήσει στην Ελλάδα την σύνταξη ενός θεσμικού πλαισίου που είναι απαραίτητο για να ξεκινήσουν τέτοιες επενδύσεις.

    »Το θέμα της αποθήκευσης της αντλιοταμίευσης, δημιουργεί σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας και αφορά την Ελλάδα γενικά και είναι ο μόνος τρόπος για να αποθηκευτεί η ενέργεια των ΑΠΕ.»

    »Ο τομέας των ΑΠΕ έχει  ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας  καθώς το Αιγαίο έχει πολύ υψηλό αιολικό δυναμικό, περιβαλλοντικά είναι εύκολες και άνετα μπορεί αν γίνει η χωρά μας η μπαταρία του Νότου», εξήγησε ο κ. Περιστέρης.

    Αναφερόμενος στον άλλο τομέα δράσης της εταιρείας, τη διαχείριση απορριμμάτων,  σημείωσε ότι το πρώτο έργο της Ηπείρου έχει μπει σε λειτουργία και σύντομα μετά από πολλά εμπόδια θα ξεκινήσει και το έργο της Πελοποννήσου, μέσω των ΣΔΙΤ που είναι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος για αυτά τα έργα.

    Έργα ΑΠΕ 2019

    Για φέτος η εταιρεία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται στην ελληνική και στις διεθνείς αγορές ΑΠΕ και στον τομέα της πράσινης οικονομίας γενικότερα και σήμερα διαθέτει συνολικά 1512 ΜW σε λειτουργία και κατασκευή.

    Ήδη από τις 17//1/2019 άρχισε η δοκιμαστική λειτουργία αιολικού πάρκου 18,4 ΜW στην Εύβοια και προετοιμάζεται η έναρξη κατασκευής αιολικού πάρκου 30 MW στη Βοιωτία.

    Προς το τέλος του τρίτου τριμήνου θα ξεκινήσει να κατασκευάζει 9 αιολικά πάρκα ισχύος 121 ΜW σε 9 σημεία στην Εύβοια, που θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2020.

    Ήδη διαθέτει 493 ΜW παραγωγική δυναμικότητα στις ΗΠΑ και είναι σε φάση κατασκευής στο Τέξας επιπλέον επένδυση 158 ΜW που θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2019  και τότε  η εταιρεία θα διαθέτει στις ΗΠΑ παραγωγική δυναμικότητα 651 ΜW.

    Εκτός όμως από αυτές τις επενδύσεις που είναι σε εξέλιξη εξετάζεται η υλοποίηση και  νέων επενδύσεων ΑΠΕ σε Ελλάδα και ΗΠΑ συνολικού δυναμικού 200 ΜW.

    Η Γενική Συνέλευση της εταιρείας αποφάσισε τη μη διανομή μερίσματος για τη χρήση 2018 καθώς τον Οκτώβριο είχε πραγματοποιήσει επιστροφή κεφαλαίου. Ανάλογα με το εύρος των επενδυτικών προγραμμάτων θα καθοριστεί τα επόμενα χρόνια η μερισματική πολιτική της εταιρείας, αλλά σύμφωνα με τον κ. Περιστέρη ο στόχος είναι να αυξηθεί η διανομή μερισμάτων.



    ΣΧΟΛΙΑ