Ξεμπλοκάρει από το ΣτΕ το υβριδικό έργο στο Αμάρι Κρήτης που υλοποιεί η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στο Αμάρι Κρήτης.

Σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από το διατακτικό – καθώς ακόμα η σχετική απόφαση δεν έχει καθαρογραφεί – το ΣτΕ απέρριψε σχεδόν όλα τα επιχειρήματα κατά της υλοποίησης του έργου. Το ΣτΕ αναγνώρισε μόνο δύο ζητήματα και οι σχετικές λύσεις έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες πολύ κοντά στο ζήτημα το ΣτΕ δεν εντόπισε πρόβλημα σχετικά με το αντλησιοταμιευτικό κομμάτι του έργου. Όσον αφορά το αιολικό πάρκο το ΣτΕ αναγνώρισε μόνο την ανάγκη εκπόνησης Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης, καθώς και απομάκρυνσης 4 ανεμογεννητριών.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν πως τα παραπάνω ζητήματα έχουν ήδη αντιμετωπιστεί. Η απαραίτητη μελέτη έχει ολοκληρωθεί, ενώ νωρίτερα μέσα στη χρονιά εγκρίθηκε από τις αρμόδιες αρχές τροποποίηση του σχεδιασμού του αιολικού πάρκου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί ο αριθμός των ανεμογενντριών του πάρκου, χωρίς ωστόσο να μειωθεί η ισχύς του η οποία ανέρχεται στα 72 MW.

Το έργο

Πρόκειται για το υβριδικό έργο παραγωγής και αποθήκευσης καθαρής ενέργειας που αναπτύσσει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στο Αμάρι της Κρήτης

Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του ανέρχεται στα 153 MW και συνολικά το έργο αποτελεί το μεγαλύτερο υβριδικό έργο στην Ευρώπη και το πρώτο τέτοιου μεγέθους και χαρακτηριστικών στην Ελλάδα.

Πρακτικά, θα παράγεται και θα αποθηκεύεται καθαρή ενέργεια μέσω της μεθόδου της αντλησιοταμίευσης, η οποία είναι ο μόνος τρόπος αξιόπιστης, στρατηγικής αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, που επιτρέπει την ενσωμάτωση μεγαλύτερου ποσοστού ενέργειας από ΑΠΕ, καλύπτοντας πιθανά προβλήματα ευστάθειας του συστήματος λόγω της απρόβλεπτης φύσης της παραγωγής των ΑΠΕ.

Σημειώνεται πως οι λύσεις αποθήκευσης με αυξημένη προστιθέμενη αξία, όπως τα υβριδικά και η αντλησιοταμίευση, αποτελούν προτεραιότητα συνολικά για την Ευρώπη, εξασφαλίζοντας κοινοτική χρηματοδότηση και στήριξη, ενώ το συγκεκριμένο έχει ενταχθεί από την κυβέρνηση και στις Στρατηγικές Επενδύσεις.

Εκτός από την εθνική και ευρωπαϊκή σημασία του έργου, εξαιρετικά σημαντική είναι και η συμβολή του στην τοπική κοινωνία αφού δημιουργεί 1.000 νέες θέσεις εργασίας με την εκκίνηση του έργου και τουλάχιστον 100 για την περίοδο λειτουργίας.

Το έργο, επίσης, ενώ τροφοδοτεί τους τοπικούς δήμους και κοινότητες με 110 εκατομμύρια ευρώ πρόσθετα έσοδα σε ορίζοντα 25ετίας, και εξασφαλίζει στους κατοίκους μειωμένο τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος και προστατεύει τοπικά από ακραία καιρικά φαινόμενα όπως πλημμύρες.

Διαβάστε επίσης

Γιώργος Περιστέρης (ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή): Έπρεπε να είχαμε προχωρήσει πολύ νωρίτερα με την προώθηση των ΑΠΕ – mononewsTV

Τέρνα Ενεργειακή: Χωρίς δικαίωμα στο μέρισμα από τη Δευτέρα 4 Ιουλίου