ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ένα ακόμη σημαντικό έργο για την απεξάρτηση της χώρας από τον περιβαλλοντικά και οικονομικά ζημιογόνο λιγνίτη ενισχύεται χρηματοδοτικά μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.
Πρόκειται για τη μονάδα αντλησιοταμίευσης, συνολικής ισχύος 680 MW και προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ, που θα κατασκευάσει η Τέρνα Ενεργειακή στην Αμφιλοχία.
Όπως αναφέρεται στη χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ελληνικό μέτρο για τη στήριξη κατασκευής και τη λειτουργία του παραπάνω project, η οποία αναμένεται έως και το 2026, έλαβε το πράσινο φως και θα δεσμευθούν πόροι αξίας 250 εκατ. ευρώ, που ανέρχονται στο ήμισυ του συνολικού προϋπολογισμού του έργου.
Το εν λόγω έργο της ΤΕΝΕΡΓ αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση της εισηγμένης όσον αφορά τα έργα αποθήκευσης ενέργειας στη χώρα. Μέσω αυτού θα παράγονται περί τις 816 GWh ηλεκτρικής ενέργειας και θα υπάρξουν πολλαπλά οφέλη σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας, περιβάλλοντος και επίτευξης του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).
Μέσω του έργου στην Αμφιλοχία καθίσταται δυνατή η αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, καθώς παρέχεται στο διασυνδεδεμένο δίκτυο η απαιτούμενη ευελιξία και σταθερότητα για ασφαλή και αποδοτική μεταφορά και διανομή του ηλεκτρικού ρεύματος.
Ταυτόχρονα επιτυγχάνεται η σταθεροποίηση των τιμών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και στην ταχεία ανταπόκριση στις μεταβολές της ζήτησης, ενώ η απεξάρτηση της χώρας μας από τα ορυκτά καύσιμα (εισαγόμενα και παραγόμενα) καθώς και η ενεργειακή της αυτονομία γίνεται ολοένα και πιο δυνατή.
Μέσω της μεθόδου της αντλησιοταμίευσης η Ελλάδα θα μετατραπεί σε μία «μπαταρία» στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αναβαθμίζοντας κατ’ αυτό τον τρόπο ακόμα περισσότερο το ρόλο της ως ενεργειακού παίκτη στη γεωπολιτική σκακιέρα των Βαλκανίων.
Επιπλέον, όπως ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, σε σχετική δήλωσή του ύστερα από την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το έργο, εκτός από τον σημαντικό ρόλο που θα διαδραματίσει για την εθνική επάρκεια ισχύος και την ασφάλεια εφοδιασμού του ηλεκτρικού συστήματος, θα συμβάλει και στην ανάπτυξη της περιοχής, καθώς θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 1.200 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής των μονάδων αποθήκευσης ενέργειας στην Αμφιλοχία, ενώ κατά τη λειτουργία του έργου θα απασχολούνται 120 άτομα.
Έτσι η Αμφιλοχία θα αναδειχθεί ως νέος ενεργειακός κόμβος, ενώ θα μπει σε μία νέα αναπτυξιακή τροχιά δίνοντας λύση στο brain drain με την επιστροφή εξειδικευμένων Ελλήνων επιστημόνων και τεχνικού προσωπικού από το εξωτερικό (brain regain).
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οδηγούμε τo Hyundai Bayon
- Πιτσιλής για influencers: Έχουν υποχρέωση να πληρώνουν φόρο – Αυτή τη στιγμή ελέγχεται μια ομάδα ανθρώπων
- Κριστίν Λαγκάρντ: Η ΕΕ πρέπει να είναι προετοιμασμένη για τους εμπορικούς δασμούς Τραμπ
- Μαίρη Βιδάλη: Σπαρακτική ανάρτηση μετά τον θάνατο του γιου της – «Ο Κάρολος κι εγώ σας ευχαριστούμε»…