Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Γιώργος Περιστέρης: Τι σκέφτεται μετά την πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Γιώργος Περιστέρης, CEO της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της Τέρνα ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

Γιώργος Περιστέρης, CEO της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της Τέρνα ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι πωλήσεις των μεριδίων των μεγαλομετόχων της Τέρνα Ενεργειακή προς τη Masdar, οι οποίες θα ακολουθήσουν την πώληση του 37% της εταιρείας από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη Masdar, μετά τη σχετική απόφαση της χθεσινής Γενικής Συνέλευσης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Θα ακολουθήσει η έκδοση του σχετικού ενημερωτικού δελτίου για τη δημόσια πρόταση η οποία και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους

Όπως αναφέρθηκε στη χθεσινή Γενική Συνέλευση, η ολοκλήρωση της συναλλαγής θα φέρει στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ επιπλέον ρευστότητα 900 εκατ. ευρώ στα ταμεία του Ομίλου, ενώ παράλληλα θα βελτιωθεί περαιτέρω το χρηματοδοτικό προφίλ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, καθώς θα αφαιρεθεί και σχετικός δανεισμός ύψους 1,1 δισ. ευρώ.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η ανωτέρω συμφωνία, προβλέπει τη δυνατότητα συμμετοχής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη νέα γενιά των επενδύσεων στην παραγωγή κι αποθήκευση καθαρής ενέργειας που θα υλοποιήσει στο μέλλον η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, όπως μεταξύ άλλων στα έργα αντλησιοταμίευσης και στα υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Δηλαδή, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ παραμένει στην ενέργεια καθώς διατηρεί δικαίωμα συμμετοχής με 50% σε όποια έργα την ενδιαφέρουν πως οι αντλησιοταμιεύσεις (π.χ. στο έργο της Αμφιλοχίας) και τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, ενώ επίσης προβλέπεται πως η κατασκευή των συγκεκριμένων έργων θα γίνεται από τη θυγατρική ΤΕΡΝΑ.

“Η συμμετοχή αυτή θα διατηρήσει την επενδυτική μας παρουσία σε πολλά υποσχόμενους νέους τομείς ενεργειακών υποδομών, ενώ λειτουργεί προς όφελος και της θυγατρικής μας ΤΕΡΝΑ που διατηρεί πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατασκευή καίριας σημασίας ενεργειακών έργων”, τόνισε ο κ. Περιστέρης.

Για τα επόμενα έργα αντλησιοταμίευσης που αναπτύσσει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, με βάση τη συμφωνία, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει δικαίωμα να ζητήσει να είναι συνεπενδυτής με ποσοστό 50%, όπως και στα υπεράκτια αιολικά με πρώτο το έργο των 250 MW που προωθείται ανοικτά της Αλεξανδρούπολης.

Για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) ο κ. Περιστέρης τόνισε πως πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα οι επενδύσεις σε αποθήκευσης, ενώ σχολιάζοντας τα πλωτά αιολικά είπε πως ακόμη δεν γνωρίζουμε ούτε σε ποιες περιοχές θα γίνουν ότι τι ισχύς θα έχουν.

Η σημασία της εξαγοράς – Εγκαινιάζει μια νέα εποχή

Η μεγάλη συμφωνία για την πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με αποτίμηση 3,5 δισ. ευρώ αποτελεί τη μεγαλύτερη άμεση ξένη επένδυση στη χώρα και ταυτόχρονα αποτελεί ορόσημο για τις εξελίξεις στην αγορά των ΑΠΕ με την είσοδο σε αυτή ενός ισχυρού επενδυτή.

Ο νέος επενδυτής εισέρχεται στην ελληνική αγορά αποφασισμένος να επενδύσει για την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας, διατηρώντας τη δομή της και αυξάνοντας την αξία της και δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στην αγορά ενέργειας της χώρας.

Η μεγαλύτερη επιτυχία του Γιώργου Περιστέρη είναι ότι εκτός από το υψηλό τίμημα που εξασφάλισε για όλους τους μετόχους της, βρήκε έναν αγοραστή που δεν είναι επενδυτικό κεφάλαιο που επιδιώκει πρόσκαιρες αποδόσεις αλλά μια εταιρεία παραγωγής ενέργειας που σχεδιάζει ισχυρή ανάπτυξη στις ΑΠΕ.

Ενίσχυση 2 δισ. για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Στα σημαντικά  οφέλη του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ από την πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αναφέρθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Περιστέρης.

Με την πώληση του 37% στη Masdar η ταμειακή θέση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ενισχύεται κατά 850 εκατ. ευρώ, ενώ μειώνονται οι ενοποιημένες δανειακές υποχρεώσεις κατά 1,1 δισ. ευρώ, αφού πλέον δεν θα ενοποιούνται τα δάνεια της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Στρατηγική του ομίλου είναι συνεχίζει να ενισχύει τη θέση που έχει στον τομέα των παραχωρήσεων και των υποδομών με πρόσφατη την έναρξη της νέας σύμβασης παραχώρησης της Αττικής Οδού.

Σύντομα, είπε, αναμένεται και η υπογραφή της παραχώρησης του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), ενώ στο χαρτοφυλάκιο του ομίλου θα προστεθούν και άλλα δύο ΣΔΙΤ στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων (δύο μονάδες στην Κεντρική Μακεδονία η μία από τις οποίες εκτελείται με ΣΔΙΤ) και των αρδευτικών δικτύων (έργα σε Νέστο και Κρήτη).

Η εταιρεία εμπλουτίζει το χαρτοφυλάκιό της με νέα έργα διαχείρισης απορριμμάτων στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας με συνολικό προϋπολογισμό της τάξης των 450 εκατ. ευρώ και δυναμικότητας άνω τον 300.000 τόνων που καθιστούν τον Όμιλο πρωταγωνιστή και σε αυτό το κομμάτι της αγοράς σε συνδυασμό με τα έργα της Ηπείρου και της Πελοποννήσου, που ήδη βρίσκονται σε λειτουργία.

«Κινούμαστε για το μέλλον», τόνισε χθες ο κ. Περιστέρης, εξηγώντας ότι η συναλλαγή αυτή δεν είναι μία μεμονωμένη κίνηση. Αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου στρατηγικού σχεδιασμού, που εκτυλίσσεται εδώ και χρόνια και που στόχο έχει να καταστήσει την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κυρίαρχη δύναμη στον τομέα των υποδομών κάθε είδους σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Και η προσπάθειά μας αποδίδει καρπούς. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει πράγματι κατακτήσει ηγετική θέση στους τομείς των κατασκευών και των παραχωρήσεων, έχοντας πλέον στο χαρτοφυλάκιό της έργα και υποδομές πολύ μεγάλης αξίας, που διασφαλίζουν ένα ακόμα καλύτερο μέλλον για τους εργαζόμενους, τους συνεργάτες και φυσικά τους μετόχους μας, όλους εσάς. Συνεχώς προετοιμαζόμαστε για νέα έργα που έρχονται στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, στοχεύοντας στην διεύρυνση και διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου μας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της εταιρείας.

Διαβάστε επίσης:

Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ): Δεν φεύγουμε από την ενέργεια – Εγκρίθηκε από τη ΓΣ η πώληση του 37% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στη Masdar

Masdar: Θα συνεχίσει τις εξαγορές – Στόχος να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους ΑΠΕ στον κόσμο

Sand Castle House: Η εντυπωσιακή βίλα ενός δισεκατομμυριούχου στο Σαν Ντιέγκο που πωλείται έναντι 108 εκατομμυρίων δολαρίων