ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος από τη Ρωσία στην Φινλανδία σταμάτησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής προς το Σάββατο, μετά την σχετική ανακοίνωση του ρωσικού παρόχου, δήλωσε στο AFP αξιωματούχος του φορέα διαχείρισης του φινλανδικού δικτύου ηλεκτροδότησης.
Η επιχείρηση που είναι υπεύθυνη για τις πωλήσεις ρωσικού ηλεκτρικού ρεύματος στην Φινλανδία, η RAO Nordic, είχε ανακοινώσει την Παρασκευή την πρόθεσή της να σταματήσει τις παραδόσεις της τα μεσάνυχτα, επικαλούμενη ληξιπρόθεσμες οφειλές, την ώρα που η Φινλανδία ετοιμάζεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά της για ένταξη στο NATO.
Σε δήλωσή του προς το αμερικανικό περιοδικό Newsweek, το υπουργείο Εξωτερικών της Φινλανδίας ανέφερε πως η Φινλανδία «είναι κυρίαρχο κράτος και λαμβάνει ανεξάρτητες αποφάσεις για την ασφάλεια και την άμυνά της».
«Η Φινλανδία γνωρίζει τις διάφορες προκλήσεις που εμπλέκονται στη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ και είναι προετοιμασμένη για ποικίλες υβριδικές απειλές, κυβερνοαπειλές και στρατιωτικά μέσα πίεσης» ανέφερε χαρακτηριστικά στη δήλωσή του το φινλανδικό ΥΠΕΞ.
Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει πως μια ενδεχόμενη ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα αποτελέσει «απειλή για τα εδάφη της» και θα φέρει τη Φινλανδία απέναντι από τη Μόσχα.
Σε δήλωσή του, την Παρασκευή, το υπουργείο εξωτερικών της Φινλανδίας τόνισε ότι η χώρα «είναι έτοιμη να απαντήσει σε κάθε είδους ρωσική πίεση», σχολιάζοντας τις απειλές της Ρωσίας σε περίπτωση που το Ελσίνκι προχωρήσει στην ένταξη του στο ΝΑΤΟ.
Σε δήλωσή του προς το αμερικανικό περιοδικό Newsweek, το υπουργείο Εξωτερικών της Φινλανδίας ανέφερε πως η Φινλανδία «είναι κυρίαρχο κράτος και λαμβάνει ανεξάρτητες αποφάσεις για την ασφάλεια και την άμυνά της».
«Η Φινλανδία γνωρίζει τις διάφορες προκλήσεις που εμπλέκονται στη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ και είναι προετοιμασμένη για ποικίλες υβριδικές απειλές, κυβερνοαπειλές και στρατιωτικά μέσα πίεσης» ανέφερε χαρακτηριστικά στη δήλωσή του το φινλανδικό ΥΠΕΞ.
Πρώτη συζήτηση σήμερα στο ΝΑΤΟ για την Φινλανδία
Οι υπουργοί Εξωτερικών του NATO θα συναντηθούν στο Βερολίνο, στη Γερμανία, αυτό το σαββατοκύριακο για να συζητήσουν τη μακροπρόθεσμη στρατηγική τους, μαζί με τις πιθανές προοπτικές ένταξης στην Ατλαντική Συμμαχία της Φινλανδίας και της Σουηδίας.
Το NATO έχει δει αιφνίδια άνοδο της γεωπολιτικής του σημασίας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και σύντομα μπορεί να αποκτήσει νέα μέλη.
Η άτυπη σύνοδος του Βερολίνου γίνεται μερικές μέρες μετά τη δήλωση του προέδρου και της πρωθυουργού της Φινλανδίας ότι τάσσονται υπέρ της ένταξης της για καιρό ουδέτερης χώρας τους στο NATO, με την επίσημη απόφαση να αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο, Κυριακή, ενώ και η γειτονική Σουηδία αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή της σχετικά με μια ένταξή της στο NATO τις ερχόμενες μέρες.
Η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε και ο Φινλανδός ομόλογός της Πέκα Χααβίστο αναμένεται να συμμετάσχουν στην σύνοδο αυτή στο Βερολίνο.
Στο τραπέζι η παρουσία του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη
Στην διήμερη συνάντηση, που φιλοξενείται από τη Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ και στην οποία θα μετάσχει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, αναμένεται να αρχίσει η τελική φάση των διαπραγματεύσεων για την Στρατηγική Αντίληψη του NATO, το κατευθυντήριο έγγραφο της συμμαχίας για τα επόμενα χρόνια.
Η Στρατηγική Αντίληψη αναμένεται να παρέχει μια μακροπρόθεσμη απάντηση στις αυξανόμενες εντάσεις με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης μιας διευκρίνισης του τρόπου περαιτέρω ενίσχυσης της παρουσίας του NATO στην ανατολική Ευρώπη και, για πρώτη φορά, καθοδήγηση όσον αφορά την Κίνα.
Το τελικό προσχέδιο αναμένεται να υιοθετηθεί από τους ηγέτες του NATO στην επερχόμενη σύνοδο κορυφής τους που προβλέπεται να διεξαχθεί στην Μαδρίτη τον Ιούνιο.
Το θέμα του τρόπου ανταπόκρισης στις συνέπειες του ρωσικού πολέμου βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο των συνομιλιών στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της G7 που άρχισε χθες και θα ολοκληρωθεί σήμερα στη βόρεια Γερμανία.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος συμμετείχε στη σύνοδο, προειδοποίησε κατά μιας κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, ενώ η Βρετανία τάχθηκε κατά την σύνοδο υπέρ της παροχής περισσότερων όπλων στην Ουκρανία.
Η ΕΕ ανακοίνωσε εξάλλου χθες ότι σχεδιάζει να χορηγήσει στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις επιπρόσθετη βοήθεια 500 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία αναμένεται να εγκριθεί από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.
Διαβάστε επίσης:
Απαντά στις απειλές της Ρωσίας η Φινλανδία: Είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο
Οι ΗΠΑ εξετάζουν γιατί ο Ερντογάν διαφωνεί με την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο NATO
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Φουστανέλες και τσαρούχια, τα σκληρά χρόνια του Στέφανος κι ο Αλέξης με το κιάλι
- Αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις σήμερα
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών