ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το πολιτικό ζήτημα των πληρωμών σε ρούβλια ή ευρώ έγινε …τεχνική λεπτομέρεια καθώς η Ευρώπη επιλέγει να ανταποκριθεί στη ρωσική απαίτηση, αλλά και να μη θέτει θέμα παραβίασης κυρώσεων. Χωρίς να μπορεί να αρνηθεί τις πληρωμές με τη ρωσική μέθοδο, προκαλώντας τη διακοπή της ροής του ρωσικού αερίου, περιορίζεται στο να τονίζει ότι δε θα πληρώσουν οι ευρωπαϊκές εταιρείες απευθείας σε ρούβλια, κάτι που ούτως ή άλλως δεν είχε ζητηθεί από τη ρωσική πλευρά.
Στο Συμβούλιο υπουργών Ενεργείας τη Δευτέρα, όπως είπε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, θα ληφθούν οι αποφάσεις για την πληρωμή του ρωσικού φυσικού αερίου και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα πληρώσει την Gazprom με έναν τρόπο που δε θα παραβιάζονται οι κυρώσεις και θα διασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλειας της χώρας. Όπως ανέφερε, η χωρά μας θα πληρώσει στις 20 Μαΐου τα φορτία που παρέλαβε για τον προηγούμενο μηνά και εξήγησε ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου φτάνει το 50% και μερικές φορές το ξεπερνά.
Η χρυσή τομή, που κάνει τις πληρωμές εφικτές χωρίς ανησυχία για “παραβίαση των κυρώσεων” είναι η μέθοδος που έχει υποδείξει η ρωσική πλευρά. Ουσιαστικά, το μόνο που απαιτείται είναι να ανοιχτούν στο όνομα των Ευρωπαίων πελατών λογαριασμοί σε ευρώ και λογαριασμοί σε ρούβλια στην Gazprom Bank. Μετά την πληρωμή σε ευρώ για το φυσικό αέριο που καταναλώνουν, αυτομάτως το ποσό αυτό θα μετατρέπεται σε ρούβλια… μόνο του, χωρίς να το κάνουν οι ευρωπαϊκές εταιρείες…
Έτσι και οι Ευρωπαίοι πελάτες και κυβερνήσεις μπορούν να διαβεβαιώνουν ότι πλήρωσαν σε ευρώ όπως ήδη έκαναν και η Ρωσία να λαμβάνει πληρωμές σε ρούβλια.
Η μετατροπή σε ρούβλια …αποτελεί ένα τεχνικό ζήτημα
Στο ζήτημα του τρόπου πληρωμής στην Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, στο ίδιο μοτίβο, τονίζοντας πως η χώρα θα συνεχίσει να πληρώνει με τρόπο που δε θα παραβιάζονται οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κ. Οικονόμου ανέφερε χαρακτηριστικά πως σε κάθε περίπτωση η χώρα μας θα συνεχίσει να προμηθεύεται ενέργεια. «Ευρώ πληρώναμε, ευρώ θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε», δήλωσε και ανέφερε το πώς θα γίνει η μετατροπή σε ρούβλια αποτελεί ένα τεχνικό ζήτημα.
Την τεχνική αυτή διαδικασία έχουν εξάλλου ήδη αποδεχθεί μια σειρά από εταιρείες, χωρίς τυμπανοκρουσίες.
Από το όχι στα ρούβλια στο… όχι απευθείας στα ρούβλια
Το θέμα θα είχε ξεχαστεί, αν το κανονικό και ολοκληρωτικό όχι στα ρούβλια δεν ανακοίνωναν πριν δύο ημέρες η Βουλγαρία και η Πολωνία με αποτέλεσμα τη διακοπή της τροφοδοσίας τους με φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Η εξέλιξη αυτή απέδειξε ότι ουσιαστικά σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, όπου η ροή φυσικού αερίου συνεχίζεται κανονικά, η μέθοδος πληρωμής έχει προσαρμοστεί στη ρωσική απαίτηση.
Όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφωνούν ότι δε θα πληρώσουν τη Ρωσία απευθείας σε ρούβλια για τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, δήλωσαν υψηλόβαθμοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημειώνοντας ότι οι επόμενες πληρωμές είναι προγραμματισμένες για τις 20 Μαΐου.
«Αυτό που γνωρίζουμε, και υπάρχει συναίνεση επ΄αυτού μεταξύ όλων των κρατών μελών, είναι ότι κανείς δεν είναι πρόθυμος να πληρώσει» σε ρούβλια, δήλωσε ο ένας αξιωματούχος κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων και προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δε γνωρίζει πόσοι αγοραστές έχουν ανοίξει λογαριασμούς για πληρωμές προμήθειας φυσικού αερίου μέσω της Gazprombank, μετά και σε σχετικό δημοσίευμα των Financial Times.
Τι κάνουν οι ενεργειακοί κολοσσοί της Ευρώπης
Σύμφωνα με τις πληροφορίες των FT, ενεργειακοί κολοσσοί της Ευρώπης ετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν ένα νέο σύστημα πληρωμών για το ρωσικό φυσικό αέριο που απαιτεί το Κρεμλίνο, γεγονός που σύμφωνα με τους επικριτές του, θα υπονομεύσει τις κυρώσεις της ΕΕ, θα απειλήσει την ενότητα του μπλοκ και θα προσφέρει δισεκατομμύρια σε μετρητά στη ρωσική οικονομία.
Στους ομίλους αυτούς περιλαμβάνονται δύο από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ρωσικού φυσικού αερίου: Η Uniper με έδρα το Ντίσελντορφ και η OMV με έδρα τη Βιέννη.
Εκπρόσωπος της OMV (Αυστρία) είπε στο Reuters πως η εταιρεία εργάζεται για μια λύση που θα είναι συμβατή με τις κυρώσεις, όμως αρνήθηκε να διευκρινίσει αν αυτό σημαίνει πως θα χρησιμοποιήσει λογαριασμούς, όπως αναφέρεται στο σημερινό δημοσίευμα των FT.
Η γερμανική Uniper πρόκειται να μεταφέρει τις πληρωμές της για το αέριο σε μια ρωσική τράπεζα και δεν θα χρησιμοποιεί πλέον μια τράπεζα με έδρα την Ευρώπη, γνωστοποίησε σήμερα αυτή η εταιρεία κοινής ωφελείας στην εφημερίδα Rheinische Post.
Oμοίως, η ιταλική Eni, άλλος ένας από τους μεγάλους πελάτες της Gazprom, αξιολογεί τις επιλογές της. Η εταιρεία που υποστηρίζεται από τη Ρώμη έχει περιθώριο μέχρι το τέλος Μαΐου, όταν λήγει η επόμενη πληρωμή της για τις ρωσικές προμήθειες, για να λάβει την τελική απόφαση, δήλωσαν Ιταλοί αξιωματούχοι. Η Eni αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί