Για την κλιματική αλλαγή, την πράσινη οικονομία, τον ρόλο των κυβερνήσεων, αλλά και των κεντρικών τραπεζών μίλησε σε συνέντευξή του ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, εκτιμώντας ότι χρειαζόμαστε μεγαλύτερες επενδύσεις, προκειμένου να κάνουμε την επιβεβλημένη μετάβαση στην πράσινη οικονομία.

Παράλληλα εξήγησε, μιλώντας στην εφημερίδα «Γνώμη Πατρών», τους λόγους που θεωρεί ότι ο Βορράς έχει φθηνότερη ενέργεια από τον Νότο, επισημαίνοντας ότι καθυστερούμε να αναπτύξουμε δίκτυα διασύνδεσης, την ώρα που επίσης δεσμευόμαστε και από δημοσιονομικούς περιορισμούς.

1

«Tο κύριο καθήκον για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ανήκει στις κυβερνήσεις, διότι οι κυβερνήσεις είναι αυτές οι οποίες θα βάλουν φόρο στον άνθρακα, οι κυβερνήσεις είναι αυτές, οι οποίες θα επιδοτήσουν τις πράσινες μορφές ενέργειας. Οι κυβερνήσεις είναι αυτές, οι οποίες θα χρηματοδοτήσουν επενδύσεις μαζί με τον ιδιωτικό τομέα», ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.

Όπως υποστήριξε, ο βασικός ρόλος είναι των κυβερνήσεων διότι εκείνες είναι υπεύθυνες για να γίνουν δίκτυα, για να γίνουν φωτοβολταϊκά, για να γίνουν ανεμογεννήτριες.

Ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών

Σχετικά με τον ρόλο των κεντρικών τραπεζών στο συγκεκριμένο θέμα, ανέφερε ότι:

«Πρώτον, η στοχοθεσία μας που είναι η σταθερότητα των τιμών που σημαίνει πληθωρισμός 2%, πριν η κλιματική αλλαγή επιφέρει αστάθεια στις τιμές.

Οι τιμές δηλαδή αυξάνονται και μειώνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής περισσότερο από πριν, άρα δηλαδή αυξάνει την αβεβαιότητα του τόπου μας που είναι η σταθερότητα των τιμών».

«Για παράδειγμα», συνέχισε, «έχει παρατηρηθεί ότι τα καλοκαίρια με την υπερβολική ζέστη οι τιμές αυξάνονται περισσότερο από ό,τι αυξάνονταν τα καλοκαίρια παλιότερα».

Επίσης, επεσήμανε ότι χρειαζόμαστε μεγαλύτερες επενδύσεις τώρα για να αντιμετωπίσουμε και τα φαινόμενά της και για να εκτιμήσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και κυρίως για να κάνουμε την επιβεβλημένη μετάβαση στην πράσινη οικονομία.

Τόνισε πάντως ότι είναι πολλά τα κανάλια μέσω των οποίων επηρεάζεται η οικονομία και η νομισματική πολιτική.

Περνάμε δοκιμασίες στα κριτήρια των stress test

«Από την κλιματική αλλαγή, τώρα στις τράπεζες. Οι τιμές αυξάνονται και μειώνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής περισσότερο από πριν, άρα αυξάνεται η αβεβαιότητα στη σταθερότητα των τιμών.

Σωστά αυξάνεται η αβεβαιότητα ως προς την επίτευξη του κυρίως στόχου των κεντρικών τραπεζών, που είναι η σταθερότητα των τιμών. Σταθερότητα των τιμών σημαίνει πληθωρισμός 2%, έτσι το έχουμε ερμηνεύσει.

Πάμε τώρα στο άλλο κομμάτι που είναι δουλειά μας, οι τράπεζες. Οι τράπεζες λοιπόν έχουν ένα σημαντικό ρόλο να παίξουν και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και στη μετάβαση μέσω των δανείων που δίνουν στις επιχειρήσεις.

Τουτέστιν οι τράπεζες κάνουμε τώρα stress test, δηλαδή περνάμε δοκιμασίες στα κριτήρια των stress test.

Κατά πόσο μπορούν να αντιμετωπίσουν και τον τρόπο που χρησιμοποιείται για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή.

Δηλαδή δημιουργούν ένα business plan που λαμβάνει υπόψη την κλιματική αλλαγή, λαμβάνουν υπόψη τους κινδύνους, τους κλιματικούς κινδύνους στα χαρτοφυλάκιά τους και δίνουν κίνητρα στις επιχειρήσεις. Δίνουμε κίνητρα να προχωρήσουν στην πράσινη μετάβαση», σημείωσε ο κ. Στουρνάρας.

Να γιατί η ενέργεια είναι φθηνότερη στη Βόρεια Ευρώπη από ό,τι στη Νότια

Σε ερώτηση για το εάν είναι εφικτή η άμεση επικράτηση της πράσινης οικονομίας και για το εάν θα πρέπει να υποστηριχθεί από υδρογονάνθρακες εν τω μεταξύ, απάντησε ότι:

«Όταν λέμε πράσινη οικονομία, δεν είναι μόνο το να κάνεις επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά και σε αιολική ενέργεια. Πρέπει παράλληλα να δημιουργηθούν δίκτυα, πρέπει να φτιάξεις αποθηκευτικούς χώρους και σε αυτά τα δύο τελευταία, δυστυχώς η παγκόσμια οικονομία δεν ενήργησε γρήγορα.

Για παράδειγμα, αν δείτε σήμερα τον Ενεργειακό Χάρτη, προβάλλεται ευκρινώς ένα ερώτημα: Γιατί η ενέργεια είναι φθηνότερη στον Βορρά της Ευρώπης από ό,τι είναι στον Νότο της Ευρώπης; Στον Ενεργειακό Χάρτη λοιπόν θα καταλάβετε για ποιο λόγο η Βόρεια Ευρώπη, δηλαδή οι χώρες της, διασυνδέονται με πάρα πολύ πυκνά δίκτυα μεταξύ τους και αυτή είναι η απάντηση».

Όπως εξήγησε ο κ. Στουρνάρας, η πράσινη ενέργεια, είτε είναι αιολική είτε ηλιακή, μέσω των δικτύων, χρησιμοποιείται επιτόπου στη χώρα στην οποία παράγεται, αλλά λόγω έλλειψης δικτύων δεν διοχετεύεται στις υπόλοιπες χώρες στον Νότο.

Δεν είμαστε επαρκώς συνδεδεμένοι

«Δεν είμαστε επί του παρόντος επαρκώς συνδεδεμένοι. Ακόμα δεν έχουμε συνδέσει την ηπειρωτική Ελλάδα με όλα τα νησιά για παράδειγμα. Δεν έχει συνδεθεί ακόμα η Γαλλία με την Ισπανία, δεν έχει συνδεθεί η Ελλάδα με την Ιταλία.

Να λοιπόν, για ποιο λόγο η ενέργεια είναι φθηνότερη στη Βόρεια Ευρώπη από ό,τι στη Νότια. Αυτό το λέω για να σας δώσω να καταλάβετε την σημασία των δικτύων και παράλληλα τι σημαίνει και τι κοστίζει η απουσία των δικτύων. Πολύ απλά η έλλειψη δικτύων είναι ο λόγος αυξημένων τιμών ενέργειας», είπε.

Ερωτηθείς για τον λόγο που ο  Νότος δεν μερίμνησε εγκαίρως για την κατασκευή δικτύων, εξήγησε ότι «Γιατί δεν κατανόησαν έγκαιρα ότι είναι ανεπαρκές να επενδύσεις μόνον σε φωτοβολταϊκά και σε αιολική ενέργεια».

Παράλληλα, τόνισε ότι: «Πρέπει να έχεις αποθηκευτικούς χώρους, μπαταρίες δηλαδή μεγάλες μπαταρίες και κυρίως να έχεις δίκτυα. Αυτό αγνοήθηκε κυρίως στον ευρωπαϊκό Νότο και δεν είναι θέμα κόστους, αλλά γρήγορης προσαρμογής, γιατί αυτή θα αποφέρει τα οφέλη.

Προσπαθούμε να συνδέσουμε την Ελλάδα με την Αίγυπτο, κατόπιν την Ελλάδα με τα Βαλκάνια, την Ελλάδα με την υπόλοιπη Ευρώπη, η Ελλάδα δίπλα στην Αθήνα να γίνει κέντρο ενεργειακό, μεταφέροντας ενέργεια από τη Μέση Ανατολή για την ίδια τη χώρα και την υπόλοιπη Ευρώπη».

Τέλος, ο Διοικητής της ΤτΕ, πρόσθεσε ότι: «Το θέμα της απουσίας δικτύων στη Νότια Ευρώπη ήταν θέμα απρονοησίας, αλλά θα έλεγα ως ένα βαθμό και δημοσιονομικών περιορισμών».

Διαβάστε επίσης: 

Έρευνα της Schneider Electric: Η ενεργειακή απόδοση ως κορυφαία προτεραιότητα στα σπίτια

Σκυλακάκης: Ο ΔΕΔΔΗΕ θα μετράει κάθε μήνα την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος

Macquarie Asset Management: Ποιες θα είναι οι ελκυστικότερες επενδύσεις το 2024