ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν σήμερα πως είναι δεσμευμένες στην υπεράσπιση της Σαουδικής Αραβίας μετά τα πλήγματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και πυραύλους την ευθύνη για τα οποία ανέλαβαν οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες Χούθι της Υεμένης, περιλαμβανομένου και ενός σε μια σαουδαραβική εγκατάσταση που είναι ζωτικής σημασίας για τις εξαγωγές πετρελαίου.
Οι σαουδαραβικές αρχές δήλωσαν ότι δεν υπήρξαν θύματα ή απώλειες περιουσίας από τις χθεσινές επιθέσεις που είχαν στόχο εξωτερικό χώρο αποθήκευσης πετρελαίου στη Ρας Τανούρα, όπου βρίσκεται ένα διυλιστήριο και η μεγαλύτερη στον κόσμο υπεράκτια εγκατάσταση φόρτωσης πετρελαίου, και ένα οικιστικό συγκρότημα στην Νταχράν που χρησιμοποιείται από τον κρατικά ελεγχόμενο πετρελαϊκό κολοσσό Saudi Aramco.
“Οι αποτρόπαιες επιθέσεις των Χούθι εναντίον αμάχων και ζωτικών υποδομών δείχνουν έλλειψη σεβασμού για την ανθρώπινη ζωή και περιφρόνηση για τις ειρηνευτικές προσπάθειες”, ανέφερε η πρεσβεία των ΗΠΑ σε ανάρτησή της στα αραβικά στο Twitter.
“Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται στο πλευρό της Σαουδικής Αραβίας και του λαού της. Η δέσμευσή μας να υπερασπίσουμε το Βασίλειο και την ασφάλειά του είναι σθεναρή.”
Οι Χούθι πολεμούν εναντίον του υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας συνασπισμού στην Υεμένη για έξι χρόνια σε μια σύγκρουση που θεωρείται ευρέως ως ένας πόλεμος δι΄αντιπροσώπων ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Ιράν.
Εκπρόσωπος του σαουδαραβικού υπουργού Άμυνας, ο συνταγματάρχης Τούρκι αλ-Μάλκι, ο οποίος μιλά επίσης εξ ονόματος του συνασπισμού, δήλωσε στο δίκτυο Al Arabiya TV πως το Ιράν προμηθεύει τους Χούθι λαθραία πυραύλους και drones. Η οργάνωση και η Τεχεράνη έχουν αρνηθεί στο παρελθόν αυτές τις κατηγορίες.
Οι αντάρτες Χούθι ανέφεραν πως στη χθεσινή επιχείρησή τους, χρησιμοποιώντας 14 drones και οκτώ βαλλιστικούς πυραύλους επιτέθηκαν επίσης εναντίον στρατιωτικών στόχων στις σαουδαραβικές πόλεις Νταμάμ, Ασίρ και Τζαζάν.
Ο συνασπισμός δήλωσε πως κατέστρεψε 12 drones των Χούθι, χωρίς να διευκρινίσει σε ποιες τοποθεσίες στο βασίλειο, και πως δύο βαλλιστικοί πύραυλοι έπεσαν προς την Τζαζάν.
Το σαουδαραβικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε αργότερα πως αναχαίτισε ένα οπλισμένο drone που ερχόταν από την πλευρά της θάλασσας προτού πλήξει τον στόχο του στη Ρας Τανούρα. Θραύσματα από βαλλιστικό πύραυλο έπεσαν κοντά στο οικιστικό συγκρότημα που χρησιμοποιεί η Aramco.
Οι δύο εγκαταστάσεις στην Ανατολική Επαρχία βρίσκονται στις ακτές του Κόλπου απέναντι από το Ιράν και κοντά στο Ιράκ και στο Μπαχρέιν, περιφερειακή βάση του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. Η Υεμένη βρίσκεται σχεδόν 1.000 χλμ. νοτιοδυτικά στον Κόλπο του Άντεν.
Η Ανατολική Επαρχία έχει τις περισσότερες εγκαταστάσεις παραγωγής και εξαγωγής της Aramco. Το 2019, η Σαουδική Αραβία, η μεγαλύτερη πετρελαιοεξαγωγός χώρα στον κόσμο, δέχθηκε μεγάλη επίθεση σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις μερικά χιλιόμετρα μόλις από τις εγκαταστάσεις που τέθηκαν στο στόχαστρο χθες, την ευθύνη για την οποία επέρριψε το Ριάντ στο Ιράν, που αρνείται την κατηγορία.
Η επίθεση του 2019, την ευθύνη για την οποία ανέλαβαν οι Χούθι, αλλά το Ριάντ λέει πως δεν προήλθε από την Υεμένη, ανάγκασε τη Σαουδική Αραβία να κλείσει προσωρινά περισσότερες από τις μισές εγκαταστάσεις της παραγωγής αργού.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν αργότερα αμερικανικά στρατεύματα και στρατιωτικό εξοπλισμό προκειμένου να ενισχύσουν την αντιαεροπορική και πυραυλική άμυνα του βασιλείου.
Οι Χούθι έχουν εντείνει τις επιθέσεις καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και τα Ηνωμένα Έθνη πιέζουν για μια εκεχειρία προκειμένου να αναβιώσουν οι βαλτωμένες ειρηνευτικές συνομιλίες. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε μια διακοπή στην υποστήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στις επιθετικές επιχειρήσεις στην Υεμένη αλλά είπε πως η Ουάσινγκτον θα εξακολουθήσει να βοηθά τη Σαουδική Αραβία να αμυνθεί.
Χθες, ο υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμός δήλωσε πως οι Χούθι ενθαρρύνθηκαν από την ανάκληση από την κυβέρνηση Μπάιντεν τρομοκρατικών χαρακτηρισμών της οργάνωσης που είχε επιβάλει ο προηγούμενος Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις σε δύο στρατιωτικούς ηγέτες των Χούθι — ήταν τα πρώτα τιμωρητικά μέτρα εναντίον της οργάνωσης από την κυβέρνηση Μπάιντεν μετά την αύξηση των επιθέσεων εναντίον σαουδαραβικών πόλεων και τις μάχες στην περιοχή Μαρίμπ της Υεμένης.
Ο πόλεμος στην Υεμένη έχει προκαλέσει τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων ενώ εκατομμύρια άλλοι βρίσκονται στο χείλος του λιμού. Οι Χούθι που ελέγχουν την πρωτεύουσα Σαναά από το 2014, υποστηρίζουν ότι πολεμούν ένα διεφθαρμένο σύστημα και την ξένη επιθετικότητα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί