Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Ενέργεια

Στη Σαουδική Αραβία ο Μπάιντεν- Επαναπροσέγγιση για χάρη του πετρελαίου

ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν

Και μόνο η είδηση ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να επισκεφθεί την Σαουδική Αραβία, κι αυτή με τη σειρά της να συμβάλει παγκοσμίως στην προσφορά πετρελαίου, οδήγησε σε πτώση της τιμής του.

Σύμφωνα με Financial Times, η τιμή του πετρελαίου έπεσε κάτω από 113 δολάρια το βαρέλι.

Μια ενδεχόμενη επίσκεψή του Τζο Μπάιντεν στην Σαουδική Αραβία, στο πλαίσιο να προσφέρει ανακούφιση στους καταναλωτές των ΗΠΑ, είναι πιθανό να φέρει τον πρόεδρο πρόσωπο με πρόσωπο με τον Σαουδάραβα διάδοχο, Mohammed Bin Salman, που κάποτε απέφευγε, χαρακτηρίζοντάς τον δολοφόνο.

Οι τελευταίες εβδομάδες δεν ήταν εύκολες για τον Αμερικανό Πρόεδρο, ο οποίος επιχείρησε αρκετές φορές να διαχειριστεί την ενεργειακή κρίση και να ρίξει τις τιμές χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Οι πιέσεις έχουν γίνει πολύ έντονες, καθώς πρόκειται και για προεκλογική περίοδο, καθώς πετρέλαιο και βενζίνη εκτοξεύονται σε επίπεδα ρεκόρ.

Ο Τζο Μπάιντεν απείλησε με ομοσπονδιακές έρευνες σχετικά με την αλματώδη αύξηση των τιμών και διέταξε μια απελευθέρωση-ρεκόρ πετρελαίου από τα αποθέματα των ΗΠΑ, χωρίς όμως να καταφέρει να ρίξει τις τιμές της βενζίνης.

Το ταξίδι στη Σαουδική Αραβία

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι πιθανό μέσα στον μήνα να επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία, ένα βασίλειο με το οποίο είχε αρκετά ανοικτά μέτωπα, ιδίως κατά την προεκλογική του εκστρατεία.

Οι πληροφορίες ότι στο πλαίσιο της περιοδείας του που περιλαμβάνει συναντήσεις με NATO και G7, ένα ταξίδι στην Σαουδική Αραβία θα οδηγούσε αναπόφευκτα  ο Μπάιντεν θα συναντούσε σχεδόν αναπόφευκτα τον αποτελεσματικό ηγεμόνα της, τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, τον οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγορεί για τη δολοφονία του αρθρογράφου Τζαμάλ Κασόγκι με έδρα τις ΗΠΑ το 2018 στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με το Bloomberg και το FT, από το περιβάλλον του Μπάιντεν δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί με ποιον θα κάνει την συνάντηση, καθώς ακόμα δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα σχέδια της περιοδείας του Μπάιντεν.

Αντίθετα έχει επιβεβαιωθεί ότι ο πρόεδρος αναμένεται να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη και στη συνάντηση των G-7 στο Μόναχο στα τέλη του μήνα.

Δύσκολες σχέσεις

Από όταν πρωτοανέλαβε ο Μπάιντεν, ο Λευκός Οίκος είπε ότι θα συναλλάσσεται απευθείας μόνο με τον επίσημο αρχηγό του κράτους της Σαουδικής Αραβίας, τον βασιλιά Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ.

Οι ΗΠΑ είχαν συνδέσει τη δολοφονία του αρθρογράφου Τζαμάλ Κασόγκι με τον Σαουδάραβα διάδοχο Mohammed Bin Salman, υπονοώντας ότι είναι ο ηθικός αυτουργός.

Προεκλογικά ο Τζο Μπάιντεν είχε υποσχεθεί να κάνει τη Σαουδική Αραβία «παρία» και όχι μόνο λόγω της δολοφονίας Κασόγκι.

Η στάση αυτή έφερε και τη σκληρή απάντηση από τη Σαουδική Αραβία, η οποία μέχρι πρότινος απέκρουε τις εκκλήσεις ειδικά από τις ΗΠΑ να αυξήσει την παραγωγή πέραν των συμφωνιών στο πλαίσιο του OPEK+.

Αναμονή για τη συνάντηση του ΟΠΕΚ

Σύμφωνα με δημοσίευμα των FT, που επικαλείται πηγές, η Σαουδική Αραβία είναι διατεθειμένη να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου εάν η παραγωγή της Ρωσίας μειωθεί λόγω των κυρώσεων της Δύσης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι συζητήσεις που έχουν γίνει αφορούν αυξήσεις παραγωγής από τον Σεπτέμβριο και θα μπορούσαν να επισπευστούν και να γίνουν ακόμα και τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο.

Η Σαουδική Αραβία που τον Μάρτιο έβγαλε 30 δις από την εξαγωγή πετρελαίου, όπως φαίνεται να αλλάζει στάση ύστερα από την επαναπροσέγγιση της Ουάσινγκτον.

«Η αγορά πετρελαίου κρατά την ανάσα της ενόψει της συνάντησης του ΟΠΕΚ, η οποία θα μπορούσε να αποδειχθεί ενδιαφέρουσα», δήλωσε ο Jens Naervig Pedersen, αναλυτής της Danske Bank A/S στην Κοπεγχάγη. «Η αγορά αναμένει κάποια επίσημη ένδειξη ότι ο ΟΠΕΚ θα αναπληρώσει ένα μέρος της χαμένης παραγωγής από τη Ρωσία μετά το εμπάργκο της ΕΕ».

Διαβάστε επίσης:

Με ισχυρά μηνιαία κέρδη ολοκληρώθηκε ο Μάιος για το πετρέλαιο

Σολτς: Το Βερολίνο σκοπεύει να απεξαρτηθεί από το ρωσικό πετρέλαιο