ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Η Ελλάδα ενδέχεται να διαθέτει ανακτήσιμα αποθέματα φυσικού αερίου που ξεπερνούν τα 600 δισ. κυβικά μέτρα, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο επικεφαλής της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) Αριστοφάνης Στεφάτος.
Όπως είπε συγκεκριμένα ο κ. Στεφάτος, “σε επίπεδο όγκων, οι εκτιμήσεις μας αυτή τη στιγμή λένε ότι το 85% των δοκιμαστικών συνολικών αποθεμάτων είναι στην πραγματικότητα φυσικό αέριο”.
Σύμφωνα με τον ίδιο, “οι προκαταρκτικές αξιολογήσεις των στόχων υποδηλώνουν περισσότερα από 600 bcm (δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα) ανακτήσιμων αποθεμάτων”.
Όπως επισημαίνει το Reuters, η συλλογή σεισμικών δεδομένων μέσω ερευνητικών σκαφών είναι ένα βασικό βήμα για τον εντοπισμό πιθανών αποθεμάτων. Η Ελλάδα σκοπεύει να ολοκληρώσει τον πρώτο γύρο όλων των σεισμικών ερευνών έως τον Μάρτιο του 2023.
Η κοινοπραξία των TotalEnergies, Exxon Mobil και ΕΛΠΕ με άδεια για εξερεύνηση σε δύο οικόπεδα ανοιχτά της Κρήτης, δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη τη διαδικασία.
Όπως σημειώνει επίσης το δημοσίευμα, περιβαλλοντικές ομάδες έχουν προσφύγει στις Αρχές για τις επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει η αναζήτηση φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Κρήτης και εκκρεμεί δικαστική απόφαση.
Ωστόσο, ο κ. Στεφάτος υποστήριξε ότι τα επιχειρήματα της προσφυγής αποτελούν κυρίως “νομικές τεχνικότητες” και δήλωσε ότι η ΕΔΕΥ είναι “αρκετά αισιόδοξη” πως θα κερδίσει την υπόθεση.
Παράλληλα υπογράμμισε ότι προτεραιότητα της Ελλάδας είναι να αναζητήσει φυσικό αέριο και όχι πετρέλαιο, κάτι που “εξαλείφει το ενδεχόμενο πετρελαιοκηλίδας και ελαχιστοποιεί τυχόν περιβαλλοντικούς κινδύνους”.
Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα του Reuters, η Ελλάδα που βλέπει το φυσικό αέριο ως μεταβατικό καύσιμο καθώς ενισχύει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στο παρελθόν έχει παράγει μικρές ποσότητες πετρελαίου και είχε προσπαθήσει να διερευνήσει τις δυνατότητες που έχει για την εξαγωγή υδρογονανθράκων.
Η στροφή όμως προς την πράσινη ενέργεια και η έλλειψη πολιτικής βούλησης έχουν εμποδίσει τα σχέδια της χώρας, προστίθεται.
Όπως δήλωσε όμως ο κ. Στεφάτος, “αυτό που έχει αλλάξει είναι η αίσθηση του επείγοντος να προωθηθεί η ανάπτυξη του ανάντη τομέα (σ.σ. εξερεύνηση και παραγωγή) της Ελλάδας”.
“Τώρα που οι τιμές και η ζήτηση της αγοράς έχουν επιστρέψει σε υψηλά επίπεδα… έχουμε τις συνθήκες για την επιτάχυνση όλων αυτών των προσπαθειών”, πρόσθεσε.
Διαβάστε επίσης
Οι επιπτώσεις των γεωπολιτικών εξελίξεων στην αγορά φυσικού αερίου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αναστάσιος Αλβανίας – Ευχές Χριστουγέννων: Η κορυφαία αυτή δεσποτική εορτή φωτίζει την καρδιά με γαλήνη
- ΟΗΕ: Οι ερευνητές ζητούν εξουσιοδότηση για να ξεκινήσουν το έργο τους επί του πεδίου στη Συρία
- Συρία-Τουρκία: Όλα τα όπλα της χώρας θα τεθούν υπό κρατικό έλεγχο, δήλωσε ο νέος ηγέτης της Συρίας
- Σερβία: Μεγάλη διαδήλωση των φοιτητών στο Βελιγράδι κατά της διαφθοράς στον κρατικό μηχανισμό