ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Βόμβα» στα θεμέλια της οικονομίας οι οφειλές παρόχων για ρεύμα και φυσικό αέριο
«Να ξεκαθαρίσει γρήγορα και με αποτελεσματικό τρόπο το θέμα των υπέρογκων οφειλών των παρόχων-προμηθευτών ρεύματος και αερίου» ήταν η πολιτική εντολή «από πολύ ψηλά» προς το ΥΠΕΝ, στο περιθώριο της σύσκεψης για τα ενεργειακά υπό το πρίσμα της ρωσο-ουκρανικής κρίσης.
Τα χρέη αυτά χαρακτηρίζονται από ανθρώπους της αγοράς «βραδυφλεγής βόμβα» στα θεμέλια του ενεργειακού οικοδομήματος της χώρας.
Η εντολή διαβιβάστηκε προς πάσα κατεύθυνση και γι’ αυτό για αύριο Πέμπτη, η Ολομέλεια της ΡΑΕ κάλεσε σε ακρόαση τις διοικήσεις ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ και ΔΑΠΕΕΠ (των τριών «φεσωμένων» φορέων και διαχειριστών δηλαδή), με στόχο το ξεκαθάρισμα των οφειλών των παρόχων προς τους τρεις Διαχειριστές.
Παράλληλα υπάρχει έντονο διάβημα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) προς την κυβέρνηση και τα υπουργεία Εσωτερικών και ΥΠΕΝ, για την παράνομη παρακράτηση από τους προμηθευτές των δημοτικών τελών, που φαίνεται πλέον να ξεπερνούν τα 70 εκατομμύρια με βραδυπορία έως και ενάμιση χρόνου.
Οι συνολικές οφειλές είναι σίγουρα πάνω από 350 εκατομμύρια ενώ πηγές της ΡΑΕ λένε ότι όταν θα γίνει η οριστική εκκαθάριση με 31 Ιανουαρίου θα είναι πάνω από 400 εκατομμύρια, «ποσόν που αν δεν μειωθεί δραστικά θα γίνει μη διαχειρίσιμο σύντομα» όπως σημειώνουν κύκλοι από τη διοίκηση του Ρυθμιστή.
Στο ξεκίνημα της συνεδρίασης πάντως θα συζητηθεί η τήρηση των διακανονισμών που έκαναν οι πέντε μεγάλοι προμηθευτές περιλαμβανομένης της ΔΕΗ, για χρέη έως τον Οκτώβριο του 2020.
Κατόπιν οι τρεις Διαχειριστές (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ και ΔΑΕΕΠ) θα δώσουν πλήρη λίστα αλλά και εξηγήσεις για τα φέσια που έβαλαν οι πάροχοι από 1η Οκτωβρίου 2021 έως 31 Ιανουαρίου 2022,όπου σύμφωνα με πληροφορίες μας, ασυνεπείς ήταν τουλάχιστον 11 προμηθευτές.
«Μόνο προς εμάς, τα φέσια έχουν φτάσει τα 125 εκατομμύρια και πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα σε κατάπτωση εγγυητικών επιστολών για να εξασφαλίσουμε και τη δική μας βιωσιμότητα» λέει στέλεχος του ΔΕΔΔΗΕ που προετοιμάζει την παρουσία του Διαχειριστή Διανομής στη σύσκεψη.
Αμέσως μετά τη σύσκεψη της Πέμπτης, η ΡΑΕ θα καλέσει τις εταιρίες που χρωστούν παλαιά ή νέα (μετά τους διακανονισμούς) χρέη ώστε να διαμορφώσει άποψη και να προστατεύσει την αγορά.
Τα χρέη που δεν εξυπηρετούνται, είτε είναι διακανονισμένα και παραβιάζεται ο διακανονισμός είτε είναι χρέη «φρέσκα» του τελευταίου τριμήνου, υπολογίζονται σε περίπου 240 εκατομμύρια ενώ τουλάχιστον άλλα 100 εκατομμύρια εξυπηρετούνται κανονικά.
«Το λουκέτο σε μικρούς, μη καθετοποιημένους παρόχους είναι αναπόφευκτο, αλλά τι θα γίνει με τα χρέη τους;» αναρωτιέται το στέλεχος της ΡΑΕ.
Δήμαρχοι στα «κάγκελα» – Πάροχοι σε απόγνωση
Στη ΡΑΕ θα τεθεί επίσης και το ζήτημα της παρακράτησης από τους προμηθευτές των δημοτικών τελών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι οφειλές προς τους Δήμους ξεπερνούν τα 70 εκατομμύρια με καθυστέρηση 18 και 20 μηνών.
Συζητήσεις με την ΚΕΔΕ είχε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας και διαπίστωσε πως οι Δήμαρχοι είναι «στα κάγκελα» ζητώντας υποχρεωτική εξόφληση μέσα σε 2 μήνες αφού η παρακράτηση είναι παράνομη.
«Η ιλιγγιώδης αύξηση των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρισμού ασκεί αφόρητες πιέσεις στη ρευστότητα των εταιρειών μας, ενώ οι υψηλές τιμές μας φέρνουν σε απελπισία και η παρακράτηση των ρυθμιζόμενων χρεώσεων από μία εταιρεία γίνεται σχεδόν υποχρεωτική για να μην χρεοκοπήσουμε. Μην ξεχνάτε πως τα νοικοκυριά πληρώνουν με πάρα πολύ αργούς ρυθμούς και δεν τηρούν τους δικούς τους διακανονισμούς, ενώ και η μέση τάση, δηλαδή εμπόριο-βιοτεχνία-μεσαία βιομηχανία, προχωρούν σταδιακά σε στάση πληρωμών. Τι να κάνουμε εμείς, να παραδώσουμε τα κλειδιά;» αναρωτιέται διευθύνων σύμβουλος εταιρίας-παρόχου που σκοπεύει να τα πει αυτά στη ΡΑΕ.
Το στέλεχος της ΡΑΕ, από την πλευρά του, μας λέει πως «στο τέλος του 2022 πρέπει να μηδενισθούν οι οφειλές προμηθευτών προς τους Διαχειριστές, όποιοι διακανονισμοί έγιναν, έγιναν δεν πρέπει να γίνουν άλλοι. Βλέπω να αναγκαζόμαστε στην επιβολή προστίμων αλλά και στη διαγραφή μικρών παρόχων από το μητρώο προμηθευτών, ως έσχατη λύση».
Υπενθυμίζεται πως οι πάροχοι προχώρησαν σε διακανονισμούς των υποχρεώσεων τους, με την κατάθεση του 50% των οφειλών σε εγγυητικές επιστολές και τη ρύθμιση του υπόλοιπου ποσού σε διάστημα αποπληρωμής 8 – 10 μηνών. Αυτές οι εγγυητικές φαίνεται πως θα αρχίσουν σιγά σιγά να καταρρέουν σαν χάρτινος πύργος.
Διαβάστε επίσης
Στα «σκαριά» νέες παρεμβάσεις για το ρεύμα και το πετρέλαιο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί