ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Τη χορήγηση 100 νέων αδειών εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα, προκειμένου να ενισχυθεί η ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Σκωτία.
Ο Σούνακ διατείνεται ότι αυτή η κίνηση, θα βοηθήσει τη Βρετανία να αναπτύξει την οικονομία της, να εκπληρώσει τη μηδενική δέσμευσή της για το 2050, αλλά και να ενισχύσει την ευρύτερη στρατηγική ενεργειακής ασφάλειας.
Ανέφερε επίσης ότι θα προκύψουν χιλιάδες θέσεις εργασίας σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ θα δημιουργήσει φορολογικά έσοδα για τη χρηματοδότηση των δημόσιων υπηρεσιών.
Υπερασπίστηκε δε τις νέες άδειες πετρελαίου και φυσικού αερίου ως «κάτι σωστό», υπογραμμίζοντας ότι αποτελούν μέρος της «συνέπειας» για μηδενικές δεσμεύσεις της χώρας.
Δύο νέοι σταθμοί χρήσης και αποθήκευσης άνθρακα
Σημειώνεται ότι η βορειοανατολική Σκωτία και το Humber επιλέχθηκαν ως τοποθεσίες για δύο νέους σταθμούς χρήσης και αποθήκευσης άνθρακα, που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν έως και 50.000 νέες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης.
Ο Σούνακ, επιβεβαίωσε τη χρηματοδότηση για το Acorn Project στο St Fergus, στο Aberdeenshire, μιλώντας στο BBC και αργότερα επισκέφτηκε την τοποθεσία.
Το συγκεκριμένο έργο, είναι ένα από τα τέσσερα έργα που θα μοιραστούν έως και 20 δισεκατομμύρια λίρες χρηματοδότησης.
«Ακόμα και όταν φτάσουμε στο καθαρό μηδέν το 2050, το ένα τέταρτο των ενεργειακών μας αναγκών θα εξακολουθήσει να προέρχεται από πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ενώ η εγχώρια παραγωγή αερίου, αφήνει περίπου το ένα τέταρτο ή το ένα τρίτο του αποτυπώματος άνθρακα του εισαγόμενου αερίου», εξήγησε ο Σούνακ.
«Δεν είχε κανένα απολύτως νόημα» να εισάγουμε προμήθειες ενέργειας με «δύο έως τρεις φορές μεγαλύτερο αποτύπωμα άνθρακα από αυτό που έχουμε στη χώρα μας», συμπλήρωσε.
Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση και η Αρχή Μετάβασης στη Βόρεια Θάλασσα (NSTA) ανακοίνωσαν την υιοθέτηση μιας «πιο ευέλικτης διαδικασίας υποβολής αιτήσεων κοντά σε περιοχές που έχουν αδειοδοτηθεί επί του παρόντος, “ξεκλειδώνοντας” ζωτικά αποθέματα που μπορούν να συνδεθούν ταχύτερα στο διαδίκτυο λόγω της υπάρχουσας υποδομής και των προηγούμενων σχετικών αξιολογήσεων».
Έντονες αντιδράσεις
Όπως ήταν αναμενόμενο, η απόφαση του Σούνακ δεν πέρασε απαρατήρητη από τους αντιπάλους του, αλλά και πολλές περιβαλλοντικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Ο Εντ Μίλιμπαντ των Εργατικών υποστήριξε ότι η ενεργειακή πολιτική των Συντηρητικών, έχει οδηγήσει τη Βρετανία στο να είναι «η χώρα που επλήγη περισσότερο στη Δυτική Ευρώπη κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης».
Ο σκιώδης γραμματέας της κλιματικής αλλαγής, είπε: «Η αδύναμη και μπερδεμένη πολιτική του Σούνακ, δεν θα κάνει τίποτα για την ενεργειακή μας ασφάλεια, ενώ η κυβέρνηση θα συνεχίζει να μας αφήνει στο έλεος ορυκτών καυσίμων, όπως η κυβέρνηση Πούτιν».
Σημειώνεται ότι στις αρχές του μήνα, περισσότερες από 90 οργανώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, έστειλαν επιστολή στον Σούνακ, εκφράζοντας ανησυχία για το εάν θα τηρήσει την υπόσχεσή του για χρηματοδότηση υπέρ του κλίματος.
Εξέφραζαν δε «βαθιά ανησυχία» για τα σχέδια της κυβέρνησης όσον αφορά την πράσινη μετάβαση.
Διαβάστε επίσης:
Ευρωζώνη: Μείωση πληθωρισμού στο 5,3% τον Ιούλιο, αύξηση στο 3,4% στην Ελλάδα
Χατζηδάκης: Τα δικαστικά επιδόματα θα αυξηθούν
Πρόστιμα €110.000 από την Επιθεώρηση Εργασίας για παράβαση μέτρων εν μέσω καύσωνα